Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

SwissLeaks:Διαρροή λίστας 100.000 πελατών της ελβετικής ΗSBC σε μια πρωτοφανή παγκόσμια έρευνα για την φοροδιαφυγή.

Νέα στοιχεία για τη λίστα Λαγκάρντ, 2,148 πελάτες, δισεκατομμύρια από την Ελλάδα και ονόματα διασήμων.






Τα στοιχεία μια πρωτοφανούς έρευνας που ήδη προκαλεί παγκόσμιο θόρυβο δημοσίευσαν μεταξύ άλλων η Le Monde, το BBC και ο Guardian την Κυριακή το βράδυ. 

Πρόκειται για το πρώτο μέρος της έρευνας που είναι πρωτόγνωρη σε μέγεθος και στην οποία συνέβαλαν δημοσιογράφοι από το Παρίσι, την Ουάσιγκτον, τη Γενεύη και 46 ακόμη χώρες. Το «SwissLeaks» της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) αποκαλύπτει την λειτουργία ενός γιγαντιαίου συστήματος φοροδιαφυγής το οποίο λειτουργούσε μέσω της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, της HSBC, και της ελβετικής θυγατρικής της HSBC Private Bank.

Το συνολικό ποσό που περιλαμβάνεται στη λίστα ξεπερνά τα 100 δις δολάρια. Ο άνθρωπος που παρείχε όλα τα απόρρητα στοιχεία είναι ο γαλλοιταλικής καταγωγής Hervé Falciani ο οποίος εργάζονταν για χρόνια στην ΗSBC και ο οποίος συνέταξε την γνωστή στην Ελλάδα Λίστα Λαγκάρντ.
  
Οι λίστα που έρχεται στο φως έχει περίπου 106.000 ονόματα πελατών και περιλαμβάνει πάνω από 200 χώρες ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται και η Ελλάδα. Ενδεικτικά στην έκθεση αναφέρεται η περίπτωση επτά λογαριασμών που συνδέονται με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο φάκελος του ICIJ αναφέρει πως ο Λαυρεντιάδης έγινε πελάτης της τράπεζας το 1998 ανοίγοντας τους λογαριασμούς μεταξύ εκείνης της χρονιάς και του 2008.

Οι δημοσιογράφοι αναφέρουν πως έγινε απόπειρα επικοινωνίας με τον Λαυρεντιάδη χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση στο αίτημά τους από πλευράς του. SwissLeaks:Διαρροή λίστας 100.000 πελατών της ελβετικής ΗSBC σε μια πρωτοφανή παγκόσμια έρευνα για την φοροδιαφυγή Στην λίστα υπάρχουν συνολικά 2,148 πελάτες οι οποίοι συνδέονται με την Ελλάδα εκ των οποίων το 41% έχει ελληνική υπηκοότητα ή ελληνικό διαβατήριο.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση 28 στην κατάταξη των χωρών με τα μεγαλύτερα ποσά που εμπλέκονται στη λίστα και στην θέση 14 σε σχέση με το πόσοι πελάτες εμπλέκονται ανά χώρα. Το συνολικό ποσό που συνδέεται με την Ελλάδα αγγίζει τα 2,5 δις δολάρια ενώ ένας μόνο λογαριασμός συνδέεται με 524 εκ, δολάρια.

www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: