Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Η Ιτέα μας-ιστορικά στοιχεία


Το νησάκι Άγιος Κωνσταντίνος στον Κρισσαίο,
με το ομώνυμο εκκλησάκι.
Στην παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο αρχαίων ελληνικών πόλεων, της Κίρρας και του Χαλαίου, στην περιοχή της σύγχρονης Ιτέας, υψωνόταν μια θαλερή ιτιά, δίπλα στην οποία ανάβρυζε πηγή με δροσερό και γλυκό νερό και ήταν η μοναδική στην περιοχή. Το όνομά της η πόλη το πήρε από το δέντρο αυτό,  και μάλιστα ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι της περιοχής την αποκαλούν Ιτιά και όχι Ιτέα. 

Ερείπια Υστεροελλαδικής Περιόδου και κυρίως θαλαμωτοί τάφοι, μιλούν για την ύπαρξη αρχαίας πόλης δυτικά της σημερινής θέσης της Ιτέας, χωρίς όμως να καθορίζουν ποιας, αλλά ίσως να πρόκειται για το Χάλαιον. Η ύπαρξη πόλης στο σημείο αυτό βεβαιώνεται και από λιθόστρωτο δρόμο προς την Άμφισσα, τμήματα του οποίου σώζονταν μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Αργότερα, στην περιοχή της σημερινής Ιτέας δημιουργήθηκε ο οικισμός Σκάλα Σαλώνων, με μια υποτυπώδη ξύλινη αποβάθρα, ένα τελωνείο, καλύβες και αποθήκες. Αυτός ο οικισμός μετεξελίχθηκε στην Ιτέα.

Από το εθνικό προσκλητήριο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821 δεν ήταν δυνατό να απουσιάσει η Σκάλα Σαλώνων και αρκετά ήταν τα πολεμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή της. Κορυφαίο θεωρείται η "Ναυμαχία της Σκάλας Σαλώνων" ή "Ναυμαχία της Αγκάλης",  στις 17 Σεπτεμβρίου 1837, ο φιλέλληνας Άγγλος πλοίαρχος Φραγκίσκος Άμπνευ Άστιγξ, κυβερνήτης του πρώτου ατμοκίνητου πλοίου, με την ονομασία «Καρτερία» και επικεφαλής μικρής ελληνικής ναυτικής δύναμης, νίκησε τον τουρκικό στόλο, αποκαθιστώντας την κυριαρχία των Ελλήνων στον Κορινθιακό κόλπο και αποτελώντας  την κύρια αφορμή της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στις 20 Οκτωβρίου 1927, που  σηματοδότησε την αρχή της ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

Ο Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους και Αγίων Αποστόλων
Πέτρου και Παύλου, στην Ιτέα
Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπόγραψε στις 13 Αυγούστου 1830 ψήφισμα - έγκριση για ίδρυση οικισμού στη Σκάλα Σαλώνων και αυτό αποτελεί την ληξιαρχιmily: Georgia, Uένεσης της Ιpe', Palatino, serif; line-height: 1.5; text-align: justify;"> Οι Γάλλοι έκαναν την Ιτέα λιμάνι ανεφοδιασμού των συμμαχικών στρατευμάτων στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1917) και εφάρμοσαν αυτοί τελικα το Ιπποδάμειο σύστημα.

ΠΗΓΗ: http://iteafwkidas.blogspot.gr

 



Δεν υπάρχουν σχόλια: