Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Βαγγέλης Αποστόλου : «Στηρίζουμε τις αντιδράσεις κατά της επανεγκατάστασης Αιολικών Πάρκων στην Καρυστία»




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τοποθέτηση του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας χθες Τρίτη 6/12/2022, στο 8ο θέμα συζήτησης: Έκφραση γνώμης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)΄ «κατασκευή και λειτουργία συγκροτήματος επτά αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στη θέση “κουρμαλή” ισχύος 33 MW, στη θέση “πιονάρι” ισχύος 33 MW, στη θέση “βαλμός” ισχύος 26,4 MW, στη θέση “σκιγερι” ισχύος 33 MW, στη θέση “Άγιος Ιωάννης” ισχύος 26,4 MW, στη θέση “βελανίδι – κοπρια” ισχύος 13,2 MW και στη θέση “βελανίδι” ισχύος 19,8 MW, στις Δ.Ε. Καρύστου, Mαρμαρίου και Στυρέων του Δ. Καρύστου και των συνοδών τους έργων στις Δ.Ε.. Καρύστου, Μαρμαρίου και Στυρέων του Δ. Καρύστου, στις Δ.Ε. Διστύων και Ταμυνέων του Δ. Κύμης Αλιβερίου και στις Δ.Ε.. Αμαρυνθίων και Ερέτριας της Π.Ε. Εύβοιας.»

«Έχει γίνει πλέον κανόνας ο αιφνιδιασμός από επενδυτές που θέλουν κυριολεκτικά να αλώσουν το περιβάλλον της Εύβοιας. Ένα περιβάλλον που βρίθει αρχαιολογικών πολιτιστικών και ιστορικών ευρημάτων.
Βλέποντας τόσο οι υποψήφιοι επενδυτές όσο και η κυβέρνηση ότι οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, έχοντας ως συμπαραστάτες την τοπική αλλά και την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, έφτασαν μέχρι του σημείου όχι μόνο να μην αποδέχονται τις απόψεις τους, αλλά και να τις αγνοούν παντελώς εγκρίνοντας τις μελέτες τους, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις προστατευόμενες περιοχές απολύτου προστασίας και NATURA.

Το βιώσαμε αυτό με τις προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν στην ίδια περιοχή.
Η έγκριση της επένδυσης στο Νημποριό των Στείρων από τον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος αγνοούσε ιστορικούς και αρχαιολογικούς λόγους.
Το ίδιο συνέβη και με τα αιολικά πάρκα στην Βορειοκεντρική Εύβοια του συγκεκριμένου επενδυτή, παρά τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι θα καταθέσει πρωτίστως για διαβούλευση την πρότασή του για τις προστατευόμενες και NATURA περιοχές.

Ειδικότερα αντιδρούμε γιατί:
Δεν έχει εκπονηθεί το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ, πράγμα που ακόμα και κατά τον πρόεδρο της ΡΑΕ κ. Δαγούμη είναι απαραίτητο. Βέβαια την ίδια ώρα συνεχίζει να χορηγεί άδειες παραγωγού.
Στις 7 διάσπαρτες θέσεις της εγκατάστασης αιολικών πάρκων και συναφών έργων βρίθουν σημαντικές αρχαιότητες και μάλιστα με αρχαιολογικά ευρήματα. Πρέπει πρωτίστως να ανακηρυχτούν ως αρχαιολογικοί χώροι, διαδικασία που το ΚΑΣ έχει και για άλλες περιοχές της Εύβοιας κάνει και
Η Εύβοια και ειδικά η Νοτιοκεντρική έχει υπερκαλύψει το στόχο της για την Εθνική συμμετοχή στις ΑΠΕ. Αρκούν οι περισσότερες από 600 ανεμογεννήτριες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Εμείς στηρίζουμε τους φορείς και τους κατοίκους της Εύβοιας που αντιστέκονται στην εγκατάσταση και την επέκταση των αιολικών πάρκων στις περιοχές τους.»

 


Γραφείο Βαγγέλη Αποστόλου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Εύβοιας
πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Δεν υπάρχουν σχόλια: