Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Τέλος στα όνειρα των Ευρωπαίων: Τερματίζονται οι εργασίες για το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Groningen στην Ολλανδία

Οι γεωτρήσεις έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι φοβούνται σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.




Η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει να τερματίσει τις εργασίες για το τεράτιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen φέτος παρά την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το Groningen είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη.


Το χωράφι είναι επικίνδυνο, δήλωσε στους Financial Times κυβερνητικός αξιωματούχος από τη Χάγη και η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να ενισχύσει την παραγωγή από αυτό.

«Δεν θα ανοίξουμε περισσότερες εστίες λόγω των θεμάτων ασφαλείας», δήλωσε ο Hans Vijbrief στους FT.

«Είναι πολιτικά εντελώς μη βιώσιμο. Αλλά εκτός από αυτό, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες αύξησης σεισμών, για τους οποίους δεν θέλω να είμαι υπεύθυνος».

Η παραγωγή από το Groningen έχει περιοριστεί σημαντικά και υπήρχαν σχέδια για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας κοντά στο πεδίο, ακόμη και πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης το 2021.

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να ανεβαίνουν το φθινόπωρο του 2021 και στη συνέχεια απογειώθηκαν την άνοιξη του 2022, ορισμένοι άρχισαν να εικάζουν ότι η Ολλανδία θα μπορούσε να διατηρήσει το κοίτασμα σε λειτουργία για να συμβάλει στην κάλυψη του κενού στην παροχή φυσικού αερίου που προκάλεσαν οι παραδόσεις ρωσικών αγωγών.

Η ολλανδική κυβέρνηση ήταν σκεπτική σχετικά με αυτό από την αρχή και αντ' αυτού πρότεινε την παράταση της παραγωγής, αν και με ελάχιστο ρυθμό περίπου 2,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Τώρα και αυτό επανεξετάζεται.

«Είναι πολύ, πολύ απλό: όλοι όσοι γνωρίζουν τον κίνδυνο σεισμού μου λένε ότι είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνο να συνεχίσεις να παράγεις εκεί. Είμαι πολύ πεπεισμένος ότι είναι σοφό να το κλείσουμε», είπε ο Vijbrief στους FT.

Από τη δεκαετία του 1980, σημειώνει η FT, έχουν σημειωθεί περίπου 100 σεισμοί ετησίως γύρω από το Groningen, με αποτέλεσμα περισσότερες από 150.000 αξιώσεις για υλικές ζημιές.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, μια κοινοπραξία Shell-Exxon, έλαβε εντολή να αρχίσει να μειώνει την παραγωγή το 2013 με σκοπό να κλείσει τελικά το πεδίο.

Οι γεωτρήσεις έχουν οδηγήσει σε επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις και οι Ολλανδοί αξιωματούχοι φοβούνται σφοδρές αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής.


Εστία σεισμών


Το Groningen ήταν βασικό στοιχείο στην αλυσίδα εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο από το 1963.

Να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί εκατοντάδες σεισμικές δονήσεις γύρω από το κοίτασμα Groningen από το 1986. Ωστόσο οι περισσότερες είναι τόσο μικρές, που δεν μπορεί κανείς να τις καταλάβει. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας σεισμός μεγέθους 3,6 της κλίμακας Ρίχτερ το 2012 που προκάλεσε πολλές ζημιές σε κτίρια. Από το 2014 η ολλανδική κυβέρνηση επέβαλε σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγή με αποτέλεσμα η προσφορά από αυτό να υποχωρήσει από 54 δισ. κυβικά μέτρα το 2013 σε περίπου 4,5 δισ. κυβικά μέτρα φέτος. 
Από τα περίπου 327.000 σπίτια της περιοχής, τουλάχιστον τα 127.000 έχουν υποστεί κάποιου είδους ζημιά από τους σεισμούς. Περισσότερα από 3.300 κτίρια κατεδαφίστηκαν καθώς κρίθηκαν ακατάλληλα. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: