Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Δωρίδας: Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στη Μαγούλα Δωρίδας



Ανακοίνωση για την πυρκαγιά στη Μαγούλα Δωρίδας
Η πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή της Μαγούλας, παρά την δύσβατη πρόσβαση στο σημείο, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την πυροσβεστική υπηρεσία με την συνδρομή των πυροσβεστικών αεροπλάνων που ήταν καθοριστική, μαζί με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Οι ζημιές που προκλήθηκαν αφορούν κυρίως ελαιόδεντρα, καθώς και μια οικία, ενώ κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, έγινε προληπτική εκκένωση του χωριού και μεταφορά των κατοίκων σε ασφαλές σημείο από την αστυνομία.
            Η Λαϊκή Συσπείρωση Δωρίδας εκφράζει την συμπαράσταση της στους πληγέντες και βρίσκεται δίπλα τους για την διεκδίκηση αποζημιώσεων. Παράλληλα εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πυροπροστασίας, την απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα, καθώς και την ουσιαστική ενίσχυση του μηχανισμού πυρόσβεσης.
            Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του Δήμου Δωρίδας κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια το ποσό των 85.000€ διατίθεται για πυροπροστασία. Δεδομένου του ορεινού ανάγλυφου του Δήμου μας, το ποσό αυτό δεν επαρκεί ούτε καν για την συντήρηση των αγροτικών και δασικών δρόμων που ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα.
Η κατάσταση αυτή απορρέει από συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθήθηκαν στα πλαίσια περιορισμού των δαπανών από προγράμματα λιτότητας και βαραίνει κυβερνήσεις, περιφέρειες και δήμους. Δεν έχουμε αμφιβολίες και για την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Θα κινηθεί κι αυτή στις κατευθύνσεις που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοί της για περαιτέρω μείωση δαπανών, μεταφορά αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας σε δήμους και ιδιώτες, με παράλληλη συρρίκνωση του κρατικού μηχανισμού και των υποδομών. Ούτως ή άλλως δεν αποτελεί από την ίδια την ΕΕ επιλέξιμη δαπάνη και δεν χρηματοδοτούνται έργα πυροπροστασίας.
Θεωρούμε ως άμεσο στόχο διεκδίκησης μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πυροπροστασίας, δηλαδή:
       Να καταργηθούν όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.
       Να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
       Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας. Να δημιουργηθούν σε όλες τις τοπικές κοινότητες και κατά προτεραιότητα σε αυτές που περιβάλλονται από δάση, ασφαλείς χώροι συγκέντρωσης των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς, αντίστοιχο σχέδιο εκκένωσης καθώς και προετοιμασία για τις απαραίτητες ασκήσεις ετοιμότητας για τους κατοίκους, ενώ η τοποθέτηση κρουνών πυρόσβεσης περιφερειακά των χωριών είναι απαραίτητη.
       Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.
       Να ενισχυθούν οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος.
       Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος πυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα στις χρήσης ως μέσου, καθώς και στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας.
       Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος χωρίς καμία εμπλοκή των ιδιωτών.
       Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος για την κάλυψη των ελλείψεων.
Ευπάλιο, 05/09/2019


Δεν υπάρχουν σχόλια: