Παραδεχόμενοι πως θα συντελέσει στην Οικονομική Ανάπτυξη και Φαρμακευτική Εξέλιξη στην Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για στροφή 180 μοιρών. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε το λάθος. Θετική συμβολή του κυρίου Καρανίκα», τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης. Οι θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Φούντωσε η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή νομοσχέδιο που συζητείται στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει τίτλο: «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%».
«Η Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση κάνει μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με το ότι έλεγε τρία χρόνια πριν. Εγώ αυτό το βρίσκω θετικό. Βεβαίως δεν είναι η καλύτερη μαρτυρία για την πολιτική αξιοπιστία της παράταξής σας» σημείωσε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Χαρίτσης.
Σε υψηλούς τόνους κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πήραν το λόγο στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής. «Για τον κύριο Γεωργιάδη, η σημερινή βιομηχανική κάνναβη, ήταν ο «μπάφος». Καθώς, ο ίδιος τότε δήλωνε, ότι η πρώτη επένδυση που έφερε ο Σύριζα στην Ελλάδα, είναι ο «μπάφος», το χασίς» ανέφερε ο Γιάννης Σαρακιώτης, που αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις «γαλάζιων» στελεχών.
«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να παραδεχτούμε το λάθος και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Το 2018 δεν ήμασταν ώριμοι να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προοπτικές που έδινε η φαρμακευτική κάνναβη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας» απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης. Μάλιστα σημείωσε πως «στην πορεία του χρόνου είδαμε ότι αυτή είναι μια αγορά στην οποία η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει και είναι μια αγορά που δεν έχει κανένα ηθικό μελανό σημείο. Είναι μία πραγματική αγορά για ιατρικούς σκοπούς που μεγαλώνει παγκοσμίως με πολύ μεγάλο ρυθμό και υπάρχουν πραγματικοί ασθενείς που κάνουν χρήση πραγματικών προϊόντων».
Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ένα ακόμα βήμα, λέγοντας πως «πρέπει να αναγνωρίσουμε στη συζήτηση και τη θετική συμβολή του κυρίου Καρανίκα. Μπορεί να είναι ένα πρόσωπο με τον οποίο έχουμε προφανώς σοβαρές πολιτικές διαφορές και έχουμε δημόσια συγκρουστεί ιδιαίτερα πολύ, όμως για την περίπτωση της φαρμακευτικής κάνναβης, για την προσπάθεια να νομοθετηθεί και να ανοίξουν οι δρόμοι στην ελληνική αγορά, θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Η παρουσία του κυρίου Νίκου Καρανίκα ήταν θετική και το γεγονός ότι πολέμησε για αυτό και πολεμά ακόμα και σήμερα τον τιμά. Δείχνει κάτι από το οποίο η πατρίδα έχει να κερδίσει. Χρήματα αλλά κυρίως ανακούφιση στον πόνο ασθενών».
Μιλώντας στην Επιτροπή ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης τόνισε πως «συζητάμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο, ενώ θα έπρεπε να είναι ολοκληρωμένο, χαρακτηρίζεται από επιμέρους βελτιώσεις του υφιστάμενου πλαισίου, βελτιώσεις που μοιάζουν λογικές, συνιστούν, όμως, πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις σε ένα πλαίσιο που ήταν ελλιπές, αλλά πρωτοπόρο για την εποχή του και το οποίο, ήρθε με βιασύνη και χωρίς πλήρη επεξεργασία από την προηγούμενη κυβέρνηση». Για να προσθέσει «ένα πλαίσιο που και σήμερα δεν δίνει περιθώρια και πολύ περισσότερο κίνητρα για την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας παραγωγής και μεταποίησης κάνναβης για ιατρική χρήση».
Από το ΚΚΕ ο ειδικός αγορητής Γιώργος Λαμπρούλης σημείωσε πως το υπό συζήτηση νομοσχέδιο αποτελεί « άλλη μια απόδειξη της κοινής στρατηγικής που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις υπέρ του κεφαλαίου», αφού σε συνέχεια των προηγούμενων νομοθετημάτων «αφορά αποκλειστικά επενδυτές, δηλαδή, επιχειρηματικούς ομίλους και επιχειρήσεις συνδεδεμένες με αυτούς που στοχεύουν να επενδύσουν στη λεγόμενη φαρμακευτική κάνναβη». Όπως είπε ο κ. Λαμπρούλης το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
«Δεν μπορούμε να δεχθούμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο» είπε από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Μπούμπας, προσθέτοντας πως μπορεί να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Παράλληλα εστίασε στην ανάγκη να αξιοποιηθούν θεραπευτικά και αρωματικά φυτά που έχει η χώρα.
Από το ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα πως «είμαστε θετικοί ως με την ανάπτυξη της φαρμακευτικής κάνναβης, όμως σε αυτό το νομοσχέδιο, όπως και τόσα άλλα της κυβέρνησής σας, στρέφετε προφανώς στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων επενδύσεων . Γι’ αυτό δεν κάνετε ένα νομοσχέδιο μαζί με το Υπουργείο Υγείας που να λύνει μια και καλή το θέμα του ΕΟΦ, που να τελειώνει το θέμα του μπλοκαρίσματος της αδειοδότησης προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην ελληνική αγορά». Όπως είπε «αν και θα θέλαμε να στηρίξουμε ένα νομοσχέδιο, επιφυλασσόμαστε αν θα το καταψηφίσουμε στην Ολομέλεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου