Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

«Φρένο» στα αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου

Απάντηση Μαρινάκη στις καταγγελίες της Ελληνική Ορνιθολογικής Εταιρείας





Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τις αναφορές για αιολικά πάρκα στα καμένα του Έβρου μετά από την καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για σχετικές αδειοδοτήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real fm υποστήριξε πως η συγκεκριμένη αδειοδότηση για αιολικά πάρκα δόθηκε πριν από την φωτιά στον Έβρο και τόνισε πως δεν θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στα καμένα. Παρέπεμψε δε σε ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία αναμένεται μέσα στη μέρα. 

«Υπήρξε επικοινωνία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα εκδώσει και ανακοίνωση. Η συγκεκριμένη αδειοδότηση, ενώ υπήρχε αρνητική γνωμοδότηση, δόθηκε πριν από τις πυρκαγιές στον Έβρο ωστόσο, όπως θα προκύψει από την ανακοίνωση για να μην υπάρξουν παρερμηνείες, θα υπάρχει μια οριζόντια απόφαση για την ευρύτερη περιοχή πλήρους αναστολής για τις επενδυτικές αυτές δραστηριότητες», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης. 

Επέμεινε δε περί δεδομένης διάταξης ότι περιοχές οι οποίες υφίστανται αυτές τις φυσικές καταστροφές «δεν μπορούν στη συνέχεια σε αυτές να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες».

Η καταγγελία για αιολικά πάρκα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία  

Μετά την πρόσφατη ανάλυση του μεγέθους της καταστροφής στο δάσος της Δαδιάς, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρείας επανέρχεται καταγγέλλοντας πως σε λιγότερο από 20 ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η φωτιά στον Έβρο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης (ΑΔΜ-Θ) προχώρησε στην αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού (ΑΣΠΗΕ) εντός της καμένης έκτασης και μέσα σε περιοχή NATURA.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, (ΖΕΠ) GR1110009 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου». Σημειώνει πως η περιοχή NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ΖΕΠ) «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Έβρου» βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και έχει ως κύριο προστατευτέο είδος (είδος χαρακτηρισμού) τον Μαυρόγυπα. Κατά τη φετινή πυρκαγιά κάηκε περίπου το 85% της συνολικής έκτασης της ΖΕΠ, όπως αναφέρει. 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σημειώνει ακόμα πως το έργο που αδειοδοτήθηκε είναι ο ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2, με τις θέσεις των ανεμογεννητριών να βρίσκονται εντός της καμένης έκτασης του Έβρου, όπως προκύπτει από τα χαρτογραφικά δεδομένα του Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ

Όπως αναφέρει η καταγγελία η αδειοδότηση, μάλιστα, βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Θράκης, το οποίο παρέκαμψε προκλητικά την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. 

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υποστηρίζει πως από τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΠΕΣΠΑ προκύπτει ότι η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του Προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον Γενικό Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής (ΓΔΠΠ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ, έστω και για τα μάτια του κόσμου.


 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: