Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ» ΤΗΝ «ΧΑΜΕΝΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, δημοσίευσε εκτενές αφιέρωμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 και για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν όπως αναφέρει, τα Ολυμπιακά ακίνητα. Όλα αυτά, την ίδια μέρα που ανάβει η φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι κανείς στην ουσία δεν ξέρει πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Για πολλούς, αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησαν στο να διογκωθεί κι άλλο το υπέρογκο χρέος του ελληνικού Δημοσίου. Οι εκτιμήσεις, αναφέρει η Helena Smith, συντάκτης του άρθρου, διαφέρουν παρά το ότι αρχικά ανακοινώθηκε ένα ποσό από την κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ενδεικτικά σημειώνονται οι εκτιμήσεις των κομμάτων που διαφέρουν μεταξύ τους:

Για το ΠΑΣΟΚ, 6 δισεκατομμύρια ευρώ, 10 δις για τη Νέα Δημοκρατία, 27 δις σύμφωνα με τη Σοφία Σακοράφα, αλλά και 8 δις σύμφωνα με τον Σπύρο Καπράλο, επικεφαλής της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

"Υπήρξε αρκετή δημιουργική λογιστική και πολλά έργα έγιναν με τόση ταχύτητα και βιασύνη που κόστισαν πολύ περισσότερο από όσο έπρεπε", σχολιάζει ο κ. Καπράλος.

Εικόνα εγκατάλειψης
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρεται στην εικόνα πλήρους εγκατάλειψης που παρουσιάζουν τα περισσότερα από τα Ολυμπιακά ακίνητα. Συγκεκριμένα, για το ΟΑΚΑ αναφέρει ότι η εικόνα είναι μεν κακή, αλλά όχι τόσο κακή όσο το Ελληνικό από όπου περιγράφονται εικόνες απόλυτης ερήμωσης.

"Οι συνθήκες είναι τραγικές", σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πατέρας του πρωταθλητή στο άλμα εις ύψος Δημήτρη Χονδροκούκη που προπονείται στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού. Ο ίδιος ο αθλητής σχολιάζει ότι ένα εστιατόριο των εγκαταστάσεων άνοιξε μόνο για μια ώρα, όσο χρειαζόταν δηλαδή για να το επισκεφθεί ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης λίγο πριν την έναρξη των Αγώνων.

Από τότε παρέμεινε και παραμένει κλειστό. Η εφημερίδα κάνει μάλιστα λόγο για σπατάλη των χρημάτων που θα έπρεπε να διατεθούν για τις ανάγκες των Αγώνων.

Σημειώνεται επίσης η πολύ αραιή χρήση του κέντρου άρσης βαρών στη Νίκαια για αθλητικούς σκοπούς, καθώς και η ερήμωση του σταδίου στο Γαλάτσι για το πινγκ-πονγκ και τη ρυθμική γυμναστική. Αποδυτήρια και περιβάλλον χώρος έχουν αφεθεί να ρημάζουν χωρίς τίποτα να θυμίζει το τι είχε γίνει πριν από 8 χρόνια στην πόλη αυτή.

Παρόμοια κατάσταση περιγράφεται και στο Ολυμπιακό χωριό της διαφημιζόμενης χωρητικότητας 10.000 κατοίκων. Στη συντριπτική πλειοψηφία των ακινήτων αυτών, δεν υπήρξε μεταολυμπιακή εκμετάλλευση και χρήση των εγκαταστάσεων, που θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη για το ελληνικό κράτος.

Το ρεπορτάζ τονίζει ότι οι δαπάνες ήταν υπερβολικές, ενώ τώρα η χώρα σε κατάσταση χρεοκοπίας δεν έχει ούτε τα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Το άρθρο κλείνει με τις δηλώσεις του Κυριάκου Χονδροκούκη, πατέρα και προπονητή του Δημήτρη Χονδροκούκη, ο οποίος λέει: "Η Ελλάδα δε χρειαζόταν τεράστια στάδια για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά συνοικιακά στάδια χωρητικότητας το πολύ 3.000 θέσεων". Σε ότι αφορά την ολυμπιακή κληρονομιά; Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: "Τι μας έμεινε; Τίποτα. δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα σε αυτή τη χώρα, από το να είσαι αθλητής. Καλύτερα να μην είχαμε κάνει ποτέ τους Ολυμπιακούς Αγώνες".

Την ίδια εικόνα εγκατάλειψης είχε μεταδώσει άλλωστε και το Πρακτορείο Reuters με σχετικό ρεπορτάζ του, στο οποίο παρατηρεί ότι η αποκαρδιωτική αυτή εικόνα, αποτελεί ζωντανή απόδειξη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος συντήρησης των ακινήτων.

Γίνεται λόγος μάλιστα, για την υποτυπώδη οικονομική στήριξη που λαμβάνουν οι Έλληνες αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, λόγω του ότι οι δημοσιονομικές περικοπές είχαν σαν αποτέλεσμα να "παγώσουν" οι χρηματοδοτήσεις και στον τομέα του αθλητισμού.
ΠΗΓΗ: www.news247.gr





Δεν υπάρχουν σχόλια: