Ο Νικόλαος Καϊμάρας είναι ο νέος πρόεδρος του  Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας, μετά και τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα. Όντας ο μόνος υποψήφιος στη διαδικασία, ψηφίστηκε από το σύνολο των οκτώ παριστάμενων μελών του Ταμείου, με τη μοναδική απουσία να καταγράφεται για λογαριασμό της αντιδημάρχου Ιτέας και εκπροσώπου της ΠΕΔ Λιάνας Πιλάλα. Το πώς φτάσαμε ως την εκλογή Καϊμάρα έχει έντονο ενδιαφέρον, καθώς και στο πρόσφατο παρελθόν η Εν Δελφοίς ανέδειξε τη μάχη που στήθηκε για την ανάληψη του προεδρικού θώκου μεταξύ δήμου Δελφών και ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή θα πρέπει καταρχάς να σημειώσουμε το ποια είναι τα εννέα μέλη της λιμενικής επιτροπής, μαζί με τους αναπληρωματικούς της. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:
1. Αλέξανδρος Κοτσιμπός, με αναπληρωτή τον Ιωάννη Τσελέ.
2. Ηλίας Λύτρας, με αναπληρώτρια την Αργυρώ Αρβανιτά.
3. Τριανταφυλλιά Πιλάλα με αναπληρωτή τον Ασημάκη Μάνιο
4. Χρήστος Γερεντές με αναπληρωτή τον Δημήτριο Λιναρδάτο
5. Σάββας Γιαννοσπύρος με αναπληρωτή τον Γιώργο Ιωσηφίδη
6. Ευθύμιος Στοφόρος με αναπληρώτρια την Βασιλική Κασούτσα
7. Νίκος Καιμάρας με αναπληρωτή τον Ευστάθιο Περδίκη
8. Βασιλική Ζαχαριά με αναπληρώτρια την Ειρήνη Παπανδρέου
9. Χρηστος Βανδώρος με αναπληρωτή τον Ιωάννη Πολυζώη
Από τους παραπάνω 18 την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε την παραίτησή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΠΕΔ, με τον ορισμό του νέου να έχει οριστεί για την τελευταία συνεδρίαση του οργάνου που ήταν προγραμματισμένη για τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.
Η μάχη ΣΥΡΙΖΑ- δήμου
Πηγαίνοντας στα της διεκδίκησης της προεδρίας του Ταμείου, αξίζει να γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω, και συγκεκριμένα στις αρχές Ιανουαρίου, όταν η Εν Δελφοίς με εκτενές της ρεπορτάζ αναφερόταν στο πως ερίζουν γι’ αυτή η αντιδήμαρχος Ιτέας, και παλαιότερα πρόεδρος του Ταμείου, Λιάνα Πιλάλα, με τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα, ο οποίος εργάστηκε αρκετά για την επίτευξη του στόχου. Μεταξύ άλλων μάλιστα, για το θέμα αυτό, και για το πώς τα στελέχη του κυβερνητικού κόμματος στην περιοχή δούλευαν, γράφαμε σε εκείνο το δημοσίευμα:
«Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας διοίκησης φαίνεται να είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο θα επιχειρηθεί να γίνει, χωρίς όμως τούτο να είναι και το πιο εύκολο πράγμα, και σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένο. Κι αυτό γιατί από την άλλη ο δήμος Δελφών δύσκολα θα έλεγε όχι στο να έχει έναν δικό του άνθρωπο στο πόστο του προέδρου, αφού βέβαια και αυτός μπορούσε να εξασφαλίσει την εκλογή του. Και κάπου εδώ αρχίζει το «μπραντεφέρ» μεταξύ των δύο πλευρών».
Οι συγκεκριμένες προθέσεις μεταφράστηκαν σε έργα, και έγιναν πλέον αντιληπτές, όταν έγιναν γνωστά τα ονόματα που ορίστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εκεί έγινε κάτι περισσότερο από εμφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει στα δικά του χέρια το Ταμείο, και μάλιστα για την επίτευξη αυτού του σκοπού, πληροφορίες μας αναφέρουν πως εργάστηκε και ο ίδιος ο βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου. Από την άλλη, βέβαια, και ο δήμος Δελφών κατέβαλε τις δικές του προσπάθειες, παρ’ ότι ο ίδιος ο δήμαρχος απέφευγε να μιλήσει για το θέμα. Σε αντίστοιχες ερωτήσεις συχνά απαντούσε μην μπαίνοντας στην ουσία του θέματος, δηλαδή εάν επιθυμεί δικός του άνθρωπος να εκλεγεί στην προεδρία, το κλίμα όμως διαλευκάνθηκε ως προς αυτό από τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της Λ. Πιλάλα.
Η ξεκάθαρη πρόθεση της Λ. Πιλάλα
Συγκεκριμένα η αντιδήμαρχος πριν από δύο μήνες μας είχε δηλώσει σε κάθε τόνο πως θα θέσει υποψηφιότητα. Κατά την ίδια το θέμα ήταν πολύ σημαντικό καθώς ακουμπά μία σειρά προεκτάσεων που έχουν να κάνουν τόσο με την καθημερινότητα, όσο και με τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου, στις οποίες ο δήμος Δελφών δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη. Όπως είχε σημειώσει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος, και δια της ευκαιρίας της τότε συζήτησής μας, η διαχείριση του παραλιακού μετώπου πρέπει να περάσει άμεσα στα χέρια του δήμου, μέσω της σύστασης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, βάζοντας τέλος σε ένα αίτημα χρόνων για την ίδια την περιοχή. Μην αγγίζοντας το θέμα του ενός ή των δύο, για το οποίο όμως είχε πει πως οι κάτοικοι του Γαλαξιδίου έχουν κάθε λόγο να θέλουν τη διατήρηση του υπάρχοντος, η κ. Πιλάλα είχε τονίζει πως με το να εξασφαλίσει σήμερα ο δήμος τη διοίκηση του Ταμείου Φωκίδας, θα μπορέσει εκτός των άλλων να πετύχει και την πιο ομαλή μετάβαση στην επόμενη ημέρα, όποτε κι αν είναι αυτή. «Θέλω να πιστεύω πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σύντομα», είχε προσθέσει, επαναλαμβάνοντάς μας το ότι η ίδια θα εξηγούσε στα υπόλοιπα μέλη το σκεπτικό της κίνησής της για την ανάληψη της προεδρίας, και ακολούθως εκείνα θα αποφάσιζαν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου. Η αντιδήμαρχος, μάλιστα, δεν είχε παραλείψει να μας πει πως η ίδια επιθυμεί να ασχοληθεί με το θεσμό λόγω και της παλαιότερης ενασχόλησής της, καθώς διετέλεσε τόσο μέλος του, όσο και πρόεδρός του επί σειρά ετών την προηγούμενη δεκαετία, «πράγμα που σημαίνει ότι το γνωρίζω όσο λίγοι», όπως μας είπε χαρακτηριστικά.
Η ένσταση της αντιδημάρχου
Με τα παραπάνω ως δεδομένα και αφού φτάσαμε στην οριστική σύνθεση της επιτροπής, η όλη διαδικασία συνάντησε την ένσταση της κ. Πιλάλα. Κι αυτό γιατί κατά την άποψή της η συγκεκριμένη σύνθεση δεν τηρούσε τις ποσοστώσεις που ορίζει ο νόμος, βάσει και των όσων γίνονταν έως και το τελευταίο ΔΣ. Μάλιστα απέστειλε έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη δηλώνοντας πως η ίδια δεν θα δώσει το παρών στις διαδικασίες του συμβουλίου έως ότου αποκατασταθεί η, κατά την ίδια, αδικία. Συγκεκριμένα στο έγγραφό της με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου η κ. Πιλάλα αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Από τη σύνθεση (…) προκύπτει ότι επί συνόλου 9 μελών της Επιτροπής αυτής, έχουν ορισθεί 2 γυναίκες ως τακτικά μέλη της Λιμενικής Επιτροπής, ενώ θα έπρεπε να είχαν οριστεί 3 τακτικά κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 6 παρ. 1 α και β του Ν. 2839/200.
Με την άνω απόφαση όμως του Συντονιστή της αποκεντρωμένης παραβιάζεται η αμέσως παραπάνω διάαξη, με την οποία ρυθμίζονται θέματα ισότητας των δύο φύλων(…)
(…)Συνεπώς η απόφαση αυτή είναι μη νόμιμη και για το λόγο αυτό αφενός ως γυναίκα, αφετέρου για λόγους υπεράσπισης της ισότητας των γυναικών, ακόμα δε και επειδή ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει διαταραχθεί αυτή η αναλογία σε βάρος των γυναικών στο ΛΤΝ Φωκίδας, σας δηλώνω, ότι δεν πρόκειται να συμμετέχω στο εξής σε καμία διαδικασία της Λιμενικής Επιτροπής 9ήτοι συγκρότησης σε σώμα, ανάδειξης προέδρου κλπ), μέχρις ότου αποκατασταθεί η νομιμότητα (…)»
Η εκλογή Καϊμάρα
Έχοντας πλέον εκφρασμένη τη συγκεκριμένη βούλησή της η αντιδήμαρχος δεν έδωσε το παρών στην εκλογική διαδικασία της Δευτέρας, 5 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του κ. Κουτσιμπού που απεστάλη στα μέλη της επιτροπής την Παρασκευή 2 Μαρτίου. Έτσι λοιπόν στην αρχή της εβδομάδας είχαμε ως μόνη υποψηφιότητα εκείνη του Ν. Καϊμάρα, ο οποίος και εξελέγη ομόφωνα ως ο νέος πρόεδρος του Ταμείου.
Στα της συνεδρίασης πρέπει να πούμε πως πριν την εκλογή ο κ. Λιμενάρχης αφενός στα καθήκοντα της επιτροπής και αφετέρου στο νόμο 4504/2017 ο οποίος ρυθμίζει βασικές λειτουργίες και διαδικασίες που άπτονται των λιμενικών ταμείων. Μετά την εκλογή προέδρου, στη σύντομη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκε η άποψη όλων να προχωρήσει η επιτροπή πρώτον, σε συνεργασία με εκπροσώπους τοπικών συλλογικοτήτων και δεύτερον να διοργανωθεί άμεσα συνάντηση με εκπρόσωπο του Υπουργείου Ναυτιλίας ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες του τόπου, όπως και κάθε ενδιαφερόμενος, πάνω σε ζητήματα και διεργασίες που τους αφορούν.
Η απάντηση της Αποκεντρωμένης
Σε όλα τα παραπάνω, όμως, υπάρχει ένα κενό, το οποίο ήρθε να συμπληρωθεί με την απάντηση της Αποκεντρωμένης στην κ. Πιλάλα, η οποία φέρει ημερομηνία εξερχομένου από την υπηρεσία την Τρίτη 6 Μαρτίου, και παραλαβής από την ίδια χθες Πέμπτη 8 του μήνα. Στην απάντησή της προς τις ενστάσεις που κατέθεσε η αντιδήμαρχος εξηγεί αρχικά βάσει ποιων νόμων προκύπτουν τα εννέα μέλη της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, όμως, για τον τελευταίο ορισμό, των τριών δηλαδή από την Αποκεντρωμένη, και εκεί που έγινε όλη η συζήτηση, σημειώνεται πως μέριμνα της υπηρεσία θα πρέπει να είναι η τήρηση της ποσόστωσης του 1/3 μεταξύ αυτών, και όχι επί του συνόλου των μελών του συμβουλίου, κάτι που καθιστά τον ορισμό που έγινε καθόλα νόμιμο.
Η επιστολή της Πιλάλα στον Καϊμάρα
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδας απέκτησε το νέο του πρόεδρο, χωρίς πλέον καμία διαδικασία να είναι στον αέρα. Η κ. Πιλάλα, μάλιστα χθες το μεσημέρι απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στο νέο πρόεδρο για την εκλογή του, στην οποία του δηλώνει ταυτόχρονα και τη συμπαράστασή της στο έργο που θα επιτελέσει για το καλό του τόπου. Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Σας εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων ως Πρόεδρος του Λ.Τ. Ν. Φωκίδας. Σας ευχόμαστε δύναμη και υγεία, ώστε να φέρετε εις πέρας το δύσκολο έργο σας και να ανταποκριθείτε με την συνέπεια και την υπευθυνότητα που σας διακρίνει στα νέα σας καθήκοντα.
Στις προσπάθειες τις δικές σας για την πρόοδο του τόπου μας, σας ευχόμαστε καλή επιτυχία, ενόψει ιδίως των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.
Με δεδομένο το αυξημένο και διαχρονικό σας ενδιαφέρον για την πόλη μας και την ανάπτυξή της, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα μας βρείτε συνεργάτες, αρωγούς και συμπαραστάτες σας».
Η δήλωση με νόημα
Ερωτηθείσα για όλα τα παραπάνω η αντιδήμαρχος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση, δείχνοντάς μας όμως με νόημα την αλληλουχία των ημερομηνιών. Με λίγα λόγια, χωρίς να μας το πει, εννοούσε πως η απάντηση που της εστάλη, εξηγώντας το πλαίσιο της σύνθεσης επί της ένστασής της, έφτασε στα χέρια της πολύ μετά τη διαδικασία εκλογής. «Αν μου είχε δοθεί ακόμα και το πρωί της Δευτέρας, θα είχα θέσει υποψηφιότητα», ήταν το μόνο που μας είπε, μη θέλοντας να κάνει κάποια παραπάνω σχόλιο. Στην αντίπερα όχθη, βέβαια, σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πως επικρατεί ικανοποίηση από την έκβαση των γεγονότων καθώς μετά από πολύ καιρό γίνεται εμφανής η παρουσία του κόμματο στο νομό, καταφέρνοντας μάλιστα να πάρει στα χέρια του έναν φορέα. Το πώς θα τον διαχειριστεί, βέβαια, αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος, όσος κι αν είναι αυτός που του απομένει. Κι αυτό γιατί από τη μία πάντα εκκρεμεί μία απόφαση του δήμου για σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με έδρα την Ιτέα, ενώ πρόσφατα ήρθε και πάλι στο προσκήνιο το σενάριο σύστασης Περιφερειακών ταμείων.
πηγή: έντυπη έκδοση Εν Δελφοίς