Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Άμφισσα: Δέσμη μέτρων για τον νομό Φωκίδας, ύψους 626 εκατ. ευρώ, παρουσίασε κυβερνητικό κλιμάκιο

Δέσμη έργων και παρεμβάσεων για το νομό Φωκίδας, συνολικού ύψους 626 εκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε σήμερα στην Άμφισσα κυβερνητικό κλιμάκιο, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη.



Από τα έργα ξεχωρίζει ο παραλίμνιος αγωγός λυμάτων του Μόρνου, καθώς υπεγράφη στο Λιδωρίκι η σύμβαση κατασκευής του. Το έργο έχει ιστορική και στρατηγική σημασία με έντονα περιβαλλοντικό χαρακτήρα καθώς θα επιλύσει το υφιστάμενο σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των ανεπεξέργαστων λυμάτων.



Δεδομένου μάλιστα ότι ο ταμιευτήρας Μόρνου αποτελεί τον βασικό τροφοδότη υδροδότησης του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας, το έργο ύψους 20 εκατομμυρίων, συμβάλλει καθοριστικά στην ποιότητα ύδρευσης και αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.


Σε ό,τι αφορά τα οδικά έργα, υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς η σύμβαση για το τμήμα «Μπράλος-Άμφισσα» του Διαγώνιου άξονα «Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο», ύψους 355 εκατ. ευρώ. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2027.


Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες στο οδικό τμήμα Παράκαμψη Γραβιάς - Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη του Διαγώνιου Άξονα Λαμία- Ιτέα-Αντίρριο. Το έργο έχει προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.


Για τον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας, που αποτελεί πολιτιστικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, άμεσα συνδεδεμένο με το Δελφικό Τοπίο, ιδρύθηκε ο φορέας διαχείρισης, ο οποίος θα χρηματοδοτείται με πόρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας και ίδιες προσόδους. Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2022, προβλέφθηκε ένα ολιστικό σχέδιο για την αποκατάσταση, αειφόρο ανάπτυξη και προστασία του από την κλιματική αλλαγή, ώστε να μετατραπεί σε έναν παραγωγικό Ελαιώνα, έναν χώρο στον οποίο θα συνδυάζεται η αγροτική παραγωγή με δράσεις πολιτισμού και αναψυχής.


Ταυτόχρονα, υλοποιείται το αρδευτικό έργο στον Ελαιώνα ύψους 37,2 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Το έργο αφορά στην κατασκευή των απαραίτητων αρδευτικών εργασιών για την αξιοποίηση της πεδινής κοιλάδας μεταξύ Άμφισσας, Χρισσού, Δελφών και Ιτέας (κοιλάδα Άμφισσας), συνολικής καθαρής εκτάσεως 30.980 στρεμμάτων, ώστε να αρδεύεται η περιοχή (Ελαιώνας) με ένα σύγχρονο σύστημα άρδευσης. Έχει ήδη κατασκευαστεί το 77,5% του αρδευτικού δικτύου και θα ολοκληρωθεί το 2025.


Στην παρουσίαση έγινε ειδική αναφορά για τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, όπου σχεδιάζεται παρέμβαση προκειμένου να προστατευθεί από καταπτώσεις που προκαλούν οι έντονες βροχοπτώσεις.



Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έργο 7,5 εκατ. ευρώ για την τοποθέτηση φραχτών ανάσχεσης καταπτώσεων μήκους 1 χιλιομέτρου εντός του αρχαιολογικού χώρου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της μελέτης που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Επιπλέον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει -ως έργο εθνικής σημασίας- την κατασκευή τα'ης συνέχειας του φράκτη σε μήκος 1 χιλιομέτρου εκτός του αρχαιολογικού χώρου, καθώς και μία δεύτερη σειρά αντίστοιχου ανασχετικού φράκτη μήκους 2 χιλιομέτρων, παράλληλη με την πρώτη, προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ο αρχαιολογικός χώρος και τα μνημεία του και επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ασφάλεια.



Στα έργα περιλαμβάνονται ο Ταμιευτήρας Τολοφώνας στη θέση "Χαρμίσκο" όπου ήδη έχει κατασκευασθεί το 34%, η αναβάθμιση του προβλήτα στον λιμένα Ιτέα με την επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα ώστε να καταστεί δυνατή η πλαγιοδέτηση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων και η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (Εργοστάσιο Κομποστοποίησης) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων


Η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων συνεχίζεται καθώς έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται επενδυτικά σχέδια ύψους 221,5 εκατ. ευρώ στη Φωκίδα ενώ η στρατηγική για τον τουρισμό στη Φωκίδα περιλαμβάνει τη σύζευξή του με τον πολιτισμό και η περαιτέρω ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού.



Στο πλαίσιο των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί το επενδυτικό σχέδιο της ΕΤΑΔ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού (ύψους 9,1 εκατ. ευρώ), ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις ενίσχυσης χρηματοδότησης υποδομών προσβασιμότητας σε 8 παραλίες στη Φωκίδα.



Στην υγεία παρουσιάστηκε το πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας ειδικά για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές. Ανακοινώθηκε ότι από τον Ιανουάριο τίθενται σε λειτουργία οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ώστε να παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές με ειδική μέριμνα στη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων σε ευάλωτες ομάδες όπως έγκυοι, ηλικιωμένοι και παιδιά.


Επιπλέον, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Άμφισσας με στόχο την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης χωρίς διακρίσεις.


Για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υποδομών στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας εκτελείται έργο 2,6 εκατ. ευρώ με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο 2025. Αντίστοιχα, στα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου, βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης εργασίες αναβάθμισης. Παράλληλα, στο πλαίσιο επέκτασης της τηλεϊατρικής, προβλέπεται να τοποθετηθούν Σταθμοί Τηλεϊατρικής Ιατρού Ασθενούς τόσο στα Κέντρα Υγείας Ιτέας και Λιδωρικίου, όσο και στο Ειδικό Περιφερειακό Ιατρείο Φυλακών Μαλανδρινού, και το Περιφερειακό Ιατρείο Γαλαξιδίου.


Για το δημογραφικό προβλέπεται πλαίσιο κινήτρων για επανακατοίκηση και στήριξη της οικογένειας. Στη Φωκίδα ενισχύεται η γυναικεία επιχειρηματικότητα με πρόγραμμα 500.000 ευρώ και ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Γραμματικοπούλειο Τρίγκειο και Μπάλειο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ιτέας. Επιπλέον δημιουργείται μονάδα παιδικής προστασίας δυναμικότητας 20 κλινών για κορίτσια και ξεκινά πιλοτική δράση για τη δημιουργική απασχόληση οικογενειών & ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών.



Στο κυβερνητικό κλιμάκιο συμμετείχαν οι Χρ. Σταϊκούρας, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Σ. Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Ν. Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ειρ. Αγαπηδάκη, αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Θ. Κοντογεώργης, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χ. Κέλλας υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μ. Γραφάκος, γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Θ. Μπακογιάννης, γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Σ. Σιαράπη, γγ Ιδιωτικών Επενδύσεων, Γ. Διδασκάλου, γγ Πολιτισμού, Δ. Παπαγιαννίδης, γγ Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Β. Κουτσούκου, γγ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης.


πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δύο υπουργοί,δύο αναπληρωτές υπουργών,δύο υφυπουργοί και έξι γενικοί γραμματείς. Αν προστεθούν οι οδηγοί,οι βοηθοί και λοιποί νόμιμοι κρατικοδίαιτοι εύκολα γεμίζουν μια αίθουσα... Για γεγονότα/εγκλήματα όπως,π.χ. Τέμπη,αντίστοιχες παρουσίες δεν γεμίζουν ούτε διθέσιο όχημα...