Συνεχίζεται αυτό το πρωτοφανές που κάνει το ΕΣΡ τις τελευταίες εβδομάδες: επιβάλλει υπέρογκα πρόστιμα σε επαρχιακά ραδιόφωνα αλλά και sites, επειδή αναμετέδωσαν κάποιες διαδικτυακές εκπομπές του Γιώργου Τράγκα στις οποίες, ως επί το πλείστον, επέκρινε τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Tο συνολικό ποσό των προστίμων που έχει επιβάλει το ΕΣΡ έως τώρα ανέρχεται σε 470 χιλιάδες ευρώ! Αδιανόητο.
Ράδιο Γάμμα 94, Πάτρας, 35 χιλ. ευρώ
Super FM 99.5, Χαλκιδικής, 35 χιλ. ευρώ
Εν Πλω 89.2, Θεσπρωτίας, 35 χιλ. ευρώ
Ιόνιον FM 95.5, Ηλείας, 55 χιλ. ευρώ
Καστοριά FM 91.5, 20 χιλ. ευρώ
Ελλάδα 94.3, Αθήνας, 25 χιλ. ευρώ
Focus 103.6, Θεσσαλονίκης, 25 χιλ. ευρώ
eurotv.gr (από το Euro TV), Κιλκίς, 120 χιλ. ευρώ
Zougla.gr, Αθήνας, 120 χιλ. ευρώ
To έχουμε πει ξανά, ας το επαναλάβουμε και τώρα: Ποτέ το ΕΣΡ δεν έχει επιβάλει τόσο υψηλά πρόστιμα σε ραδιόφωνα της επαρχίας. Δεν θυμόμαστε ποτέ και για κανέναν λόγο να επιβλήθηκε πρόστιμο σε περιφερειακό ραδιοσταθμό μεγαλύτερο από 5 χιλιάδες ευρώ. Και το ύφος του Γιώργου Τράγκα είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, δεν έκανε κάτι διαφορετικό, δεν άλλαξε τώρα.
Μας βάζει σε υποψίες το ΕΣΡ, μήπως εξοντώνει κάποια ραδιόφωνα προς παραδειγματισμό και των υπολοίπων; Ωστε να μην αναμεταδίδουν τον Τράγκα, τον κάθε Τράγκα θα έλεγα που κάνει κριτική στον Μωυσή;
▶ Και η ΕΣΗΕΑ ανησυχεί για τη λογοκρισία
Η τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που σας παρουσιάσαμε αναλυτικά την προηγούμενη εβδομάδα, μια ευθέως λογοκριτική τροποποίηση για τα ΜΜΕ και τα social media, προκάλεσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, που ζήτησε την απόσυρσή του. Η τροποποίηση του άρθρου 191 αφορά τη διάδοση και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων (fake news), καταδικάζοντάς τες μέσω ενός πολύ αόριστου πλαισίου.
«Με μια αόριστη διατύπωση, στο τροποποιημένο άρθρο αναφέρεται ο όρος «ψευδείς ειδήσεις που είναι ικανές να προκαλέσουν ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες ή να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία». Δεν προσδιορίζεται όμως πουθενά τι αποτελεί είδηση και η διαφορά της από την έκφραση της άποψης κάποιου επί συγκεκριμένου ζητήματος, που διαμορφώνεται σύμφωνα με την προσωπική κρίση του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.
Και συνεχίζει: «Αυτό υποκρύπτει τον κίνδυνο να βρεθούμε οι δημοσιογράφοι αυτεπάγγελτα υπόλογοι γιατί, εκφράζοντας την άποψή μας ή ασκώντας κριτική που είναι συστατικό στοιχείο της αποστολής μας, μπορεί να προκαλέσουμε ανησυχίες ή φόβο στους πολίτες. Δηλαδή, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη και να περιορίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του λόγου και την έκφραση απόψεων για ό,τι συμβαίνει γύρω μας, με την αιτιολογία ότι έτσι διασπείρονται ψευδείς ειδήσεις που προκαλούν ανησυχία στους πολίτες και κλονίζεται η εμπιστοσύνη του κοινού. Δηλαδή, ποινικοποιείται η προσωπική άποψη, η κριτική και η έκφρασή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή στο διαδίκτυο».
▶ Στάλιν ή Τρότσκι;
Γράφει τις προάλλες κάποια στο twitter το εξής: «Φίλη βγήκε ραντεβού και κατέληξαν να διαφωνούν για την κόντρα Στάλιν-Τρότσκι. Στο επόμενο θα μονομαχήσουν για μπολσεβίκους-μενσεβίκους». Της φάνηκε περίεργη η συζήτηση ίσως γιατί δεν έχει έρθει κανένα βράδυ εδώ στα γραφεία της «Εφ.Συν.», να συμμετάσχει στη σύσκεψη. Εχω βαρεθεί να ακούω για Λένιν, Τρότσκι, Στάλιν, Μάο και πολλά άλλα, γνωστά ή άγνωστα, ονόματα.
Εχω μάθει απ’ έξω και ανακατωτά όλη την ιστορία της Σοβιετικής Ενωσης. Αυτή η φίλη λοιπόν που βγήκε ραντεβού και κατέληξε στην κόντρα Στάλιν-Τρότσκι ας με πάρει ένα τηλέφωνο στην εφημερίδα, απογευματινές ώρες, να της λύσω τις όποιες απορίες της. Τα παίζω στα δάχτυλα πλέον (όπως και τον Πουλαντζά και το έργο του, αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα που θα σας την κάνει ο Δημήτρης Ψαρράς).
▶ Η τηλεθέαση του Σαββάτου
Δεν τα πήγαν άσχημα σε τηλεθέαση τα πρώτα επεισόδια δύο πολυδιαφημισμένων σειρών της ΕΡΤ 1 που μεταδόθηκαν το Σάββατο βράδυ. Το «Βαρδιάνος στα Σπόρκα», που σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης, πέτυχε 11,2% στο σύνολο και 8,4% στις ηλικίες 18-54 και το «Καρτ Ποστάλ», που βασίζεται στα βιβλία της Βικτόρια Χίσλοπ, έκανε 10,9% και 8,1%, αντίστοιχα.
24ΩΡΟ (18-54)
- ALPHA: 15,1%
- ΣΚΑΪ: 12,4%
- MEGA: 9,8%
- ΑΝΤ1: 9,7%
- STAR: 9,7%
- ΕΡΤ 1: 4,9%
- OPEN: 3,9%
PRIME TIME (18-54)
- ΣΚΑΪ: 19,5%
- ALPHA: 16,1%
- ΑΝΤ1: 9,9%
- STAR: 8,8%
- ΕΡΤ 1: 7,6%
- MEGA: 5,6%
- OPEN: 2%
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (18-54)
- ALPHA (Νίκος Μάνεσης): 18,7%
- ΑΝΤ1 (Ρίτσα Μπιζόγλη): 10,5%
- ΣΚΑΪ (Νίκος Στραβελάκης): 9,9%
- STAR (Σπύρος Λάμπρου): 9,6%
- MEGA (Κατερίνα Παναγοπούλου): 8,8%
- ΕΡΤ 1 (Ηλίας Σιακαντάρης): 6,1%
- OPEN (Γιάννης Παπαδόπουλος): 3,6%
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου