Ηιστορία των Σκουριών επαναλαμβάνεται στο βόρειο Αιγαίο. Μια κυβέρνηση η οποία συνεπικουρούμενη από την δημοτική αρχή Χίου προχωρά στο σχεδιασμό για τις εξορύξεις αντιμονίου στο βόρειο μέρος του νησιού.

Μια διαβούλευση για τα μάτια του κόσμου που απαξιώνει το ηχηρό «όχι» της τοπικής κοινωνίας. Μελέτες που δεν έχουν κατατεθεί, των οποίων τη χρηματοδότηση έχουν αναλάβει ενδιαφερόμενες εταιρείες εξόρυξης. Ένας διαγωνισμός φωτογραφικός. Μια δυσοίωνη εικόνα από το μέλλον εξαιτίας της οικολογικής καταστροφής που θα επιφέρει η «επένδυση» σε μια περιοχή μεγάλο μέρος της οποίας έχει χαρακτηριστεί Natura.

«Ξεσκίζουν τις σάρκες της χώρας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε Μπουρούντι» λέει στο tvxs ο Χιώτης συγγραφέας και μέλος της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Εξορύξεις στη Βόρεια ΧίοΓιάννης Μακριδάκης, ο οποίος προσθέτει πως «Με νόμο που βγήκε τη δεκαετία του ΄80, η Χίος είναι ο μόνος τόπος που έχει κηρυχθεί ολόκληρη, δημόσιος μεταλλευτικός χώρος, χάρη στη σπουδαία γεωλογία της, που τη μελετούν σε όλο τον κόσμο. Έχουμε κάνει αίτημα στον καθηγητή τον κ. Ζούρο, να ονομαστεί γεωπάρκο της UNESCO για να προστατευτεί. Εδώ όμως δεν μας αφήνουν. Θα μπορούσε να έχει αειφόρο τουρισμό και ανάπτυξη και αντ’ αυτού την ξεσκίζουν και την κατατρώγουν».

ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ – ΚΕΡΑΜΟΣ

Τι είναι το αντιμόνιο

Πρόκειται για ένα μετάλλευμα που εδώ και χρόνια έχει χαρακτηριστεί κρίσιμης σημασίας για όλη την Ευρώπη, αλλά και για τις ΗΠΑ, αφού, το πολυχρηστικό αυτό μέταλλο με εφαρμογές κυρίως στις νέες τεχνολογίες και στην πολεμική βιομηχανία παράγεται σε ποσοστό που ξεπερνά το 80% σε Κίνα και Ρωσία. Η προοπτική εφαρμογής του σε μπαταρίες νέας γενιάς (υγρού μετάλλου) αναμένεται να εκτοξεύσει επιπλέον την τιμή του που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είναι στα ύψη. Το tvxs είχε αναδείξει πως ο νέος αυτός χρυσός σχετίζεται και με την υπόθεση της ΛΑΡΚΟ.

Η μεταλλευτική ιστορία του Κεράμου στη Χίο ξεκινά στα τέλη του 19ου αιώνα και διήρκεσε μέχρι και το 1908 με τις εργασίες να πραγματοποιούνται από εργάτες που έσκαβαν με τα χέρια. Ξεκίνησε ξανά το 1919, αλλά υπολειτουργούσε και μετά τον πόλεμο, τα μεταλλεία Κεράμου πέρασαν στον όμιλο Μποδοσάκη. Έκλεισαν όμως το 1954, όταν απορρίφθηκε η ένταξη της επιχείρησης στο Σχέδιο Μάρσαλ. Στην περιοχή υπάρχει επιτύμβια πλάκα με τα ονόματα όσων εργατών πέθαναν κυρίως από καρκίνο και πνευμονοκοκκίαση, μνημείο που κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη και την πληροφορία για την επικινδυνότητα του υλικού.

Σήμερα, η περιοχή είναι καταπράσινη και δέχεται επισκέπτες χάρη στα ιαματικά νερά και το δημοτικό υδροθεραπευτήριο. Στον χάρτη Natura βλέπουμε πως η Βόρεια Χίος προστατεύεται βάσει της Οδηγίας για τους Οικοτόπους και τα προστατευόμενα είδη όπως τα 45 είδη πτηνών.

«Μας αντιμετώπισαν όπως οι αποικιοκράτες τους ιθαγενείς»

Πριν λίγες μέρες, πραγματοποιήθηκε το δημοτικό συμβούλιο, με θέμα το πράσινο φως στην «επένδυση». Αν και η απόφαση έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, οι κάτοικοι φρόντισαν να δώσουν ενεργά το παρόν, πλαισιωμένοι από επιστήμονες που εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους η εξόρυξη θα σημάνει τεράστια οικολογική καταστροφή για το νησί. Ο Γιάννης Μακριδάκης ήταν εκεί. Πριν αφηγηθεί τι έγινε στο δημοτικό συμβούλιο, μας εξηγεί πως ξεκίνησε η ιστορία.

«Τον περασμένο Ιούλιο στις 11 του μήνα, ήρθε στο νησί η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, με δύο – τρεις υπηρεσιακούς παράγοντες και τον γενικό διευθυντή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, να μας ανακοινώσουν ότι θα κάνουν έναν διαγωνισμό για έρευνα και εξόρυξη του αντιμονίου στον Κέραμο στη Βόρεια Χίο.

Πολλοί πολίτες που αγωνιούμε παρευρεθήκαμε να ακούσουμε τι έχουν να πουν. Ακούσαμε υποσχέσεις ότι θα έρθουν όσες φορές χρειαστεί για να μας λύσουν τις απορίες κι ότι μόνο αν είναι σύμφωνη η τοπική κοινωνία θα γίνει η επένδυση. Μετά έφυγαν, κι έβγαλαν στον αέρα τον διαγωνισμό για τη σύμβαση.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μας είπαν γενικολογίες. Οι πολιτικοί παράγοντες μας είπαν ότι θέλουν τη συναίνεση μας για να συνεχίσουν αλλά ουσιαστικά έστρωσαν τον δρόμο στον πρόεδρο συνδέσμου. Με τον τρόπο που οι αποικιοκράτες πάνε στους ιθαγενείς, μας είπαν πόσο καλά είναι τα μεταλλεία, πόσο περιβαλλοντικά φροντισμένα θα γίνουν όλα και δεν υπάρχει κίνδυνος. Ο κόσμος αντέδρασε, παρόλα αυτά η προπαγάνδα των καθεστωτικών ΜΜΕ πρόβαλε την παρουσία μας εκεί ως ενδιαφέρον.

Εμείς έπειτα ενδιαφερθήκαμε να δούμε τι είναι το αντιμόνιο, πως είναι ένα σύγχρονο ορυχείο απέναντι στην περιοχή της Σμύρνης.

Φτιάξαμε Επιτροπή Αγώνα, ενημερώσαμε τους κατοίκους και σήμερα έχουμε σε όλα τα χωριά λαϊκές συνελεύσεις. Έχουμε αποφάσεις συλλόγων και ΚΙΝΣΕΠ που αντιτίθενται στην εξόρυξη και ζητούν διακοπή των διαδικασιών. Υπάρχει συντονιστική επιτροπή στην πόλη της Χίου. Τα ψηφίσματα τα ανεβάζουμε και στη διαβούλευση.

Παρά το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία είναι στην συντριπτική πλειοψηφία της στα κάγκελα, ο δήμαρχος και ο τοπικός αντιδήμαρχος είναι υπέρ του σχεδίου της κυβέρνησης»

Η ακούραστη έρευνα των κατοίκων του νησιού, απέδωσε καρπούς. Έχουν στα χέρια τους αποδείξεις για τα όσα υποστηρίζουν και επιστημονική τεκμηρίωση. Αυτά παρουσιάστηκαν και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Ο Γ. Μακριδάκης λέει στο tvxs:

«Στο δημοτικό συμβούλιο υπήρξε μεγάλη διαμαρτυρία και διαβάστηκαν όλα τα ψηφίσματα από όλα τα χωριά. Μίλησαν τρεις πολίτες και τρεις προσκεκλημένοι επιστήμονες και επισήμαναν τους κινδύνους. Όταν ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος διέκοπτε ειρωνικά τους πάντες. Στο τέλος για λόγους που δεν κατάλαβα διέκοψαν την ψηφοφορία, μάλλον δεν έβγαιναν τα κουκιά.

Όλοι αιτούμασταν να εισηγηθεί ο δήμος διακοπή της διαδικασίας. Ο μόνος που δεν ήθελε ήταν ο δήμαρχος και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Οι υπόλοιποι της πλειοψηφίας δεν εκφράστηκαν. Μπορεί η απόφαση αυτή να είναι γνωμοδοτική, αφού ότι θέλει θα κάνει το υπουργείο, αλλά για μας είχε σημασία να μην υπερψηφιστεί γιατί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου διαρκεί η δήθεν διαβούλευση για την υπογραφή της σύμβασης έρευνας και εξόρυξης. Μετά τις 15 Οκτώβρη θα πάνε στα επόμενα στάδια.

Βγάλανε διαγωνισμό για να κατατεθούν προσφορές από εταιρείες. Το περίεργο είναι, ότι γράφουν πως όποια εταιρεία πάρει τη δουλειά είναι υποχρεωτικό να συνεργαστεί με την Ροκφέλερ που έχει αναλάβει τους Μολάους Λακωνίας».

Οι κάτοικοι, μεταξύ άλλων, καλούν για άμεση εκδήλωση εναντίωσης στα σχέδια διάθεσης εκμετάλλευσης του μεταλλείου Κεράμου για εξόρυξη αντιμονίου.

Συλλογή υπογραφών ενάντια στις εξορύξεις αντιμονίου:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/upen_demos_khiou_periphereia_ba_okhi_stis_exoruxeis_antimoniou_sten_khio/?czIPQdb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1733663-okhi_stis_exoruxeis_antimoniou_sten_khio&utm_term=czIPQdb%2Bel&fbclid=IwY2xjawFn1YRleHRuA2FlbQIxMQABHTRreWdHeUs6nKSuJkS5g0Dy_nm9IyN3_gZCuUbbnTHKuWEhXshoiPySGw_aem_9_2y1gYvnqZzoOjoc-jvbw 

Τα επιστημονικά επιχειρήματα ενάντια στην εξόρυξη

«Τα επιχειρήματα ότι θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή η επένδυση είναι ψευδή. Αυτός είναι ο μόνος βέβαιος δρόμος προς την εξαθλίωση. Η ομιλία μου στο δημοτικό συμβούλιο, ήταν πάνω στο δίκτυο ανθρώπινης ανάπτυξης. Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι όλες οι χώρες που είναι στον πάτο έχουν ορυκτό πλούτο που τον έχουν εξορύξει πολυεθνικές. Τώρα αρχίζει να γίνεται γνωστό διεθνώς. Το επιχείρημα επίσης ότι θα φέρει δουλειά σε ντόπιους δεν ισχύει. Η διαφορές με τις Σκουριές είναι ότι εκεί υπήρχαν άνθρωποι με μεροκάματα. Εδώ στη Χίο, αν βγάλουν ανακοίνωση για εργάτες δεν θα πάει κανένας. Δεν υπάρχει ψυχή να δουλέψει στα χωριά και στην πόλη είναι μια κοινωνία ευκατάστατη.

Πριν δύο χρόνια, ήρθε μια εταιρεία από την Ξάνθη να κάνει σύμβαση να κλαδέψει δάση. Έφερε εργαζόμενους από Έβρο γιατί δεν βρήκε άνθρωπο. Θα πρέπει λοιπόν να φέρουν εργάτες να χτίσουν χωριά και όλα αυτά για το αντιμόνιο, που είναι στις 25.000 ο τόνος και σύμφωνα με αυτά που μας είπαν τον Ιούλιο για να είναι συμφέρουσα η επένδυση θα πρέπει να παράγει 10.000 τόνους μέταλλο το χρόνο. 250 εκ. είναι ψίχουλα για μια πολυεθνική. Όμως να σας πω και το άλλο, ολόκληρη η Τουρκία παράγει 6.000 τόνους το χρόνο, η Κίνα 40.000 τόνους.

Το παγκόσμιο απόθεμα μπορεί να υπάρχει για 24 ακόμα χρόνια άρα το 2050 δεν θα υπάρχει ίχνος αντιμονίου. Και μας λένε ότι τα 5 χωριά της Βόρειας Χίου με τα ιαματικά λουτρά, το παρθένο δάσος με τον εναλλακτικό τουρισμό θα σηκώσουν το βάρος του παγκόσμιου αντιμονίου! Στο δημοτικό συμβούλιο κάποιος είπε εύστοχα πως αφού είναι τόσο πολύτιμο το αντιμόνιο ας το κρατήσουμε να το βγάλουμε το 2050 να το έχουμε μόνο εμείς.

Για να παράξεις 10.000 τόνους μέταλλο σύμφωνα με τους υπολογισμούς, πρέπει να κάνεις εξόρυξη 60.000 κυβικών μέτρων νερού. Δεν μας λένε ούτε που θα τα αποθηκεύουν, ούτε που θα βρεθεί το νερό για την επεξεργασία. Εντωμεταξύ θα πρέπει να κάνουν τούνελ 3.5 χιλιάδων μέτρων κάθε χρόνο σε μια περιοχή NATURA.

Αν υπογραφεί η σύμβαση, θα μπει η περιοχή στον μεταλλευτικό νόμο που είναι χουντικός και τα δίνει όλα στην εξορυκτική εταιρία. Θα έχει δικαίωμα για απαλλοτριώσεις στο έδαφος. Οι κάτοικοι θα πρέπει να δέχονται τα πάντα. Αλλάζει το τοπίο. Θα γίνει μεταλλευτική περιοχή και θα πρέπει να οργανωθούμε για να προσβάλλουμε τις περιβαλλοντικές μελέτες, που είναι “Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει”. Οι ίδιες εταιρείες κάνουν τις μελέτες» λέει ο Γιάννης Μακριδάκης ο οποίος υπογραμμίζει και την ευθύνη της ΕΕ:

«Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής που μετατρέπει την Ελλάδα σε αφρικανική χώρα και πουλάει τον ορυκτό πλούτο της, και παρεμβαίνει στη φύση είτε με ανεμογεννήτριες, είτε με φωτοβολταϊκά είτε με εξορύξεις. Ξεσκίζουν τις σάρκες της χώρας, αυτό συμβαίνει αν δεις τη μεγάλη εικόνα».


πηγή