Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΙΣ 7-2-2015

Π.Βαλαβάνης
Συζητώντας για το μέλλον
   Είναι μεγάλη τιμή για εμάς, για όλους όσους κατοικούν στην Ιτέα και στην γύρω από τους Δελφούς περιοχή, για όλους όσους έχουμε την άποψη ότι εδώ, ''κατοικούμε'' μαζί με την ιστορία, είναι τιμή μας λοιπόν, το να έχουμε ''συγκάτοικο'', αρωγό, υποστηρικτή και πρωτεργάτη σε αυτήν την δοξασία μας, το άοκνο ερευνητή αρχαιολόγο και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον κύριο Πάνο Βαλαβάνη. 
 
Του οποίου το ενδιαφέρον για την περιοχή μας, δεν είναι μόνον επιστημονικό.  Είναι και Πολιτισμικό.  Είναι το ενδιαφέρον ενός ανθρώπου ο οποίος ζει (όταν έχει χρόνο) μαζί μας, γεύεται τις παραγωγές της γης μας και βιώνει την καθημερινότητά μας, με την απλότητα ενός πλήρως ενταγμένου ήσυχου ανθρώπου, μέσα στην τοπική κοινωνία μας.  
Θα τον αποκαλούσαμε δε και Επικουριστή, μιας και η σεμνότητά του, είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, με το παραγόμενο έργο από αυτόν.  Κατά την γνώμη μας δηλαδή, ο κος Καθηγητής, είναι η ζώσα υλοποίηση του ''Λάθε Βιώσας'' του Επίκουρου.

  
  Επραγματοποιήθη το προηγούμενο Σάββατο 7-2-2015 στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, η ημερίδα με θέμα :  
''Το αρχαιολογικό έργο στην Φωκίδα (2010 - 2014)'', όπου ανάμεσα στην εξαιρετική πλειάδα των ομιλητών, ήταν και ο Καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης.  Το θέμα δε το οποίο ανέπτυξε είχε να κάνει με τον εντοπισμό από τον ίδιον, του αρχαίου Ιπποδρόμου στην θέση ''Γωνιά'' βορείως της Ιτέας.

  Αναφέρθηκε ο κος Καθηγητής στο ιστορικό του εντοπισμού του αρχαίου Ιπποδρόμου και στα μέχρι στιγμής διαδικαστικά του θέματος.  Ανέφερε επίσης ότι, σε έναν χρόνο από σήμερα και στο Διεθνές Συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με θέμα ''Ιππόδρομος και Ιππικοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα'', θα υπάρξει αναλυτική εκ μέρους του παρουσίαση όλων των ανασκαφικών ευρημάτων από τον Ιππόδρομο στην ''Γωνιά'' Ιτέας.

Παραθέτουμε ολόκληρη την εισήγηση του κου Βαλαβάνη, επισημαίνοντας όμως από την αρχή, την τελευταία παράγραφό της, μιας και το ενδιαφέρον το οποίον δημιουργείται για την Ιτέα από αυτήν την διατύπωση, είναι τεράστιο :

''Μετά από όσα είπαμε, λοιπόν, αυτό που μπορούμε να κρατήσουμε ως ασφαλές είναι ότι η ιερά γη του Απόλλωνος δεν εκτεινόταν ως το Κιρραίον πεδίον αλλά επεκτεινόταν δυτικότερα της Ιτέας. Άρα, η θέση Γωνιά με τον ιππόδρομο βρισκόταν εντός των ορίων της, αποτελώντας το πιο σημαντικό αρχιτεκτονικό σύμβολό της.''
http://epikourositeas.blogspot.gr




η συνέχεια του άρθρου εδώ :

Δεν υπάρχουν σχόλια: