Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Η «πιο σημαντική» που έχει εντοπιστεί- Κομισιόν: «Φρένο» σε πτήσεις από τη νότια Αφρική

Η Βρετανία τη χαρακτηρίζει την πιο σημαντική που έχει εντοπιστεί έως τώρα



Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, που εξαπλώνεται στην περιοχή της νότιας Αφρικής θεωρείται η πιο σημαντική που έχει εντοπιστεί έως στιγμής, ενώ η Κομισιόν προτείνει να διακοπούν οι πτήσεις από την εν λόγω περιοχή. 

 

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε με ανάρτηση στο Twitter πως η Κομισιόν θα προτείνει να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή της νότιας Αφρικής. 

 

«Η Κομισιόν θα προτείνει, σε στενή συνεργασία με τις χώρες- μέλη, να ενεργοποιηθεί το “φρένο έκτακτης ανάγκης” για να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από την περιοχή της νότιας Αφρικής, εξαιτίας της μετάλλαξης Β.1.1.529», έγραψε στην ανάρτησή της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

 

 

Παράλληλα, η Βρετανία ανακοίνωσε πως επιστήμονες θεωρούν ότι η νέα μετάλλαξη είναι η πιο σημαντική που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και για αυτό πρέπει να διαπιστωθεί αν αυτό το στέλεχος κάνει μη αποτελεσματικά τα εμβόλια

 

Υπερασπίζοντας την απόφαση του Λονδίνου να απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, το Λεσότο και το Βασίλειο του Εσουατίνι, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραν Σαπς δήλωσε πως το μάθημα της πανδημίας είναι πως έχει κρίσιμη σημασία η γρήγορη δράση. 

 

Η βρετανική υπηρεσία υγειονομικής ασφάλειας επεσήμανε ότι η μετάλλαξη έχει δραματικά διαφορετική πρωτεΐνη ακίδας σε σύγκριση με εκείνη του αρχικού κορωνοϊού, στην οποία βασίζονται τα εμβόλια. 

 

«Όπως έχουν περιγράψει οι επιστήμονες, είναι η πιο σημαντική μετάλλαξη που έχουν αντιμετωπίσει έως τώρα στην έρευνά τους», δήλωσε ο Σαπς στο Sky News. 

 

Αξιωματούχοι συμβούλευσαν τη βρετανική κυβέρνηση για την ανάγκη να δράσει γρήγορα και προληπτικά, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης, παρότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται για τα χαρακτηριστικά της. 

 

Χώρες παίρνουν μέτρα

 

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κάνει έκτακτη σύσκεψη κατά την οποία θα συζητηθεί η νέα μετάλλαξη. Πέρα από τη Βρετανία, ήδη το Ισραήλ ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και γειτονικές χώρες. Την ίδια απόφαση πήρε και η Σιγκαπούρη, κάνοντας εξαίρεση μόνο για τους μόνιμους κατοίκους της χώρας.

 

Ακολούθησε η Ιταλία, που ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο σε ταξιδιώτες που έχουν επισκεφθεί χώρες της νότιας Αφρικής τις τελευταίες 14 ημέρες.

 

Με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα, απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε όσους έχουν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Γερμανία αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα επιτρέπεται να επιστρέφουν από την περιοχή μόνο Γερμανοί, που θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών. 

 

«Αυτή η παραλλαγή, που ανακαλύφθηκε τελευταία, μας ανησυχεί. Γι' αυτό δραστηριοποιούμαστε εδώ από νωρίς», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. «Το τελευταίο που χρειαζόμαστε τώρα είναι να εισαχθεί μια νέα παραλλαγή που προκαλεί ακόμη περισσότερα προβλήματα», συμπλήρωσε. 

 

Κρούσμα στο Ισραήλ 

 

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα ότι εντόπισε κρούσμα της νέας μετάλλαξης. 

 

«Η παραλλαγή, η οποία ανακαλύφθηκε στα κράτη της νότιας περιοχής της Αφρικής, εντοπίσθηκε στο Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που επέστρεψε από το Μαλάουι», ανακοίνωσε το υπουργείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν φόβοι για «δύο επιπλέον κρούσματα σε πρόσωπα που επέστρεψαν από το εξωτερικό» και έχουν μπει σε καραντίνα.


πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια: