Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021

Γαλλικό υπουργείο Άμυνας: «Η ΑΟΖ δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία με Ελλάδα»




Το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε το αυτονόητο που ήταν γνωστό σε όποιον διάβασε με λογική και ψυχραιμία την ελληνογαλλική συμφωνία: η ΑΟΖ δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία.

Με άλλα λόγια «σανό τέλος» για όσους το σέρβιραν…

«Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το Άρθρο 2 της συμφωνίας.

Ωστόσο, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε στην EURACTIV Γαλλίας με γραπτή δήλωση ότι οι αποκλειστικές οικονομικές ζώνες δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας.

Η δήλωση επιβεβαιώνει το σχετικό δημοσίευμα της EURACTIV από τις 6 Οκτωβρίου, στο οποίο παρατέθηκε δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ ότι η στρατιωτική συμφωνία αφορά μόνο στην «επικράτεια».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση στην Αθήνα μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει στη Βουλή πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποδεχθεί ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή, αλλά και κάθε περιστατικό χρήσης βίας έναντι στρατιωτικών μονάδων άλλου κράτους, «ακόμα και εκτός της stricto sensu επικράτειας».

«Γι’ αυτό άλλωστε, κατέληξε ο Πρωθυπουργός, «σε καμία αμυντική συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ ή σε υφαλοκρηπίδα».

Πηγή: www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: