Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΕΣ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ!


Εγκρίθηκε ομόφωνα η Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια για μια καίρια δομή τη Φωκίδα
Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 5 Ιουνίου

Αυξάνεται η δυνατότητα υποδοχής της προνοιακής δομής μέσω της νέας πτέρυγας, αναβαθμίζεται ο εξοπλισμός, η λειτουργικότητα και ο περιβάλλων χώρος, ενώ δημιουργούνται 10 νέες θέσεις εργασίας. Σε λιγότερο από ένα χρόνο η εγκατάσταση αναδόχου, στα μέσα του 2023 η προσωρινή παραλαβή. 

Μπορεί το Γηροκομείο της Άμφισσας να αποτελεί μια δραματική πτυχή της σύγχρονης ιστορίας της πόλης, ωστόσο το Γραμματικοπούλειο Τρίγκειο και Μπάλειο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Ιτέας όχι μόνο αποτελεί ένα ίδρυμα-κόσμημα για ολόκληρη την περιοχή, αλλά συνεχίζει να επεκτείνεται συνιστώντας μια εξαιρετικά πολύτιμη προνειακή δομή για τη Φωκίδα.
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προχθές Τετάρτη το Σώμα υπερψήφισε με απόλυτη ομοφωνία την Προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ιδρύματος, ενώ επιπρόσθετα όλοι οι επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων τόνισαν τη σημασία του έργου για τις δομές πρόνοιας της Φωκίδας. Η Προγραμματική Σύμβαση αφορά στην ανέγερση νέας πτέρυγας, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και στον απαιτούμενο εξοπλισμό. Ένα έργο κόστους 2,5 εκ €, το οποίο χρηματοδοτείται από πόρους του Υπουργείου Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το οποίο όχι μόνο θα παράσχει την ευκαρία στο Ίδρυμα να προσφέρει πιο εκταταμένες υπηρεσίες φροντίδας αλλά και θα δημιουργήσει δέκα επιπλέον θέσεις εργασίας.
Σύμφωνα με την απόφαση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, τον Απρίλιο του 2016, ως φορέας υλοποίησης του έργου έχει οριστεί η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Φωκίδας, ενώ η έγκριση της Προγραμματικής Σύμβασης από το Γραμματικοπούλειο Τρίγκειο και Μπάλειο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Ιτέας πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα στις 18 Μαίου από το διοικητικό συμβούλιο της προνοιακής δομής. 
Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης αναλυτικότερα είναι η εκτέλεση εργασιών για την ανέγερση νέας πτέρυγας στο ίδρυμα έτσι ώστε να μπορεί πλέον να καλύψει τις υπάρχουσες απαιτήσεις και να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ώστε να εξασφαλισθεί η λειτουργική του επάρκεια και η αισθητική του αναβάθμιση, αλλά και την προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού για την λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων. 
Επιπλέον, το έργο θα έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα και η υλοποίησή του θα συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ΑμΕΑ της ευρύτερης περιοχής αλλά και στις συνθήκες διαβίωσης των συγγενικών τους προσώπων. Σύμφωνα με την εγκριθείσα Προγραμματική Σύμβαση ο χρόνος διάρκειάς της έχει προσδιοριστεί στα 4 χρόνια (48 μήνες). Η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα προκύψει από τη διαγωνιστική διαδικασία ορίζεται για τα μέσα του επόμενου έτους, η προσωρινή παραλαβή για τα μέσα του 2023, ενώ η οριστική παραλαβή τοποθετείται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. 
Παράλληλα, ορίσθηκε και τριμελής Επιτροπή Παρακολούθησης. Πρόεδρος θα είναι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας, που είναι και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Θεραπευτηρίου, με αναπληρώτριά του την Διευθύντρια του ιδρύματος, Άννα Σκορδάλη. Από πλευράς του φορέα υλοποίησης του έργου μέλη της Επιτροπής είναι ο Χρήστος Δημητρέλος και η Άννα Μπεχλιβανίδη, αμφότεροι στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Φωκίδας.
Το Γραμματικοπούλειο Τρίγκειο και Μπάλειο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων της Ιτέας έχει ως σκοπό την παροχή στέγης, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, φυσικοθεραπείας, εργοθεραπείας και ψυχαγωγίας σε άτομα και των δύο φύλων ηλικίας από δεκαοκτώ (18) ετών και πάνω που πάσχουν από χρόνιες κινητικές ή νοητικές αναπηρίες και δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. Μέχρι σήμερα ο ανωτέρω σκοπός εκπληρώνεται στο υπάρχον κτίριο του ιδρύματος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χ. Τρικούπη και Παπαλεξανδρή στην Ιτέα Φωκίδας. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι ανάγκες της κοινωνίας για παροχή περίθαλψης τέτοιου είδους αυξήθηκαν σημαντικά και το υπάρχον κτίριο δεν μπορεί πλέον να καλύψει τις υπάρχουσες απαιτήσεις και να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα. Κρίθηκε συνεπώς αναγκαία η ανέγερση νέας πτέρυγας του θεραπευτηρίου σε όμορο οικοπεδικό χώρο αποκλειστικής ιδιοκτησίας του ιδρύματος, προκειμένου να μπορεί να παρασχεθεί στέγη, διατροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περισσότερα μη αυτοεξυπηρετούμενα άτομα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΣΜΗΜΑ ΟΜΩΣ