Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ : ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ - Σάββατο 28/2/2015







ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ
Σάββατο 28/2/2015
στις 7.30μμ στην Ιτέα
Ο γνωστός πολυβραβευμένος δημοσιογράφος
 ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
καλεσμένος από την Κινηματογραφική Λέσχη θα ταξιδέψει μέχρι την Ιτέα για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία
«AGORA – ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»
και να συζητήσει μαζί μας
Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια έρευνας και προεργασίας από τον Γιώργο Αυγερόπουλο για να δημιουργήσει ένα συγκλονιστικό μωσαϊκό που αποτυπώνει την τελευταία τετραετία στην Ελλάδα της κρίσης.
«Η ταινία αυτή είναι ένα ιστορικό γεγονός» Κώστας Γαβράς
ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΙΝΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Το trailer της ταινίας  http://www.agorathedoc.com/about-trailer

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
«Τα τελευταία 13 χρόνια, ταξιδεύω στον κόσμο, κινηματογραφώντας και φέρνοντας στο κοινό εικόνες ενός κόσμου άδικου, σκοτεινού, βασανισμένου και πολύ συχνά επικίνδυνου. Έχω αντιμετωπίσει την ανθρώπινη απελπισία, την πείνα, την ανέχεια, τον πόλεμο και τον θάνατο κάθε είδους. Έχω εκθέσει την απληστία των κυβερνήσεων και των πολυεθνικών, που ενώ υπόσχονται «ανάπτυξη» φέρνουν φτώχεια και χάος. Ωστόσο, παντού έβρισκα με κάποιο τρόπο σθένος, ελπίδα και δύναμη.
Τώρα κινηματογραφώ την ίδια μου τη χώρα: αυτά που είδα στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική, τώρα συμβαίνουν στη γειτονιά μου. Το AGORA είναι η προσωπική μου αντίδραση στην κρίση, η θέση που παίρνω απέναντι στην αδικία. Στόχος μου είναι να δώσω φωνή στους ανθρώπους που δεν μπορούν να ακουστούν.
Από τις αρχές της κρίσης το 2010, με μία ομάδα συνεργατών ξεκινήσαμε να παρακολουθούμε ζωές ανθρώπων διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων, παρατηρώντας πώς οι ζωές τους αλλάζουν καθώς ο χρόνος περνά και πώς η κρίση επηρεάζει ή όχι τις ζωές τους. Παράλληλα, καταγράφουμε τη δραματική χρονική ακολουθία της ίδιας της κρίσης, αναζητώντας απαντήσεις από ανθρώπους-κλειδιά, πολιτικούς ή insiders τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Παρακολουθούμε επίσης την άνοδο του φασισμού αλλά και των κινημάτων αλληλεγγύης.
Η ταινία γίνεται τελικά μια αναζήτηση για την αρχική σημασία της Αγοράς. Στην Αρχαία Αθήνα ήταν η καρδιά και η μήτρα της Δημοκρατίας, το κέντρο της πολιτικής, οικονομικής και θρησκευτικής ζωής. Σήμερα, στα Νέα Ελληνικά, η λέξη Αγορά υποδηλώνει απλώς ένα τόπο εμπορικών συναλλαγών».
Γιώργος Αυγερόπουλος

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΠΗΧΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Κοπεγχάγης (Νοέμβριος 2014) όπου όπως λέει ο σκηνοθέτης οι Δανοί θεατές ένοιωσαν συγκλονισμένοι.   
Η γαλλική πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων FIPA (Ιανουάριος 2015), όπου πριν από ένα χρόνο είχε βραβευθεί –πριν ακόμα ολοκληρωθεί– ως Καλύτερο Σχέδιο Ταινίας (Winner Pitch Fipa Industry 2014).
Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση του διάσημου έλληνα κινηματογραφιστή της Γαλλίας, Κώστα Γαβρά, που τίμησε τον Γιώργο Αυγερόπουλο με ένα καίριο σχόλιο: «Είδα το ντοκιμαντέρ σας με μεγάλο ενδιαφέρον και συχνά με μια δυνατή συγκίνηση. Η ταινία σας είναι ένα ιστορικό γεγονός».
Ιδιαίτερα θερμή ήταν η ανταπόκριση μετά την πρώτη προβολή του AGORΑ στη Δημόσια Γερμανική Τηλεόραση WDR, τόσο από τα Μέσα Ενημέρωσης όσο και από το κοινό της ταινίας στη Γερμανία, που κατέκλυσε με μηνύματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όλοι πλέον στη Γερμανία μπορούν να δουν την αλήθεια», «Μία πολύ σημαντική ταινία για όλους τους πολίτες παγκοσμίως», «Εύχομαι να ανοίξουν περισσότερα μάτια» είναι κάποια από τα πολυάριθμα σχόλια που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Το Γερμανικό Κέντρο Ντοκιμαντέρ Haus des Dokumentarfilms στη Στουτγκάρδη δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια διθυραμβική κριτική για το AGORΑ: «Είναι ίσως το πιο σημαντικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς» σύμφωνα με τον Τόμας Σνάιντερ, ο οποίος εστιάζει στις ανθρωπιστικές διαστάσεις της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στη γερμανική ιστοσελίδα κριτικών απόψεων NachDenkSeiten, ο Ορλάντο Πασάιτ σχολιάζει: «Καλό θα ήταν η κυβέρνησή μας να βρίσκει που και που το χρόνο να βλέπει ταινίες σαν αυτήν, για να μη χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα, για να θυμάται ότι στόχος των πολιτικών της είναι να προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις και όχι να τις προκαλεί».
Ενώ μετά την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της ταινίας από τη Δημόσια Φινλανδική Τηλεόραση YLE, θεατές από τη Φινλανδία στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης: «Σας ευχαριστώ για το εντυπωσιακό, συγκινητικό ντοκιμαντέρ σας, το οποίο κινητοποιεί τη σκέψη», «Ελπίζω όλοι οι πολίτες στη Φινλανδία και την Ευρώπη να το δουν. Αλληλεγγύη στον λαό της Ελλάδας!».


Δεν υπάρχουν σχόλια: