Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Για το κόστος ζωής ανησυχεί και η παγκόσμια ελίτ



Η κρίση του κόστους ζωής αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υφήλιο στην επόμενη διετία, προειδοποιεί η τελευταία έκθεση -Global Risks Report- του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τους μεγαλύτερους κινδύνους παγκοσμίως. Η έκθεση δημοσιεύθηκε χθες στο πλαίσιο της φετινής συγκέντρωσης της παγκόσμιας ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας και αποτυπώνει τις εκτιμήσεις 1.200 και πλέον εμπειρογνωμόνων, πολιτικών και επικεφαλής επιχειρήσεων απ’ όλο τον κόσμο.

Ονομάζει αυτό που συμβαίνει σήμερα «πολυκρίση», μια κατάσταση όπου διαφορετικοί κίνδυνοι συγκρούονται και η αλληλεξάρτησή τους γίνεται έντονα αισθητή. Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με κάποιες από τις πιο δύσκολες γεωοικονομικές συνθήκες εδώ και μια γενιά, τη μετάβαση σε μια εποχή χαμηλών επενδύσεων, χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλής συνεργασίας που ενέχουν τον κίνδυνο διάβρωσης της ανθεκτικότητας και επιτάχυνσης των άλλων κίνδυνων που την απειλούν. Τονίζει ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ευρώπη έχουν προκαλέσει μια σειρά από βαθιά διασυνδεδεμένους παγκόσμιους κινδύνους και ότι επιπτώσεις τους θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προβλημάτων, όπως η κλιματική κρίση, η προστασία της βιοποικιλότητας και η μείωση της φτώχειας.

Η έρευνα προσδιορίζει την κρίση κόστους ζωής ως τη σοβαρότερη απειλή που αντιμετωπίζουμε τα επόμενα δύο χρόνια. Ακολουθούν οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ η γεωοικονομική αντιπαράθεση περιλαμβάνεται επίσης στους τρεις πιο σοβαρούς κινδύνους του άμεσου μέλλοντος. Το Φόρουμ επισημαίνει ότι ενώ αυτοί οι κίνδυνοι δεν αποτελούν κάτι καινούργιο η τρέχουσα γενιά υπευθύνων χάραξης πολιτικής και επιχειρηματικών ηγετών δεν είναι εξοικειωμένη με αυτούς.

Η έκθεση εστιάζει και στους κινδύνους της επομένης δεκαετίας αναδεικνύοντας μεγαλύτερο το ενδεχόμενο αποτυχίας αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι από την αποτυχία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής έως την απώλεια βιοποικιλότητας και την κατάρρευση των οικοσυστημάτων, οι τέσσερις πιο σοβαροί κίνδυνοι τα επόμενα 10 χρόνια είναι όλοι περιβαλλοντικοί. Αντίθετα ο σημερινός μεγαλύτερος κίνδυνος, η κρίση του κόστους ζωής, δεν συμπεριλαμβάνεται καν στους δέκα πρώτους, ενώ και οι γεωοικονομικές αντιπαραθέσεις βρίσκονται στην ένατη θέση.

www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: