Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Αμερικανικά σενάρια τρόμου με τη δραχμή


Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει την πτώχευση, όμως μεγάλες αμερικανικές εταιρείες φαίνεται ότι εξετάζουν σχέδια για την πιθανότητα η χώρα μας να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» σε χθεσινό της δημοσίευμα, αμερικανικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Merrill Lynch που έχει εξαγοραστεί από την Bank of America, εξετάζουν διάφορα σενάρια, «όπως το να γεμίσουν φορτηγά με μετρητά και να τα στείλουν στα ελληνικά σύνορα, ώστε να εξασφαλιστεί ρευστότητα για τους πελάτες τους στην Ελλάδα». Το σχέδιο μιας άλλης εταιρείας προβλέπει να πάρει κάποιος το τρένο για την Αθήνα με 50.000 ευρώ στη βαλίτσα του, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι. Βάσει του ίδιου άρθρου, η Ford «έχει προσαρμόσει έτσι το λογισμικό στα κομπιούτερ της, ώστε να μπορεί αμέσως να χρησιμοποιήσει ένα νέο ελληνικό νόμισμα».

Τις ίδιες ετοιμασίες, όπως αναφέρεται, κάνει και η JP Morgan Chase με νέους λογαριασμούς για διάφορες εταιρείες, ώστε να μπορεί άμεσα να γίνει χρήση τους αν αλλάξει νόμισμα η Ελλάδα. Η Merrill Lynch δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω των γραφείων της Bank of America στο Κέντρο της Αθήνας, ενώ η JPMorgan Chase διατηρεί πλέον συμβολική παρουσία στη χώρα μας μετά το σκάνδαλο των ομολόγων και διαχειρίζεται τους λογαριασμούς των εδώ πελατών της από τα γραφεία της στο Λονδίνο.
Παρότι οι ευρωπαίοι ηγέτες υποσχέθηκαν το καλοκαίρι ότι θα αντιμετωπίσουν την κρίση στην ευρωζώνη προκαλώντας αισιοδοξία στις αγορές, οι επενδυτές φαίνεται να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με πιο συγκρατημένη αισιοδοξία. Γι' αυτό και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το αν θα μπορέσει η Ελλάδα ή και άλλες χώρες της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα να επιβιώσουν από την πολύ αυστηρή λιτότητα που τους ζητούν οι Βρυξέλλες.
«Οι περισσότερες εταιρείες προετοιμάζονται», λέει ο Πολ Ντένις, στέλεχος της ιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας Corporate Executive Board.
Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης καταστρώνονται βάσει τριών σεναρίων: να φύγει μια χώρα από την ευρωζώνη, να φύγουν περισσότερες ή να διαλυθεί η ευρωζώνη εντελώς.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: