Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Το ζήτημα της ονομασίας από την σκοπιά ενός πολιτικού «καληνυχτάκια»

Μιας μορφής διασκέδαση είχαν οι σύντροφοι τα τελευταία χρόνια, τους κόπηκε και αυτή. Συντροφική αλληλεγγύη σου λέει μετά! Ο σύντροφος Ευκλείδης Τσακαλώτος, που κάθε απόγευμα «πήγαινε Σύνταγμα» γιατί είχε αγανακτήσει, υπουργοποιήθηκε.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλιορής*

Μπήκε τέλος στην ηλιοθεραπεία της πλατείας και τώρα τρέχει να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους μας ότι δεν τους θεωρεί δυνάστες όπως έλεγε, αλλά φίλους του. «Περσινά ξινά σταφύλια» που δήλωσε και ο σύντροφος Τρύφων Αλεξιάδης. Ο σύντροφος Νικόλαος Καρανίκας, που ξεσήκωνε τα αφηνιασμένα από επαναστατική οργή πλήθη διορίστηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Σήμερα, πιεσμένος από το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του και με τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει, ίσα που προλαβαίνει να tweetάρει κάτι για την Ελένη Μενεγάκη. Ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω» σύντροφος Χρήστος Παναγής, που με την δράση του αφύπνιζε τους Έλληνες σχετικά με τα δικαιώματα τους, διορίστηκε επίσης στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η λίστα δεν έχει τέλος.
Οι πλατείες πλέον άδειασαν. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους, εισπράττουν σήμερα κανονικά το αντίτιμο, χωρίς απώλειες από το άνοιγμα των διοδίων. Τα λιμάνια είναι ανοιχτά και τα «σκυλιά δεμένα», που λέει και ο σοφός λαός. Αυτά σε τοπικό επίπεδο.
Σε ευρωπαϊκό και πέραν του ατλαντικού επίπεδο, η τρόικα αποτελεί πλέον «χρήσιμους θεσμούς», το eurogroup αποτελεί μια «αξιόπιστη συμμαχία», οι οίκοι αξιολόγησης αποτελούν «εργαλεία για την έκδοση ομολόγων», η Αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί έναν διαχρονικό σύμμαχο της Ελλάδας κ.ο.κ..
Με άλλα λόγια, ο κυβερνήτης της χώρας μας δηλώνει με κεφαλαία γράμματα στους εγχώριους και ξένους ακούοντες, ότι θα κρατήσει τα εσωτερικά πλήθη κατευνασμένα και θα στείλει όσους του χαλάνε την σούπα σπίτι τους (βλπ Κωνσταντοπουλου,Λαφαζάνη, Στρατούλη, Σακκελαρίδη κτλ).
Μαθημένοι οι «φρουϊ ζελέδες» (που λέει και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου) των δύο ηπείρων σε υποτακτικούς εξουσιομανείς, μας χαρίζουν μαθήματα διπλωματίας. Να’ σου τα βραβεία κωλοτούμπας, να’ σου τα συχαρίκια για την πρόοδο του μνημονίου και οι προσκλήσεις σε συνέδρια. Σε παράλληλο σύμπαν, οι επί μισό αιώνα αριστερόστροφοι νεοέλληνες που ζούσαν και ζουν απολαμβάνοντας τα οφέλη του καπιταλισμού, έρχονται σε δύσκολη θέση. Γκρεμίζεται το τοτέμ της φαντασιακής διαφοροποίησης τους από τις αρχές του φιλελευθερισμού που για πολλά χρόνια πολλοί από εμάς πρεσβεύουμε.
Από την πίσω πόρτα βέβαια οι πιστωτές εκμεταλλευόμενοι την δίψα για εξουσία των αυτοαποκαλούμενων «αντιστασιακών», φρόντισαν να υπογραφεί νέο σκληρό μνημόνιο, να προχωρήσει η αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά, να μειωθούν περαιτέρω συντάξεις, να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ οριστικά στο τέλος του 2019, να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο κ.ο.κ. Αυτά σε οικονομικό επίπεδο.
Η λογική και η ιστορία έχει δείξει ότι ένας υποτακτικός και εξουσιομανής χαρακτήρας δεν αποδέχεται επιλεκτικά τα προστάγματα των αφεντικών του. Τα αποδέχεται όλα. Εξού και η βιασύνη των συμμάχων να κλείσει σήμερα το θέμα με την ονομασία των Σκοπίων που κρατά κοντά 40 χρόνια. Οι προπαγανδιστικές φυλλάδες προσπαθούν να πείσουν ακόμα και τους προβληματισμένους ομοϊδεάτες αναγνώστες τους, ότι η ικανότητα των σημερινών διαπραγματευτών είναι αυτή που διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με οποιαδήποτε προγενέστερη. Μετά το βέτο Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι, πέρασαν 10 χρόνια για να ασχοληθούμε πάλι με το Σκοπιανό. Γιατί τώρα?
Η απάντηση έρχεται εύκολα. Γιατί μόνο με τον Τσίπρα πρωθυπουργό για ένα τόσο σημαντικό θέμα που υποκρύπτει αλυτρωτικές διαθέσεις από μέρους των Σκοπιανών, δεν συγκαλείται συμβούλιο αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί μόνο με τον εγκλωβισμένο «πατριώτη» Πάνο Καμμένο, που συγκυβερνά με τους διωγμένους Πασόκους πέφτουν «μπαλοθιές στον αέρα» περί δημοψηφίσματος, όταν ρητώς το άρθρο 44 παράγραφος 2 του συντάγματος το απαγορεύει την στιγμή που δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Η διάσκεψη του ΝΑΤΟ είναι φέτος το καλοκαίρι. Η βιασύνη είναι μεγάλη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβερνούν τον τόπο με 18,9%. Η πόρτα της εξόδου για την κυβέρνηση της εξαπάτησης και του διχασμού είναι ανοιχτή. Δεν τους ενδιαφέρει η ονομασία, όσο νωρίτερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για εμάς που μας ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει η διατήρηση τους στην εξουσία, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους ντόπιους και ξένους νεονταβατζήδες που συμφώνησαν πίσω από κλειστές πόρτες. Τους ενδιαφέρει η έκδοση κάθε μήνα νέων προπαγανδιστικών εφημερίδων με κρατική χρηματοδότηση και η χορήγηση τηλεοπτικών αδειών σε ιδιοκτήτες βοσκότοπων για να επικοινωνούν την «αλήθεια» τους για τα χρόνια που έρχονται. Τους ενδιαφέρουν οι ιδεοληπτικές χορηγήσεις αδειών σε ισοβίτες και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ΕΣΠΑ για τον κομματικό τους στρατό.

Ο «καληνυχτάκιας» στο γλωσσάρι των εφήβων, είναι ο τύπος που κάθε βράδυ επισκέπτεται νυχτερινά μαγαζιά της πόλης, αλλά ποτέ δεν επιστρέφει σπίτι με συντροφιά. Γνωρίζει κόσμο, σπαταλάει χρήματα για να γίνει αρεστός, αλλά πάντα στο τέλος επιστρέφει σπίτι μόνος. Ο λαλίστατος στο εσωτερικό πρωθυπουργός της χώρας μας αποτελεί ξεκάθαρα έναν πολιτικό «καληνυχτάκια». Παραχωρεί τα πάντα, τηρεί τις δεσμεύσεις του απέναντι στα «γραμμάτια» του, χωρίς να παίρνει πίσω τίποτα για την πατρίδα μας.
Ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης που ποτέ του δεν ταυτίστηκε με την ιδεολογία μου, επικρίνοντας και σατιρίζοντας την δίχως όρια, δήλωσε ξανά στην τελευταία του συνέντευξη ότι η γάγγραινα του Ελληνισμού είναι τα αυτοαποκαλούμενα «αριστερά κόμματα». Που εκπροσωπούνται από τους δήθεν αριστερούς που σφετερίζονται την ιστορία του λαϊκού κινήματος. Γι’ αυτό και το φιλοθεάμον κοινό του προερχόταν από όλο το δημοκρατικό ιδεολογικό φάσμα. Επειδή ήταν ειλικρινής και ανιδιοτελής.
Καλό ταξίδι Τζιμάκο και καληνύχτα σε όλους μας.
*Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής Οικονομολόγος-Επιχειρηματίας Πολιτικό στέλεχος Νέας Δημοκρατίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: