Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Μέσω... εκλογών η ηχηρή απάντηση των αρχαιολόγων στη Μενδώνη

Η υψηλή συμμετοχή και η αποτυχία της παράταξης που στήριζε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ήταν από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα των εκλογών του ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων). 

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση αναδείχθηκε πρώτη δύναμη και έλαβε 6 έδρες, τη στιγμή που η Νέα Πορεία (την οποία στήριζε διακριτικά η υπουργός) δεν κατάφερε να λάβει καμία έδρα. 

Σε κάθε περίπτωση, η αυξημένη συμμετοχή και το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελούν ένα εκκωφαντικό μήνυμα για την κ. Μενδώνη, η οποία πριν λίγο καιρό αποφάσισε να ανακαλέσει την άδεια παραχώρησης του κτιρίου του ΣΕΑ στην Ερμού, με τον ΣΕΑ να καταγγέλλει πως η υπουργός επιδιώκει να διαλύσει την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Υπενθυμίζεται επίσης και η απόσυρση (με αιχμές) εννέα προϊσταμένων Εφορειών Αρχαιοτήτων –που από ορισμένους συναδέλφους τους καταχωρίζονται στην «ομάδα» των φιλικά προσκείμενων προς την παρούσα ηγεσία του ΥΠΠΟ– από μέλη του ΣΕΑ.

Αιχμηρή ήταν η ανάρτηση της προέδρου του ΣΕΑ, Δέσποινας Κουτσούμπα, που σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση δεν είναι απλώς πρώτη δύναμη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, αλλά καταγράφει ποσοστό 41,08%, στη σκληρότερη μάχη που δόθηκε ποτέ. 272 στους 662 ψηφίσαντες, από 943 εγγεγραμμένους. Η συμμετοχή κρατήθηκε υψηλή, άνω του 70%, μόλις 8 λιγότεροι από το 2020 (ούτε καν 9 δηλαδή...) Η παράταξη που στήριζε (διακριτικά) η πολιτική ηγεσία πήρε 22 ψήφους. Από 2 έδρες στο ΔΣ, που είχε το 2020, τώρα πήρε 0».

Τα αποτελέσματα των εκλογών: 

  • ΕΑΚ... 272 (6 έδρες)
  • Ενωμένοι Αρχαιολόγοι... 155 (4 έδρες)
  • Συνεργασία Αρχαιολόγων... 138 (3 έδρες)
  • ΔΑΣ... 61 (2 έδρες)
  • Νέα Πορεία... 22 (0 έδρες)

Δεν υπάρχουν σχόλια: