Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Οι νέοι φόροι για το 2017

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Νέοι φόροι και μειώσεις συντάξεων 2,3 δισ. ευρώ το 2017
Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Περικοπές συντάξεων και ΕΚΑΣ και νέους φόρους ύψους συνολικά 2,3 δισ. ευρώ θα προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή Από το ποσό αυτό τα 1,55 δισ. ευρώ αφορούν στους νέους φόρους και τα υπόλοιπα στις περικοπές συντάξεων. Πρόκειται για έναν ακόμη φιλόδοξο προϋπολογισμό καθώς προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2017 που ανέρχονται στο 2,7% τη στιγμή που για φέτος προβλέπεται ύφεση 0,3%. Αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης έχει να δει η χώρα μας από το 2007 (3% σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία) και τα στοιχεία της οικονομίας δεν προϊδεάζουν για τέτοιες επιδόσεις.

Η αύξηση των εσόδων που καταγράφει ο τρέχον προϋπολογισμός οφείλεται ξεκάθαρα στην γκρίζα οικονομία που εμφανίζεται στην επίσημη οικονομία συνεπεία της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η ελληνική οικονομία πηγαίνει καλύτερα. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι μειώνονται οι συναλλαγές με μαύρο χρήμα δηλαδή χωρίς αποδείξεις. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό έχει ήδη προσφέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό του 2016 και δεν πρόκειται να υπεραποδώσουν το επόμενο έτος. Ίσως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει εκτός από τους πιστωτές αλλά και στο εσωτερικό της χώρας πως από ύφεση η χώρα θα βρεθεί σε τόσο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στιγμή μάλιστα που ο νέος προυπολογισμός βασίζεται εν πολλοίς στους φόρους και τις περικοπές συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 ύψος 2% του ΑΕΠ, όταν ο μνημονιακός στόχος προβλέπει μικρότερο πλεόνασμα και συγκεκριμένα 1,75% του ΑΕΠ. Οι νέοι φόροι έχουν ήδη περάσει από τη Βουλή και σταδιακά από τις αρχές του 2017 θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Και οι περικοπές δαπανών σε ΕΚΑΣ και συντάξεις είναι προαποφασισμένες με αποτέλεσμα το δημόσιο να εξοικονομήσει περί τα 715 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του προϋπολογισμού:

AdTech Ad
Εξοικονόμηση δαπανών:

1. οι περικοπές στο ΕΚΑΣ θα ανέλθουν στα 569 εκατ. ευρώ
2. από τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων δημοσίου και του ΕΦΚΑ θα εξοικονομηθούν 101 εκατ. ευρώ
3. Από τη μείωση των οικογενειακών παροχών για νέους συνταξιούχους εξοικονόμηση 7 εκατ. ευρώ
4. Από την επιβολή του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις μείωση δαπανών κατά 38 εκατ. ευρώ

Οι φόροι του 2017:

-Αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα: 400 εκατ. ευρώ
- Επιβολή φόρου στο καφέ: 60 εκατ. ευρώ
- Επιβολή φόρου στη σταθερή τηλεφωνία και το ίντερνετ: 50 εκατ. ευρώ
- Επιβολή φόρου στα ηλεκτρονικά τσιγάρα καθώς και στα υπόλοιπα: 140 εκατ. ευρώ
-Αύξηση των τελών κυκλοφορίας 180 εκατ. ευρώ
- Αύξηση των εσόδων από την αναπροσαρμογή του συντελεστή ΦΠΑ στο 24%: 360 εκατ. ευρώ
- Αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος:360 εκατ. ευρώ

Επίσης το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα προβλέπει:

- ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2016 της τάξεως του 0,3%
- Ανάπτυξη 2,7% για το 2017
- Πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί 0,6% του ΑΕΠ, αντί του στόχου 0,5% του ΑΕΠ.
- Πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ, αντί του στόχου που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο για 1,75% του ΑΕΠ.



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτα τα ξερει εκεινος ο υπαρχηγος των ψευτων Ελλαδος με το ονομα ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ????? Ο αρχηγος του αρχιψευταρος χουντικοαναθρεμενος ΤΣΙΠΡΑΣ τι λεει γι αυτα και για τον υπαρχηγο του ??? Αυτοι νομιζω χρειζουναμεσης ψυχιατρικης ερευνας διοτι , δεν μπορει να λεει σημερα οτι δεν θα γινουν αλλες περικοπες την αλλη στιγμη να υπογραφει τις μειωσεις και να ειναι καλα στην υγεια τους !!! Αρα ή θελουν και λενε ψεμματα ή δεν ξερουν τι τους γινεται !!! Γι αυτο το λογο αμμεσος εγκλισμος και των δυο {και των αλλων που τα υπογραφουν} σε ψυχιατρικη κλινικη και θεραπεια {ηλεκτροσοκ π.χ.} !!!!!!!