Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Αναξιοποίητη η κατσίκα της Δεσφίνας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.

Η κατσίκα της Δεσφίνας Φωκίδας αποτελεί μια ξεχωριστή φυλή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που όμως μέχρι σήμερα δεν εέχουν αξιοποιηθεί
Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, η κατσίκα της Δεσφίνας Φωκίδας αποτελεί μια ξεχωριστή φυλή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που τη βοηθούν να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες της περιοχής.
Η ιδιαιτερότητά της ίσως δεν τη βοηθάει να επιζήσει και σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Χαρακτηρίζεται ως ζώο ελευθέρας βοσκής, που οι κτηνοτρόφοι το εκτρέφουν κυρίως για την ποιότητα του κρέατός του, καθώς η παραγωγική γαλακτοκομική δυνατότητά του είναι μικρή σε σύγκριση με άλλες φυλές.
Οι κατσίκες αυτές εκτρέφονται σε μια περιοχή έκτασης 120.000 στρεμμάτων και ο συνολικός τους αριθμός προσεγγίζει τις 20.000 περίπου. Είναι χαρακτηριστικό πως, παρά το γεγονός ότι το 50% των κοπαδιών έχει ενταχθεί στη βιολογική κτηνοτροφία, το κρέας διατίθεται στην πλειονότητά του ως συμβατικό.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων

Ο κτηνοτρόφος της περιοχής, Θανάσης Οικονόμου, μεταφέρει τους προβληματισμούς του για την προοπτική της κτηνοτροφίας στη Δεσφίνα:
«Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, δεν μπορέσαμε να αναδείξουμε τη μοναδική παραδοσιακή φυλή της κατσίκας Δεσφίνας, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Μέσα από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο ανοίξαμε έναν διάλογο, αλλά τα βήματά μας είναι σχεδόν σημειωτόν. Δεν είναι δυνατό να πουλάμε κατσικίσιο κρέας με 4 ευρώ το κιλό, για κατσίκια 12 έως 15 κιλά.
Έχουμε στα χέρια μας ένα προϊόν και δεν το έχουμε αναδείξει στον βαθμό που θα έπρεπε. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης πέφτει και σε εμάς τους ίδιους. Δεν έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε το προϊόν, καθώς η φύση του επαγγέλματός μας είναι τέτοια που απαιτεί τη συνεχή παρουσία μας, 365 ημέρες τον χρόνο, στις κτηνοτροφικές μονάδες. Έτσι, το διαχειρίζονται άλλοι για μας και το αποτέλεσμα το βλέπουμε στις χαμηλές τιμές που καταφέρνουμε να πάρουμε.
Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική της πώλησης κρέατος και να δώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν μας, προωθώντας την ιδιαίτερη ταυτότητά του. Μέχρι σήμερα δεν τα έχουμε καταφέρει, αλλά πιστεύουμε ότι με την πιστοποίηση ως προϊόν ΠΟΠ η ΠΓΕ θα μπορέσουμε στο άμεσο μέλλον να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Κλείνοντας, ο κ. Οικονόμου κάνει έκκληση προς τους συναδέλφους του, αλλά και στους αρμόδιους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς, να δραστηριοποιηθούν:
«Πρέπει να αναδείξουμε την κατσίκα της Δεσφίνας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, γιατί αποτελεί μέρος της παράδοσης του τόπου μας. Μέχρι σήμερα, τα κοπάδια μας δεν έχουν αλλοιωθεί από τις γενετικές βελτιώσεις με εισαγόμενες φυλές. Πολύ περισσότερο, όμως, πρέπει να ενισχύσουμε και τη δική μας παρουσία στην προστασία του περιβάλλοντος και στην παραγωγή προϊόντων μεγάλης διατροφικής αξίας».

Φυλή με μεγάλες αντοχές


Μπορεί η περιοχή της Δεσφίνας Φωκίδας να μην χαρακτηρίζεται από εκείνες τις περιοχές με την πλούσια βιοποικιλότητα, δεν παύει όμως η χλωρίδα της περιοχής να προσφέρει μια καλή διατροφή για τα ζώα της Φωκίδας και κυρίως τα κατσίκια. Το δύσβατο της περιοχής απαιτεί και ζώα που να έχουν προσαρμοστεί με το περιβάλλον αυτού του τόπου. Η κατσίκα της Δεσφίνας πληρεί όλες αυτές τις προδιαγραφές για την καλύτερη αξιοποίησή της από τους κτηνοτρόφους της περιοχής.


http://www.ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: