Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Παπαδημητρίου: Χωρίς τη σύμπραξη των Ευρωπαίων επενδυτών, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει η προσπάθεια της Ελλάδας..

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι «το 2018 μπορεί και πρέπει να είναι έτος επίλυσης προβλημάτων, όχι μόνο όσων αφορούν στο Μνημόνιο, αλλά κι εκκρεμοτήτων που υπάρχουν επί δεκαετίες. Εξέλιξη που θα προσδώσει εντελώς διαφορετική διάσταση και δυναμική στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων».
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν μπορεί να ευδοκιμήσει χωρίς τη σύμπραξη και συμμετοχή των Ευρωπαίων επενδυτών, η ευρύτερη και φιλόδοξη εθνική προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας.
Ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι, πέρα από την αυτοδύναμη έξοδο στις αγορές, «συγχρόνως, αναλαμβάνει διακρατικές πρωτοβουλίες οικονομικής συνεργασίας και πολιτικών συμμαχιών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο για την εκτόνωση υφισταμένων εθνικιστικών ανταγωνισμών, την υλοποίηση αμοιβαία επωφελών αναπτυξιακών σχεδίων, την ενίσχυση της γεωπολιτικής σταθερότητας και την εμπέδωση κι επέκταση του Ευρωπαϊκού οράματος και δημοκρατικών αξιών».
Ο ίδιος επανέλαβε την εκτίμηση ότι το 2018, το οικονομικό κλίμα θα βελτιωθεί περαιτέρω, προσελκύοντας σημαντικές νέες επενδύσεις. Έσπευσε να προσθέσει, βέβαια, ότι μακροχρόνια, το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας και η έξοδος από την κρίση, εξαρτώνται, τόσο από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να καταστεί αυτό βιώσιμο, όσο και από την αποτελεσματική άσκηση του ρόλου οικονομικής γέφυρας που διαδραματίζει η Ελλάδα μεταξύ Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ασίας.
«Για να πετύχει η Ελλάδα τον στρατηγικό αυτό, στόχο ένταξης στον νέο ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό εργασίας, χρειάζεται να εκσυγχρονίσει την μικρή οικονομία της, ανοίγοντάς την σε παραγωγικές επενδύσεις με προσανατολισμό πρωτίστως τη βιομηχανία και τις εξαγωγές της», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.
Και συμπλήρωσε: «Η εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που ακολουθούμε, προτάσσει την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, ως των βασικών εργαλείων μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: