Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΙΝΑ

Συγκίνηση στην Αγ. Αικατερίνη Σινά: Εγκαίνια της 2ης σημαντικότερης βιβλιοθήκης του κόσμου.

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μωσαϊκού του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με τις 500.000 ψηφίδες και εγκαινιάστηκε η Μεγάλη βιβλιοθήκη με τα 6.000 μοναδικά στον κόσμο παλέτυπα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, παρουσία εκπροσώπων της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκος Κάτσικας

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μωσαϊκού του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με τις 500.000 ψηφίδες και εγκαινιάστηκε η Μεγάλη βιβλιοθήκη με τα 6.000 μοναδικά στον κόσμο παλέτυπα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, παρουσία εκπροσώπων της αιγυπτιακής κυβέρνησης.  ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκος Κάτσικας.
Το Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ιουστινιάνειου μωσαϊκού του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με τις 500.000 ψηφίδες και εγκαινιάστηκε η μεγάλη βιβλιοθήκη με τα 6.000 μοναδικά στον κόσμο παλαίτυπα, παρουσία εκπροσώπων της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
    Με χρυσά γράμματα θα γραφεί στην ιστορία του θεοβάδιστου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά η 16η Δεκεμβρίου του 2017. Εκείνο το γλυκό ηλιόλουστο πρωινό, που φώτιζε το άγριο τοπίο, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι πολλών χωρών εόρτασαν την ολοκλήρωση δύο μεγάλων έργων στο θρησκευτικό αυτό χώρο, όπου δεν έχει σταματήσει τη λατρεία του Θεού εδώ και 16 σχεδόν αιώνες.
    Πρόκειται για την ολοκλήρωση των έργων ανακαίνισης της μεγάλης βιβλιοθήκης της Μονής, που θεωρείται η δεύτερη σημαντικότερη στον κόσμο, μετά από αυτή του Βατικανού, με 6.000 τουλάχιστον πολύτιμα παλαίτυπα βιβλία και χιλιάδες άλλες εκδόσεις, που αναδεικνύουν την πολιτιστική σημασία του ελληνορθόδοξου μοναστηριού, στην πύλη του οποίου ανυψώνεται η ελληνική σημαία μαζί με την αιγυπτιακή, και αποτελεί ένα από τα επτά μνημεία που η UNESCO έχει χαρακτηρίσει στη χώρα του Νείλου ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μωσαϊκού του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με τις 500.000 ψηφίδες και εγκαινιάστηκε η Μεγάλη βιβλιοθήκη με τα 6.000 μοναδικά στον κόσμο παλέτυπα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, παρουσία εκπροσώπων της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νίκος Κάτσικας
Το μεγάλο αυτό γεγονός τίμησαν με την παρουσία τους δύο Αιγύπτιοι υπουργοί, της Αρχαιολογίας Χαλίντ Ανάνι και της Τοπικής Ανάπτυξης Χισάμ Αλ Σερίφ, ο υπουργός κυβερνήτης του Νοτίου Σινά, στρατηγός Χαλίντ Φούντα, πολλοί βουλευτές του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, πάνω από δέκα πρέσβεις, που εκπροσωπούσαν κυρίως ευρωπαϊκές χώρες (μεταξύ των οποίων τιμητική θέση κατείχε ο Έλληνας πρέσβης Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης), η Αγγελική Χονδροματίδου, δ/ντρια του ιδιαίτερου γραφείου της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, εκπρόσωποι του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Κοπτικής Εκκλησίας και του Πανεπιστημίου του Ελ Άζχαρ, και η εκπρόσωπος του Αιγυπτίου υπουργού Πολιτισμού Χέλμι Αλ Νάμναμ, διακεκριμένη δημοσιογράφος Φάτμα Ναούμ.
Τους υποδέχτηκε θερμά ο προκαθήμενος του μοναστηριού Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός μαζί με τους μοναχούς.

Προηγήθηκε στην είσοδο των ιουστινιάνειων τειχών το καλωσόρισμα από τα παιδιά των Βεδουΐνων, ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές, των οποίων οι οικογένειες διαχρονικά αποτελούν τους φύλακες του μοναστηριού. Ο κυβερνήτης Χαλίντ Φούντα τους προσέφερε υλική βοήθεια, με την ευκαιρία της μεγάλης αυτή ημέρας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
 Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μωσαϊκού του ελληνορθόδοξου μοναστηριού της Αγίας Αικατερίνης του Σινά με τις 500.000 ψηφίδες και εγκαινιάστηκε η Μεγάλη βιβλιοθήκη με τα 6.000 μοναδικά στον κόσμο παλέτυπα, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, παρουσία εκπροσώπων της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Νίκος Κάτσικας
Το ψηφιδωτό της Μεταμορφώσεως στην αψίδα του ιερού, φιλοτεχνημένο από κορυφαίο καλλιτέχνη της Κων/πολης κατά την εποχή του Ιουστινιανού (563-565 μ. Χ.), συντηρήθηκε προσφάτως και θεωρείται από τα σημαντικότερα έργα τέχνης στον κόσμο.


Το διπλό μήνυμα ανάδειξης των δύο χωρών και των πολιτισμών, καθώς και των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών που έχουν ως ιερό τόπο το Σινά, ανέδειξε κυρίως με τον λόγο του ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, μιλώντας στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής. Την εκδήλωση παρακολουθούσαν 17 τηλεοπτικά συνεργεία από την Αίγυπτο και το εξωτερικό και ακόμη περισσότεροι δημοσιογράφοι.
    Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά Δαμιανός εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στην αιγυπτιακή κυβέρνηση και κυρίως στον ηγέτη της Αιγύπτου, τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον κυβερνήτη του Νοτίου Σινά στρατηγό Χαλίντ Φούντα, για το αμέριστο ενδιαφέρον τους για τη Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης.
    Σε έναν τόπο εξαιρετικά ιερό και ευλογημένο, μαζί με την αόρατη πνευματική δύναμη και τη μυστική ζωή της σιωπής, παράγονται συγχρόνως ανά τους αιώνας πολιτιστικά αγαθά, χρησιμότατα για την ειρήνη, την αγάπη και την ομόνοια των λαών, στη σύγχρονη ταραγμένη διεθνώς κοινωνία.

    Ο κυβερνήτης του Νοτίου Σινά μίλησε για μία τεράστιας και παγκόσμιας σημασίας εκδήλωση, στην οποία αναδεικνύεται «η Αίγυπτος της συμβίωσης», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υψηλός αυτός Αιγύπτιος αξιωματούχος, που είναι ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του Αιγυπτίου Προέδρου Αλ Σίσι στην περιοχή, και ο οποίος μόλις πριν από τρεις εβδομάδες είχε τιμήσει με την παρουσία του στο Υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, την εκδήλωση για τα παλίμψηστα έγγραφα της Ιεράς Μονής του Σινά και είχε γίνει θερμά δεκτός από τον υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Αμανατίδη.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Τοπικής Ανάπτυξης μίλησε για τα μηνύματα που μετέφερε η ιστορική αυτή εκδήλωση, με το πνεύμα της αγάπης, του σεβασμού στην πολιτιστική κληρονομιά, το πνεύμα της ανθρωπότητας, της παγκοσμιοποίησης και το πνεύμα του πατριωτισμού, το πνεύμα συμβίωσης και ειρήνης. Συνεχάρη όσους συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Σινά, που θεωρείται ο τρίτος ιερότερος τόπος παγκοσμίως, και όσους επίσης συμβάλλουν στην ανάδειξη του τόπου αυτού για να τον επισκεφτούν άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Υποσχέθηκε ότι κάθε τρεις μήνες θα επισκέπτεται την Αγία Αικατερίνη του Σινά, δίνοντας ο ίδιος την παρουσία του στο συμβούλιο που έχει δημιουργηθεί για την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιστορικού και ιερού τόπου.
    Εξάλλου, ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Χαλίντ Ανάνι τόνισε τη σημασία της Βιβλιοθήκης της Μονής, καθώς επίσης έκανε μία εξαιρετική αναφορά στο ψηφιδωτό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που υψώνεται εκεί που συνήθως βρίσκεται η απεικόνιση της Παναγίας Πλατυτέρας σε όλες σχεδόν τις ορθόδοξες εκκλησίες, αποτελώντας εδώ μία ξεχωριστή πρωτοτυπία όχι μόνο για το θέμα του, αλλά κυρίως γιατί έχει μία ιστορία 15 αιώνων, καλύπτει έκταση 46 τετρ. μέτρων και έχει κατασκευαστεί από περίπου 500.000 ψηφίδες. Το έργο ανακαίνισης ξεκίνησε το 2005, για να ολοκληρωθεί 12 χρόνια αργότερα, το 2017. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Αρχαιοτήτων ήταν εκείνος που προσωπικά εξηγούσε το έργο που επιτελέστηκε στο εκπληκτικό ψηφιδωτό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μιλώντας ο ίδιος στους υψηλούς προσκεκλημένους αμέσως μετά τον μικρό αγιασμό που πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, παρουσία των μοναχών της Μονής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την οπτική παρουσίαση των έργων από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Πέτρο Κουφόπουλο. Ο Αρχιεπίσκοπος Σινά ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδήλωσης τον διαχειριστικό δ/ντή της Μονής Νικόλα Βαδή με τους συνεργάτες του Αντώνη Καζαμία, Βασιλική Χαραλάμπους, Αλέξανδρο Καζαμία και Ιωάννη Τζουμέρκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: