Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2017

Μετρητά 38 δισ. ευρώ κρατούν οι Ελληνες...
Επιχειρηματίες και νοικοκυριά έχουν σε χρηματοκιβώτια, θυρίδες, στρώματα και πορτοφόλια επιπλέον 18 δισ. ευρώ σε χαρτονόμισμα ενώ σε φυσιολογικές συνθήκες χρειάζονταν 20 δισ. ευρώ!

Μπορεί ο πυρετός στην οικονομία να πέφτει καθώς ο φόβος μιας τρίτης χρεοκοπίας της χώρας χάνεται στον ορίζοντα, όμως το σοκ που υπέστησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το 2009 ως το κλείσιμο των τραπεζών το καλοκαίρι του 2015 τούς έχει γεμίσει ανασφάλεια.

Επιχειρηματίες και νοικοκυριά κρατούν ακόμη σε θυρίδες, στρώματα, κρυψώνες και πορτοφόλια συνολικά 38 δις. ευρώ σε μετρητά.

Το ποσό είναι 18 δισ. ευρώ παραπάνω από το όριο των 20 δισ. ευρώ που απαιτείται για τις ανάγκες των καθημερινών συναλλαγών στην οικονομίας μας, όπως το προσδιορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Δυσκολεύει τις αποφάσεις για ολική άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η οποία δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2018.

Ενθαρρυντικό είναι μόνο το γεγονός ότι το χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί έχει μειωθεί από την εποχή Βαρουφάκη, όταν λίγο πριν από την επιβολή των capital controls ειχε εκτοξευθεί στο ύψος ρεκόρ των 50 δισ. ευρώ!

tovima

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οι άχρηστοι πουλημένοι εγκληματίες που ψάχνουν δικαιολογίες για να μας στύψουν ακόμα περισσότερο δεν μας είπαν πόσα έχουν υπολογίσει τα δισεκατομμύρια που έφυγαν για Αλβανία απ’ όταν άνοιξαν τα σύνορα αρχές του 90 και στέλνανε ανενόχλητοι τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών και που στέλνουν ακόμα. Οι αποτυχημένοι επιστημονάρες των οικονομικών δεν μας λένε πως έχουν υπολογίσει τα δισεκατομμύρια που έφυγαν από το 90 και φεύγουν μέχρι σήμερα από την μαύρη εργασία όχι μόνο των Αλβανών και των άλλων Βαλκάνιων συνανθρώπων μας αλλά και των Πακιστανών, Ιρακινών κ.λ.π. μεταναστών που δουλεύουν για 10 ευρώ την μέρα, ξοδεύουν για να ζήσουν τα δύο και τα υπόλοιπα τα στέλνουν και αυτοί μαύρα στην πατρίδα τους. Και βέβαια δεν φταίνε αυτοί για το ότι παλεύουν για να επιβιώσουν και να ζήσουν και τις οικογένειες που έχουν αφήσει πίσω στις ρημαγμένες από τους συμμάχους μας πατρίδες τους. Δεν μας λένε επίσης από πού λείπουν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν σε καταθέσεις σε Ελληνικά ονόματα στο εξωτερικό χωρίς να έχουν βγει νόμιμα. Αν δεν είναι από αυτά που λένε ότι κρύβουμε στα σεντούκια, ας μας απαντήσουν πού πηγαίνανε τόσα χρόνια τα δισεκατομμύρια που έκλεβαν από τα έργα και τις προμήθειες του Δημοσίου τα λαμόγια πολιτικοί μαζί με τους αληταράδες κλέφτες Χριστοφοράκους υπό την προστασία και τις ευλογίες των Εθνικών Κυβερνήσεων των συμμάχων μας Γερμανών, Αμερικανών, Γάλλων, Άγγλων κ.λ.π. Άντε στο διάολο αληταράδες που όταν έρθει η ώρα σας δεν έχετε φανταστεί τι έχετε να τραβήξετε πριν παραδώσετε.