Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση 2019-2020

…στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι κάτι ανησυχητικό φαίνεται να κινείται, κάτι πιο πρωτόγονα συγκρουσιακό!




Αν η κρίση του 2007 μας φάνηκε τρομακτική, και στη βάση των γεγονότων εκείνων πλέον παίζονται και ταινίες που αναλύουν τη φούσκα των καταγέλαστων δανείων και των διαβόητων CDS, τότε αυτό που πλησιάζει θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πολύ χειρότερο και συγκλονιστικό.
Ο λόγος είναι πως δε θα έχει προκληθεί από ένα ελάττωμα του συστήματος, όπως τα subprime mortgages και τα αποκαλούμενα NINJA loans (No Income – No Job loans), αλλά μία βαθιά κρίση στη συνολική ζήτηση.
Η ζήτηση επηρεάζεται από τις συνθήκες που δημιουργούνται μεταξύ των μεγάλων παικτών (βλέπε Μεγάλες Δυνάμεις) και την τάση για Παγκόσμια ανάπτυξη. Ουσιαστικά είναι η επίδραση της πεποίθησης / ψυχολογίας σχετικά με το άμεσο μέλλον. Κάπου εδώ ξεκινάνε οι περιπέτειες για την Οικονομική ανάπτυξη και ομαλότητα, καθώς η επίδραση των Γεωστρατηγικών κινήσεων ήδη έχει αρχίσει να υπονομεύει την ευημερία.
industry
Αριθμούμε τους παράγοντες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ Κρίση είναι ante portas:
1.     Οι κόντρες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελούν ιδιαζόντως ανησυχητικά νέα. Κρύβονται πολλά πίσω από αυτήν την αντιπαράθεση, αλλά σίγουρα ο μεγαλύτερος κάτοχος αποθεματικών σε  δολάριο η Κίνα να βρίσκεται σε παιχνίδι δασμών με την υπερδύναμη ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ παρά μόνον αιτία ανησυχίας.
2.      Η κατάσταση με το Ιράν διαφαίνεται ότι σύντομα θα βγάλει breaking news, και εκεί το πράγμα θα είναι περίπλοκο και όχι μια κάποια απόμακρη για την Ευρώπη και το Δυτικό κόσμο τοπική σύγκρουση.
3.     Το BREXIT κατά πλειοψηφική πιθανότητα θα υλοποιηθεί και, παρότι η Βρετανία πιθανώς να βγει ενισχυμένη από όλο αυτό, ο πειρασμός να ακολουθήσει η Ιταλία αμέσως μετά είναι εξαιρετικά μεγάλος. Αν αυτό όντως συμβεί, τότε η ΕΕ όπως τη γνωρίζουμε θα έχει τελειώσει και η κρίση στο ευρώ θα είναι το ανάλογο μιας βόμβας βυθού σε πισίνα.
4.     Τα προβλήματα της Γερμανίας, η οποία οριακά αρχίζει να αγγίζει την ύφεση, όπως και τα φημολογούμενα σοβαρότατα θέματα της Deutsche Bank, συνιστούν μια έντονα ανησυχητική ένδειξη, καθώς εδώ μιλάμε για περίεργα σήματα από την ίδια την ατμομηχανή!
5.     Όσο κι αν ακούγεται εσωστρεφές, αλλά εκτιμούμε πως δεν είναι, η όλη κατάσταση στο Αιγαίο μπορεί να εξελιχθεί σε σπινθήρα που θα παρασύρει τις Αγορές σε περιπέτειες. Ακόμη κι αν συστηματικά διαδίδεται η ιδέα πως η ελλαδίτσα δεν είναι παρά μία ασήμαντη παρουσία στα παγκόσμια πράγματα, δεν πρέπει να υποτιμάμε το χάος που μπορεί να προκαλέσει μια φαντασμαγορική κόντρα στο Αιγαίο με την Τουρκία που με κάθε τρόπο έχει κάνει σαφές πως έχει ΑΓΡΙΕΣ διαθέσεις.
6.     Η άνοδος στην τιμή του Χρυσού καταδεικνύει πως κάποιοι ανησυχούν σοβαρά, και ειδικά όταν το πολύτιμο μέταλλο έχει σπάσει το ρεκόρ 5ετίας και βαδίζει να ξεπεράσει το μέγιστο της 10ετίας.
7.     Η ευρύτερη αντιπαλότητα Αμερικής – Ρωσίας είναι σαφώς  πραγματική και όχι απλώς ένα διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων, ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή (όπου η υπόθεση Κουρδιστάν και Συρία υποκρύπτει τεράστια εύφλεκτη ύλη ανά πάσα στιγμή).
8.     Η Έκθεση του ΔΝΤ με διακριτικό τρόπο μας εξηγεί πως βαδίζουμε σιγά σιγά σε ύφεση. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτό το σιγά σιγά ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε κάτι αστραπιαίο ανάλογα με το συμβαίνει στη γεωπολιτική αρένα!
coin
Υπάρχει θέμα το λοιπόν.
Η Ελλάδα στην εύθραυστη κατάσταση που βρίσκεται Μακρο-οικονομικά εδώ και 10 χρόνια πλέον, και μετά τις θυσίες που έχει υποστεί, θυμίζει τη γελοιογραφία με τον αρσιβαρίστα και το φτερό…
Ας έχουμε το νου μας, και καλύτερα να διαψευστούμε παρά να πανηγυρίζουμε τη δικαίωση της εκτίμησης μας, μια Παγκόσμια οικονομία  που θα έχει μπει σε πορεία Κατάρρευσης.
Αν η άποψη μας είναι καλά στηριγμένη, θα πρέπει να αρχίσει να διαφαίνεται το πρόβλημα το αργότερο από τα μέσα Οκτωβρίου 2019  και να κορυφώνεται προς το καλοκαίρι του 2020.
Η βασική ιδέα όμως πίσω από όλο αυτό το σκεπτικό είναι πως οι πολιτικές αποφάσεις στο πιο Υψηλό επίπεδο είναι σημαντικότερες τελικά από τα Μακρο-Οικονομικά στοιχεία.
…και στο Παγκόσμιο γίγνεσθαι κάτι ανησυχητικό φαίνεται να κινείται, κάτι πιο πρωτόγονα συγκρουσιακό!

Δεν υπάρχουν σχόλια: