Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Εγκρίθηκαν οι αλλαγές στα Capital Controls -Τι προβλέπεται



Το «πράσινο φως» για τη χαλάρωση των capital controls έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ανοίγοντας το δρόμο για την άμεση εφαρμογή των νέων μέτρων. Η δημοσίευση στο ΦΕΚ που αφορά τη χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών αναμένεται σήμερα ή αύριο.
Η έγκριση αυτή έρχεται λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών και των θεσμών για την άρση συγκεκριμένων περιορισμών, στη βάση σχετικού αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι τροποποιήσεις αφορούν τόσο τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Από τη μία πλευρά οι ιδιώτες θα μπορούν να καταθέτουν μετρητά στους λογαριασμούς, χωρίς αυτά να «εγκλωβίζονται» στο σύστημα, καθώς θα υπάρχει πλήρης ελευθερία αναλήψεων.
Επιπλέον, θα έχουν τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 840 ευρώ με μία κίνηση ανά δύο εβδομάδες, ενώ θα διευρυνθούν οι επιλογές αγορών σε e-shops του εξωτερικού.
Για τις επιχειρήσεις αυξάνονται τα όρια εισαγωγών με στόχο την πραγματοποίηση μίας πληρωμής στους προμηθευτές, την αμέσως επόμενη εργάσιμη από τη στιγμή που θα δοθεί η σχετική εντολή.
Τι προβλέπεται:
-Άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (νέο χρήμα).
-Πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων.
-Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό.
-Δυνατότητα ανάληψης μετρητών έως 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες.
-Αύξηση στα όρια των υποεπιτροπών των τραπεζών (έως 250χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως 20χιλ. ευρώ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1, ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: