Ο δήμος Δελφών περίμενε την τελική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για το εάν μπορεί να έχει υπό τη σκέπη του δύο Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, ελπίζοντας όμως, όπως όλα έδειχναν, πως περιμένει το απίθανο. Όπως και αποδείχθηκε τελικά, καθώς με την τοποθέτησή του το υπουργείο, με έγγραφο που απέστειλε στις αρχές του μήνα στο δήμο, κάνει γνωστό αυτό που όλοι φαντάζοντας, πως δηλαδή ο δήμος μπορεί να έχει μόνο ένα τέτοιο ΝΠΔΔ, άρα  ένα Ταμείο.

Συγκεκριμένα στην απάντησή της η Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Νομικών Προσώπων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών, Βίκυ Γιαβή, αναφέρει:
«Σε συνέχεια αλληλογραφίας μας, και κατόπιν νέας ενδελεχούς μελέτης των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης, σας γνωρίζουμε ότι εν τέλει για τη μεταφορά των εναπομεινασών αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Νομού Φωκίδας στο δήμο σας, καθώς και για την άσκησή τους, ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στο αριθμ. 15266/6-6-2017 έγγραφό μας.
Αναφορικά με τη δυνατότητα διατήρησης αυτοτελών ΝΠΔΔ δήμων, κατά τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 103 του ν.3852/2010(ΦΕΚ Α΄87), όπς ισχύει, σας επισημαίνουμε ότι αυτή δόθηκε αποκλειστικά στα ΝΠΔΔ της παρ.1(α) του ως άνω άρθρου, για τα οποία στην παρ.4 προβλεπόταν υποχρεωτική συγχώνευση με ειδική διαδικασία».
Το επίμαχο έγγραφο του Ιουνίου
Η επιστολή αυτή έχει ημερομηνία 8 Δεκεμβρίου 2017, και εστάλη προς το δήμο Δελφών. Τί έλεγε όμως το έγγραφο της 6ης Ιουνίου στο οποίο γίνεται η παραπομπή για την τελική θέση του υπουργείου; Αναλυτικά ανέφερε:
«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Με το πδ 114/2001(ΦΕΚ ΄78), μεταφέρθηκαν οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου Νομού Φωκίδας στο Δήμο Γαλαξιδίου (νυν δήμο Δελφών) και συστάθηκε το Δημοτικό Λιμενικά Ταμείο Γαλαξιδίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 103 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ ΄78), κάθε δήμος μπορεί να συνιστά ή να έχει ένα ΝΠΔΔ για τη διοίκηση και διαχείριση ζώνης λιμένα.
Επίσης, στο άριθμ. 3112.9/101880/16/29-11/2016 έγγραφο του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το οποίο κοινοποιήθηκε και στο δήμο σας, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «… η έδρα ενός νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου το οποίο διαχειρίζεται περισσότερες από μία ζώνες λιμένα, δέον είναι να ορίζεται σε εκείνη η οποία συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή κίνηση και προοπτικές ανάπτυξης ή/και πληροί τις προϋποθέσεις μεγαλύτερης διοικητικής οργάνωσης…».
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, σας γνωρίζουμε, ότι δεν δύναται να συσταθεί στο δήμο σας και έτερο δημοτικό λιμενικό ταμείο, δεδομένου ότι υφίσταται ήδη φορέας διοίκησης και διαχείρισης ζώνης λιμένα, ήτοι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Γαλαξιδίου. Εφόσον μεταφερθούν με προεδρικό διάταγμα και οι εναπομείνασες αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου Νομού Φωκίδας στο δήμο σας, αυτές θα ασκηθούν από το υφιστάμενο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να μας αποσταλεί η σχετική γνώμη του δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του άρθρου 28 του ν.2738/1999(ΦΕΚ Ά 180), όπως ισχύει. Στη σχετική απόφαση του Δημοτικού σας συμβουλίου, πρέπει να συμπεριλάβετε και τη μετονομασία του υφιστάμενου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γαλαξιδίου, καθώς και τον ορισμό της έδρας αυτού, εφόσον κρίνετε ότι η μεταφορά της θα διευκολύνει την αποτελεσματική λειτουργία του».
Στην Εκτελεστική Επιτροπή το θέμα
Ο δήμαρχος Δελφών, ερωτηθείς για το θέμα στην τελευταία τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απάντησε πως η εκτελεστική επιτροπή του δήμου θα ζυγίσει όλα τα νέα δεδομένα, και αναλόγως θα αποφασίσει. Στη συνέχεια, όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, το θέμα θα μεταφερθεί στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να παρθούν οι επόμενες αποφάσεις. Αυτές, σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, δε φαίνεται να μπορούν να κινηθούν σε πολλά επίπεδα, εκτός του μοναδικού ενδεχόμενου για το οποίο μάλιστα τον συμβούλεψε το έγγραφο του υπουργείου τον Ιούνιο. Με λίγα λόγια, μέσω του σημερινού Ταμείου στο Γαλαξίδι, να κάνει απορρόφηση και των υπολοίπων αρμοδιοτήτων που σήμερα γεωγραφικά ανήκουν στο Ταμείο του νομού Φωκίδας, στη συνέχεια το νέο διευρυμένο Ταμείο να μετονομαστεί στα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δελφών, και τέλος να αποφασίσει και ποια θα είναι η έδρα του. Αυτό βέβαια, δεν μένει παρά να αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς ο δήμος έχει επιμένει αρκετά έως σήμερα στον στόχο των δύο Ταμείων, και δεν είναι σίγουρο πως έστω και με τα νέα αρνητικά δεδομένα δεν θα παλέψει με νέα όπλα που μπορεί να εφεύρει για το θέμα.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς