Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Υπουργείο Αλήθειας που θυμίζει Orwell (Β.Βιλιάρδου)




Σήμερα τίθεται σε ισχύ στην ΕΕ ο νέος νόμος (DSA) για τις ψηφιακές υπηρεσίες – ο οποίος αυξάνει σημαντικά τον έλεγχο σε 19 μεγάλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των TikTok, X (Twitter), YouTube, Instagram, Google και Amazon Store. 


Σύμφωνα δε με τον επίτροπο της ΕΕ για την εσωτερική αγορά (T. Breton), οι προτεραιότητες του νέου νόμου θα είναι η προστασία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης (fake news) και της φιλορωσικής προπαγάνδας.


Κατά τον ίδιο, η Επιτροπή της ΕΕ θα εξετάσει εξονυχιστικά όλες αυτές τις πλατφόρμες, έτσι ώστε να διασφαλίσει πως θα συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες του νέου νόμου – ενώ θα επιβάλει κυρώσεις, εάν διαπιστωθούν παραβάσεις. Τόνισε δε πως η συμμόρφωση με το DSAδεν αποτελεί ποινή - αλλά είναι μία ευκαιρία για τις πλατφόρμες να βελτιώσουν την αξιοπιστία τους.


Κατά ορισμένους επικριτές του νέου νόμου, η ΕΕ εγκαινίασε στην ουσία μία νέα εποχή λογοκρισίας – αφού δίνεται η δυνατότητα στην Επιτροπή να καθορίζει ποια είναι η υποτιθέμενη αλήθεια, ενώ έτσι έχει το δικαίωμα να διαγράψει κάθε ανεπιθύμητη άποψη. Ακριβώς για το λόγο αυτό, θυμίζει τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αλήθειας που αναφέρεται στο «1984» του Orwell - κάτι που εμείς δεν κρίνουμε, αλλά θα περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στην πράξη.


Η γαλλική εφημερίδα France Soir πάντως περιγραφεί το νόμο, ως μία προσπάθεια επιβολής αυτολογοκρισίας στα κοινωνικά δίκτυα – γράφοντας πως στο γαλλικό δίκαιο, τουλάχιστον στα χαρτιά, η ελευθερία της έκφρασης είναι ο κανόνας, ενώ οι παραβιάσεις αυτής της αρχής αποτελούν εξαίρεση. Ειδικότερα γράφει τα εξής:


«Η ελευθερία της έκφρασης είναι θεμελιώδες δικαίωμα, αλλά όχι απόλυτο δικαίωμα. Υπάρχουν πράγματι καταχρήσεις που τιμωρούνται ρητά από το νόμο. Ωστόσο, μόνο ο δικαστής έχει την εξουσία να λέει τι είναι παράνομο - ενώ σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης, διενεργεί αυτό που ονομάζεται «εκ των υστέρων έλεγχος».


…Οι πλατφόρμες δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένες να αφαιρούν το αναφερόμενο περιεχόμενο. Θα είναι όμως υποχρεωμένες «να αναλύουν και να διορθώνουν τον συστημικό κίνδυνο που ενέχει για τη δημόσια ασφάλεια» - με την ποινή της καταβολής προστίμου έως και 6% του παγκοσμίου τζίρου τους.


Εν τούτοις,  δεν υπάρχει σαφής ορισμός του «συστημικού κινδύνου» σε αυτό το εξαιρετικά ασαφές κείμενο του νόμου - όπου τίποτα δεν προσδιορίζεται ρητά. Ο κανονισμός ορίζει απλά έναν κατάλογο καταστάσεων που αφορούν το διαδικτυακό μίσος και τη βία, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τον πολιτικό λόγο, τις εκλογικές διαδικασίες και τη δημόσια υγεία (εμβόλια;). Επομένως, εναπόκειται στα κοινωνικά δίκτυα να ερμηνεύουν το ευρωπαϊκό δίκαιο - με δική τους ευθύνη και χωρίς την υποστήριξη δικαστή»!



https://www.francesoir.fr/societe/reglement-services-numeriques-dsa-tentative-europeenne-imposer-autocensure


από το twiter του Β.Βιλιάρδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: