Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Ιστορικές ανακοινώσεις από τη NASA: Βρήκαμε νερό στον πλανήτη Άρη!



Σε μία τεράστια ανακάλυψη που αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζαμε τον πλανήτη Άρη προχώρησαν ερευνητές στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη NASA: Ανακάλυψαν σαφή σημάδια για την ύπαρξη νερού στον «κόκκινο» πλανήτη, τροφοδοτώντας έτσι τη συζήτηση για το ενδεχόμενο ύπαρξης νερού στην επιφάνειά του.

Για το τεράστιο αυτό βήμα της επιστήμης γίνονται αυτή τη στιγμή ανακοινώσεις στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί η NASA στα αρχηγία της. Μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται δύο επιστήμονες που υπογράφουν μελέτη που προέρχεται από τα στοιχεία που στέλνουν τα οχήματα της NASA που έχουν σταλεί στον Άρη.

Τώρα γνωρίζουμε πως ο Άρης κάποτε ήταν ένας πλανήτης που έμοιαζε πολύ στη Γη. Είχε θάλασσες και λίμνες με τρεχούμενο νερό», είπε ο επικεφαλής του τμήματος πλανητικών ερευνών της NASA και συνέχισε πως «κάτι συνέβη και έχασε το νερό του».
 
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
Βάσει των στοιχείων που εξέτασε η ερευνητική ομάδα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εντοπίστηκαν ίχνη... τρεχούμενου νερού, όχι βεβαίως με τη μορφή που συναντούνται στη Γη. Πρόκειται για ενυδατωμένα άλατα, που προκαλούνται μόνο από την ύπαρξη αλμυρού νερού.
Σύμφωνα με εικόνες που καταγράφηκαν από δορυφόρο τα ίχνη με πλάτος πέντε και μήκος 100 μέτρων αλλάζουν κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών, ενώ «σβήνουν» όταν οι συνθήκες είναι πιο ψυχρές. «Υπάρχει άμεσος εντοπισμός νερού στην μορφή των ενυδατωμένων αλάτων» σημείωσε ο ο Άλφρεντ Μακ Γιούεν, καθηγητής πλανητικής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «(...) Θα πρέπει να υπήρξε πρόσφατα νερό σε υγρή μορφή για να παράξει ενυδατωμένο άλας», είπε.

Ακόμη παραμένει άγνωστη προέλευση του, και μελετώνται τα ενδεχόμενα δημιουργίας του, όπως το να προέρχεται από πάγο που είναι σχηματισμένος κάτω από την επιφάνεια του «κόκκινου» πλανήτη ή από την ατμόσφαιρα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της NASA Τζον Γκράνσφελντ ανέφερε πως ελπίζει ότι σύντομα θα σταλούν επανδρωμένες αποστολές στον πλανήτη για να ερευνήσουν το ενδεχόμενο ύπαρξης μορφών ζωής. Όπως είπε ο ίδιος, η ανακάλυψη υποδεικνύει πως θα ήταν πιθανό να υπάρχει ζωή στον Άρη.

Σε αυτό το ενδεχόμενο στάθηκε και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τον Άρη. «Πήρε πολλά διαστημόπλοια και πολλά χρόνια για να λυθεί αυτό το μυστήριο και τώρα ξέρουμε πως υπάρχει νερό στην επιφάνεια αυτού του κρύου, έρημου πλανήτη. Φαίνεται πως όσο περισσότερο μελετούμε τον Άρη, τόσο θα μαθαίνουμε πως θα μπορούσε να υποστηριχθεί ζωή και που βρίσκονται οι πόροι για αυτό».

 http://newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: