Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΚΡΑΤΟΣ KAI ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΡΟΝΟΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο
Ο κορονοϊός μπορεί να μην κτυπήσει όλες τις περιοχές το ίδιο, αλλά η κρίση θα μεταδοθεί σε όλους και χωρίς εξαιρέσεις.


Προτείνoυμε συμπληρωματικά των προηγούμενων προτάσεων μας, ώστε να υπάρξουν μέτρα σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της υγειονομικής αυτής κρίσης, που φαίνεται να έχει ανατρεπτικές διαστάσεις:
• επιχειρησιακή οργάνωση και κέντρο συντονισμού,
• ειδική τηλεφωνική γραμμή,
• επίσκεψη ειδικής ομάδας στο σπίτι για παρακολούθηση
• κινητή μονάδα σε συνεργασία Περιφέρειας και μεγάλων επιχειρήσεων,
• συνεργασία των αλυσίδων τροφίμων με τους παραγωγούς των λαϊκών της Περιφέρειας,
• στήριξη των αγροτών από τα ειδικά κονδύλια της ΚΑΠ,
• σχεδιασμό για την στήριξη των εργαζομένων, αγροτών και επιχειρήσεων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.

🔹Αντίπαλοι μας η «ταχύτητα του ιού και του χρόνου»🔹
Στην κρίσιμη αυτή φάση της πανδημίας αντίπαλοι μας είναι η «ταχύτητα του ιού και του χρόνου». Η ετοιμότητα για γρήγορη, συντονισμένη δράση και λήψη κατάλληλων έκτατων μέτρων πέρα της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, είναι εκείνα που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον ρόλο και μίας Περιφέρειας.

Αναγκαίος ο συνεχής σχεδιασμός και ο συντονισμός ώστε οι απώλειες, ανθρώπινες και υλικές, να είναι οι λιγότερο δυνατές, διότι μόνο έτσι η μετά κοροναϊού εποχή θα είναι πιο εύκολη να αναδιοργανωθεί και να στηριχθούν πολίτες και επιχειρήσεις.
Επισημαίνω ότι η κριτική μας για την έκτακτη αντιμετώπιση του συναγερμού έναντι του κορονοϊού θα γίνει μετά την λήξη του συναγερμού.
Οι παρεμβάσεις μας για τα ειδικά μέτρα έχουν να κάνουν με την θωράκιση της Περιφέρειας με έκτακτα και ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών της το επόμενο κρίσιμο διάστημα.
Και οι αποφάσεις της είναι συλλογικής ευθύνης ,των μελών του ΠΣ και των αποφασιστικών οργάνων της Περιφέρειας.
🔹Κράτος και Αυτοδιοίκηση να δώσουν συντονισμένη μάχη με σύμμαχο και τις μεγάλες επιχειρήσεις.🔹
Η αντιμετώπιση της απειλής που ζούμε είναι απαραίτητο να γίνει με συστηματικό τρόπο σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας.
Κάθε γεγονός πρέπει να βελτιώνει το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας και των περιφερειών και όχι να το διαλύει. Και αυτό επιτυγχάνεται όταν τον οριζόντιο συντονισμό της κυβέρνησης με τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες, της πολιτικής προστασίας τις συνδέει και κάθετα με την δομή των Περιφερειών και των Δήμων .
Οι Περιφέρειες σε αυτή την μορφή διακυβέρνησης με την συνεισφορά τους
• στηρίζουν τις δομές Δημόσιας Υγείας,
• προστατεύουν τους πολίτες τους,
• ενεργοποιούν παραγωγικούς, κοινωνικούς φορείς για την εύρεση των καλύτερων μέσων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Εκτιμώ όμως ότι η Περιφέρεια μας -ΠΣΤΕ- πρέπει να είναι πιο προετοιμασμένη στο οργανωτικό σχήμα της και πιο διεκδικητική.
🔹Οργάνωση επιχειρησιακή για την διαχείριση του «σήμερα» και την αντιμετώπιση του «αύριο» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας🔹
Ο κοροναϊός δεν αντιμετωπίζεται με φοβικότητα και μετριότητες . Χρειάζεται Επιχειρησιακός σχεδιασμός στην Περιφέρεια με βάση τις ιδιαιτερότητες της. Χρειάζονται μέτρα υποδομής και μέτρα προσφοράς υπηρεσιών
• για όλες τις κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες
• τους νέους όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και
• τις ευπαθείς ομάδες.

Έχουμε καταθέσει εισήγηση με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις οι οποίες φυσικά θα πρέπει να συμπληρώνονται ανάλογα και με την εξέλιξη της κατάστασης. Προτείνουμε :
1️⃣Την άμεση συγκρότηση ενός συντονιστικού κέντρου σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας -5ης ΠΕΣΥ -μετά από απόφαση της διοίκησης της περιφέρειας. Μία ολιγομελής ομάδα εκπροσώπων του Πανεπιστημίου, των ιατρικών συλλόγων , των διοικήσεων των Νοσοκομείων της περιφέρειας και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης που θα αναλάβει την ευθύνη του συντονισμού, του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της διασύνδεσης του δικτύου αυτού με τις δημόσιες δομές των νοσοκομείων ,των υπηρεσιών ΠΦΥ, της πρωτοβάθμιας στήριξης.
2️⃣Να υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή που θα εξυπηρετείται από επιλεγμένα πρόσωπα με ιατρική ή νοσηλευτική εκπαίδευση και θα δέχεται τηλεφωνικές κλήσεις για επίσκεψη στο σπίτι.
3️⃣Στην συνέχεια να αποφασίζουν την αποστολή μιας κινητής μονάδας για επίσκεψη, εξέταση, καταγραφή, να λαμβάνει την πρώτη φροντίδα, να υπάρχουν τα τεστ και να ενταχτούν σε αυτό το σχεδιασμό και τα ιδιωτικά και τα δημόσια εργαστήρια, να υπάρχει φροντίδα ή και παραπομπή στις νοσοκομειακές δομές. Προμήθεια ειδικών στολών μιας χρήσης προς προστασία του προσωπικού που έρχεται σε επαφή με πολίτες που έχουν ύποπτα κρούσματα. Την κινητή μονάδα μπορεί να την αναλάβει πλήρως η Περιφέρεια ή και να συγχρηματοδοτηθεί από τις μεγάλες επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
4️⃣Διαχείριση του θέματος λειτουργίας των λαϊκών αγορών και των παραγωγών της Περιφέρειας με την προώθηση ειδικών συνεργασιών για την διάθεση των προϊόντων τους σε αλυσίδες τροφίμων,super market της Περιφέρειας και σε επιχειρήσεις σίτισης που έχουν αναλάβει και την τροφοδοσία των ευάλωτων ομάδων. Βάση δε καταγραφής από την Περιφέρεια οι παραγωγοί να έχουν οικονομική στήριξη από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους .
5️⃣Άμεσος συντονισμός για την καταγραφή και σχεδιασμό σε συνεργασία με παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο Περιφέρειας για την στήριζη της οικονομίας της από την κατανομή των κοινοτικών πόρων σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο από την διάθεση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων, τροποποίησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, της ΚΑΠ στην οποία προβλέπονται μηχανισμοί διαχείρισης κινδύνων, της πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού με την διοχέτευση 37 δις ευρώ σε επιχειρήσεις και Περιφέρειες, του σχεδιασμού των νέων προτάσεων ΕΣΠΑ-ΠΕΠ βάση των νέων εξελίξεων.
Στο σχεδιασμό αυτό πρέπει να ληφθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του παραγωγικού ιστού της Περιφέρειας μας.
Δεν μπορεί να περιμένουμε το «κέντρο», να τους κοιτάμε στα μάτια για να διακρίνουμε την συμπόνια τους…

🔹Δίνουμε τη μάχη μας με προτάσεις🔹
Έχουμε ήδη καταθέσει εγγράφως τις επιμέρους προτάσεις μας, όπως :
• καλύτερη πρώτη υποδοχή των ασθενών,
• η κάλυψη κόστους τεστ σε ειδικές περιπτώσεις με την συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα χωρίς ειδική επιβάρυνση,
• η δημιουργία κέντρων υποδοχής σε ειδικούς χώρους εκτός των κύριων χώρων των Δημοσίων Νοσοκομείων όπως στα Κέντρα Υγείας ή σε εξοπλισμένα κοντέινερ,
• διάθεση μέρους της ειδικής ενίσχυσης για προμήθεια ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού όπως φορητό ακτινολογικού ,αναπνευστήρων, monitor παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων και τροχήλατη αναρρόφηση ηλεκτρική,
• οργάνωση υπαίθριας εθελοντικής αιμοδοσίας,
• στήριξη Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες,
• καταγραφή και στήριξη των χώρων υποδοχής προσφύγων.

Κατερίνα Μπατζελή,
επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά»

Δεν υπάρχουν σχόλια: