Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

ΟΗΕ: Το 1/3 των ψαριών που αλιεύονται δεν φτάνει καν στο τραπέζι

To 50% των ωκεανών υπεραλιεύονται 

Ένα στα τρία ψάρια τα οποία αλιεύονται δεν φτάνει ποτέ στο τραπέζι καθώς είτε πετιέται πίσω στη θάλασσα είτε αχρηστεύεται πριν μπορεί να φαγωθεί.    

Στην εξαμηνιαία αναφορά της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ καταγράφεται επίσης πως η παγκόσμια παραγωγή ψαριών έφτασε νέα ύψη ρεκόρ, κυρίως χάρη σε νέες ιχθυοκαλλιέργειες στην Κίνα. Πλέον, περισσότερο από το 50% των ψαριών που καταναλώνεται παγκοσμίως προέρχεται από τις ιχθυοκαλλιέργειες.   

Αντιθέτως οι αριθμοί για τα ψάρια που αλιεύονται ελάχιστα έχουν αλλάξει από τα τέλη της δεκαετίας του '80, ενώ το 1/3 των ειδών που έχουν εμπορική αξία υπεραλιεύονται. Στην ανακοίνωση της οργάνωσης του ΟΗΕ αναφέρεται πως ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και πως έως το 2030 θα καταναλώνεται 20% περισσότερο ψάρι παγκοσμίως.   

Παρόλα αυτά, ο ιχθυοκαλλιέργειες μπορεί να βλάψουν τον άγριο πληθυσμό καθώς προκαλούν μόλυνση, ενώ η τροφή κάποιων ειδών στις ιχθυοκαλλιέργειες προέρχεται από άγρια είδη όπως η σαρδέλα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι περιοχές του πλανήτη που απειλούνται περισσότερο από την υπεραλίευση είναι η Μεσόγειος, η Μαύρη Θάλασσα και ο νοτιοανατολικός Ειρηνικός. Προηγούμενες έρευνες για την παράνομη αλιεία ανέφεραν πως τα αλιευτικά αποθέματα μειώνονται γρηγορότερα από ότι υπολογίζει η έρευνα του ΟΗΕ και πως τα μισά νερά των ωκεανών του πλανήτη αλιεύονται υπερεντατικά.   

«Από το 1961 η αύξηση στην κατανάλωση ψαριού είναι διπλάσια από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, κάτι που δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο τομέας της αλιείας και της ιχθυοκαλλιέργειας για το στόχο ενός κόσμου χωρίς πείνα και υποσιτισμού» σχολιάζει ο γενικός διευθυντής της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας, Χοσέ Γκρατσιάνο Ντα Σιλβα. «Οι προκλήσεις παραμένουν, όμως οι τελευταίες πρωτοβουλίες για την πάταξη της παράνομης αλιείας αποτελούν μια καθοριστική στιγμή που θα βοηθήσει την μακροπρόθεση βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων».   

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας του ΟΗΕ το 35% των παγκόσμιων αλιευμάτων πετιούνται. Το ένα τέταρτο από αυτά είναι ψάρια που δεν είναι φαγώσιμα ή είναι πολύ μικρά σε μέγεθος και πετιούνται πίσω νεκρά στη θάλασσα. Όμως το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών έχει να κάνει με έλλειψη τεχνογνωσίας σε τομείς όπως η σωστή ψύξη ώστε να διατηρούνται τα αλιεύματα φρέσκα.   

Για αυτό το λόγο η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας συνεργάζεται με τις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να βελτιώσουν τις τεχνικές τους στη διατήρηση των ψαριών. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, καθώς είχαμε μείωση των απωλειών κατά 50% στα ψάρια που προέρχονται από τη λίμνη Ταγκανίκα στην Αφρική και κατά 40% στον Ινδικό Ωκεανό.   

Το 53% των ψαριών που καταναλώνονται παγκοσμίως προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού. Οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν και τα 2/3 της παγκόσμιας οικονομίας του συγκεκριμένου τομέα η οποία έχει συνολικό μέγεθος 362 δις δολαρίων. Συνολικά στον τομέα της αλιείας απασχολούνται 60 εκατομμύρια  άνθρωποι ενώ υπάρχουν 4,6 εκατ. αλιευτικά σκάφη.   

Mε πληροφορίες από Guardian 

Δεν υπάρχουν σχόλια: