Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

ΙΤΕΑ: ΣΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΕΛΛΙΜΕΝΙΖΟΤΑΝ ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΙΗΡΗΣ!


Το πιο απομακρυσμένο από τα επτά νησιά του κόλπου της Ιτέας , ο Αγ. Δημήτριος, βρίσκεται στο μέσον σχεδόν της απόστασης από τα δύο λιμάνια , Ιτέας και Γαλαξιδίου απέχει περίπου 3 ναυτικά μίλια. Έχει έκταση περίπου 4.000 m2 είναι ψηλό πάνω από 8m με ιδιόμορφο σχήμα που του έδωσε την λαϊκή ονομασία "Το καπέλο του Βενιζέλου".
Η επιφάνεια της βραχονησίδας είναι γεμάτη από διάσπαρτα θεμέλια σπιτιών ανάμικτα με στρώματα κεραμιδιών. Τα πιο ενδιαφέροντα κατάλοιπα βρίσκονται στην νότια πλευρά του που το μεσαίο τμήμα της έχει ολόκληρο αφαιρεθεί από ανθρώπινη παρέμβαση , δημιουργώντας έτσι μία ορθογώνια τάφρο πλάτους 22m περίπου και βάθους τουλάχιστον 5,40m. Πρόκειται για την υπόθεση ότι αποτελεί τμήμα λιμενικών έργων και μάλιστα νεωσοίκων για τον ελλιμενισμό τριήρους. Ένα τέτοιο στρατιωτικό έργο θα μπορούσε να σχετιστεί με τις πολεμικές δραστηριότητες της περιοχής που προκλήθηκαν από τους Ιερούς πολέμους και να είχε σκοπό του τον έλεγχο της ακώλυτης προσέλευσης των προσκυνητών προς το ιερό των Δελφών από την θαλάσσια οδό.

Πληροφορίες από: Δήμος Ιτέας στο wikipedia
 
Το κείμενο αυτό που αφορά στην εν θέματι εικασία οφείλεται στον καθηγητή της Αρχαιολογίας Αθηνών κ. Πάνο Βαλαβάνη και έχει δημοσιευθεί κατόπιν αδείας του στην wikipedia και στο λήμα Ιτέα από τον συμπολίτη μας κύριο Ευστάθιο Παρασκευά.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:
ΙΤΕΑ: ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΑΓ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μωρε τι μας λες

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝ ΛΕΤΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΙ Ο ΠΑΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΛΩΝΩΝ Η ΒΕΖΥΡΟΠΟΥΛΑ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΕΒΓΑΖΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΒΩΞΙΤΗ !!!

Ανώνυμος είπε...

Ποιος το λέει "Καπέλο του Βενιζέλου";

Ανώνυμος είπε...

8 45 ΞΕΡΟΛΑ ΓΡΑΦΙΚΕ ΚΑΠΕΛΟ ΒΕΝΙΛΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΙΤΙΩΤΕΣ ΤΟ ΘΥΜΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ

Ανώνυμος είπε...

12:03
Μάστα ρε που θα με πεις και γραφικό.
Αλλά δε φταις εσύ, το κράτος το ελληνικό φταίει που δεν σε βοηθάει.

Ανώνυμος είπε...

8.09 ΓΡΑΦΙΚΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΕ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΚΑΠΟΙΟΙ