«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι φιλοξενούμε εδώ στην Ελλάδα το παγκόσμιο τουριστικό φόρουμ, το οποίο είναι το "Νταβός του τουρισμού"».
Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά, «η Ελλάδα έχει ενισχύσει τα τρία τελευταία χρόνια το θεσμικό της πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρόλο, συμμετέχοντας σε αυτό το παγκόσμιο τουριστικό φόρουμ, συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όπου εκλεγήκαμε στο εκτελεστικό συμβούλιο, αλλά και με το γεγονός ότι προεδρεύσαμε στον ΟΟΣΑ τον περασμένο Οκτώβριο, στην εορταστική 100ή σύνοδο της τουριστικής επιτροπής».
Σχετικά με τα αποτελέσματα του τουριστικού φόρουμ, η Έλενα Κουντουρά είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «λαμβάνονται παγκόσμιες αποφάσεις, δημιουργούνται τάσεις και συζητάμε τα πολύ μεγάλα θέματα για τον τουρισμό, όπως η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η εξασφάλιση για τις υποδομές, μέσω ΣΔΙΤ, αλλά και το πιο σημαντικό, η τεχνολογία, η καινοτομία και το ταλέντο». Όπως εξήγησε, «τόσο η εκπαίδευση όσο και η μετεκπαίδευση, είναι πολύ σημαντικές και ως εκ τούτου όλα αυτά τα οποία γίνονται και οι αποφάσεις που λαμβάνονται για κάθε χώρα, είναι πολύ σημαντικές».
Όσον αφορά την Ελλάδα, η υπουργός Τουρισμού είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εμείς ως χώρα πήγαμε πέρυσι στην Λουκέρνη και είδαμε από κοντά το πραγματικά πολύ δυναμικό φόρουμ με παγκόσμιες προσωπικότητες, διότι τα αποτελέσματα των συναντήσεων βοηθούν την κάθε χώρα, αλλά ιδιαίτερα την Ελλάδα που αναπτύσσεται τώρα, ώστε να αναπτυχθεί με βιώσιμους, και χωρίς αποκλεισμούς, τρόπους».
Όπως προσέθεσε, «είναι τιμή για μας που βρίσκονται σήμερα εδώ προσωπικότητες, που θα γίνουν αυτές οι συζητήσεις και που θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε και να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα οποία βγαίνουν μέσα από αυτό το πολύ σπουδαίο think tank».
«Η Ελλάδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κουντουρά, «θα πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια, για αυτό θα πρέπει να έχει ανάλογες πρακτικές και να προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες, όλα αυτά τα οποία προτάσσονται».
Ακόμη, η υπουργός είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα θέματα που θα συζητηθούν στο παγκόσμιο τουριστικό φόρουμ, έχουν να κάνουν με τον βιώσιμο αλλά και χωρίς αποκλεισμούς τουρισμό, αλλά και με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Σχετικά με τη σύμπραξη, η υπουργός Τουρισμού είπε ότι «κάτι το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα και αύριο, το οποίο μάλιστα συζητήθηκε και στον ΟΟΣΑ, είναι να μπορούν οι κυβερνήσεις όχι μόνο να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και να βάλουν ψηλά στην ατζέντα τους την δυναμική του τουρισμού, που ενισχύει όλες τις παγκόσμιες οικονομίες, με νέες θέσεις εργασίας και νέες πηγές εσόδων».
Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα, με αφορμή το παγκόσμιο τουριστικό φόρουμ, η κ. Κουντουρά, τόνισε ότι «στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει τα τρία τελευταία χρόνια τόσο με την εθνική τουριστική περιφερειακή πολιτική μας, όσο και με στοχευμένες δράσεις, να έχουμε διαδοχικά ιστορικά ρεκόρ σε όλα τα τουριστικά μεγέθη, και στις αφίξεις και στα έσοδα».
Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτό που έχουμε πετύχει ακόμα, είναι να γίνει η Ελλάδα μία ελκυστική χώρα για επενδύσεις, με την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε με τις περιφέρειες, με τις τοπικές αρχές αλλά με τον ιδιωτικό τομέα».
Επίσης, είπε ότι «οι συμπράξεις και οι συνέργειες μπορούν να ωφελήσουν όλες τις τοπικές κοινωνίες, όλες τις τοπικές οικονομίες», διότι, όπως τόνισε, «το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, νέες θέσεις εργασίας και νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που είναι πήγες εσόδων» και κατέληξε: «Ο τουρισμός είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας μας και νομίζω ότι στο μέλλον η Ελλάδα θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει με τον τρόπο που εμείς θέλουμε να καθιερωθεί μέσα στους πολύ δημοφιλείς ελκυστικούς προορισμούς, σε παγκόσμιο επίπεδο».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης είπε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι «είναι πολύ σημαντικό γεγονός για την περιφέρειά μας να φιλοξενεί αυτό το παγκόσμιο φόρουμ τουρισμού», προσθέτοντας ότι «μας δίνει δύναμη, ώστε αυτό που έχουμε αρχίσει εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα του τουρισμού να το προχωρήσουμε με μεγάλη πίστη και αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε». Επίσης, ανέφερε ότι «ο καινούργιος νόμος επιτρέπει στις περιφέρειες να πάρουν πρωτοβουλίες για δημιουργία των συμπράξεων», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντική η συνεργασία του υπουργείου με τις περιφέρειες σε ένα εξαιρετικά ευγενές ανταγωνιστικό περιβάλλον», διότι όπως εξήγησε, «κάθε καλή πρακτική αποτελεί παράδειγμα και για τις υπόλοιπες περιφέρειες και βοηθά στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας».
Εκ μέρους του ΕΟΤ, μίλησε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Ιωάννης Γούλιος, ο οποίος τόνισε ότι «είναι σίγουρο πως το ενδιαφέρον που υπάρχει για το μέλλον του τουρισμού είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας» και προσέθεσε: «Πάνω από 20% του ΑΕΠ οφείλεται εμμέσως ή αμέσως στον τουρισμό. Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε όχι μόνον την εξέλιξη, αλλά και τις προβλέψεις, ώστε να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα, πριν αυτές γίνουν πραγματικότητα».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του World Tourism Forum Lucerne Think Tank, Martin Barth, σημείωσε ότι είναι «πολύ σημαντικό να δείξουμε ότι ο τουρισμός μπορεί πραγματικά να αποτελέσει την κινητήριο οικονομική δύναμη για την Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Συνεργαζόμαστε και με την Ελλάδα, προκειμένου να την αναπτύξουμε περαιτέρω ως τουριστικό προορισμό. Κάθε φορά προτού επισκεφθούμε μία χώρα αναλύουμε προσεκτικά την πορεία της, παρακολουθούμε τι κάνει στον τουρισμό και αυτό κάναμε και πριν έρθουμε εδώ. Πρέπει λοιπόν να πω ότι η Ελλάδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία μας, έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, μπορούμε πραγματικά να κάνουμε περισσότερα από όσα έχετε ήδη κάνει και μπορούμε να αναπτύξουμε την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι πρόκειται για μία ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά».
Στην συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος του World Travel & Tourism Council, Gerald Lawless, ο οποίος ανέφερε ότι «εμείς προσπαθούμε εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα να συνομιλήσουμε με τις κυβερνήσεις και να τις κάνουμε να συνειδητοποιήσουν την αξία των ταξιδιών και του τουρισμού» και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σας πω ότι το 10% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως μπορεί να αποδοθεί άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό. Στην Ελλάδα απ? ό,τι καταλαβαίνω το 12% των συνολικών θέσεων απασχόλησης μπορεί να αποδοθεί στον τουρισμό άμεσα ή έμμεσα. Συνολικά τα ταξίδια και ο τουρισμός παγκοσμίως απασχολούν περίπου 300 εκατομμύρια ανθρώπους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου