Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Απάντηση Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, Ι. Μπούγα, σε επίκαιρη ερώτηση




Αθήνα, 14.10.2024

Αύξ. αριθμ. 55/311


Δελτίο Τύπου


Θέμα: Απάντηση Υφυπουργού Δικαιοσύνης και Βουλευτή Φωκίδας, Ι. Μπούγα, σε επίκαιρη ερώτηση.


Στη θεσμική κατοχύρωση του καθεστώτος της αστικής ευθύνης του Δημοσίου, αναφέρθηκε σήμερα ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και Βουλευτής Φωκίδας, Ιωάννης Μπούγας, απαντώντας στην υπ’ αριθμ 8/7-10-2024 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Κ.Ο. «ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» κ. Δημητρίου Τζανακόπουλου με θέμα «Αποζημιωτική ευθύνη του Δημοσίου από ζημιογόνες ενέργειες των οργάνων της δικαστικής λειτουργίας».

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε τις υπάρχουσες περιπτώσεις στην ελληνική έννομη τάξη που μπορεί να επιδιωχθεί αποζημίωση από  πράξεις οργάνων της δικαστικής εξουσίας. Συγκεκριμένα:

Η 1η περίπτωση προβλέπεται στο Άρθρο 7 παρ. 4 του Συντάγματος, περί ευθύνης του Δημοσίου για άδικη ποινική καταδίκη και στέρηση της προσωπικής ελευθερίας,

η 2η περίπτωση προβλέπεται στο Άρθρο 99 του Συντάγματος, προβλέπεται η δυνατότητα έγερσης αγωγής κακοδικίας ενώ

η 3η περίπτωση ρυθμίζεται νομολογιακά η αποζημίωση λόγω παραβίασης του ενωσιακού δικαίου από απόφαση εθνικού δικαστηρίου, που αποφαίνεται σε τελευταίο βαθμό.

Ως προς την υπ’ αριθμ. 800/2021 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία ανέφερε ο ερωτών Βουλευτής, σχετικά με την αστική ευθύνη του Δημοσίου για παραβιάσεις του εθνικού δικαίου από δικαστικές αποφάσεις, ο κ. Μπούγας ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης Ομάδας Εργασίας προκειμένου να συντάξει σχετικό σχέδιο νόμου.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, όπως χαρακτηριστικά εξήγησε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης «θα ρυθμίζει τη διαδικασία και τους όρους, υπό τους οποίους θα αποκαθίσταται από το Δημόσιο περιουσιακή ζημία προκληθείσα από πράξεις, παραλείψεις ή εκτιμήσεις οργάνων της δικαστικής λειτουργίας.  Θα περιλαμβάνει δηλαδή, διατάξεις ουσιαστικές, ως προς τις προϋποθέσεις θεμελίωσης της αποζημιωτικής ευθύνης, αλλά και δικονομικές, ιδίως ως προς την συγκρότηση του αρμόδιου δικαστηρίου κα την ακολουθητέα διαδικασία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: