Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Αναλυτικά το πακέτο στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων για τον Απρίλιο - Όλα τα μέτρα

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τον Απρίλιο παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας 




Το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον Απρίλιο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.    

Επεκτείνεται σε περισσότερους μισθωτούς η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Πλέον την ενίσχυση θα μπορούν να λάβουν 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενοι που καλύπτουν το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αφορολόγητα και ακατάσχετα. Παράλληλα, καλύπτεται η ασφαλιστική εισφορά του μισθού τους για 45 ημέρες. Οι δικαιούχοι των 800 ευρώ αλλά και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή των χρεών τους.   

Σε αυτό το πλαίσιο «καλύπτονται όλοι οι μισθωτοί» με σύμβαση αορίστου και ορισμένου χρόνου, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας. Παράλληλα, συνολικά καλύπτονται περίπου 800.000 επιχειρήσεις, το 86% των κωδικών αριθμών δραστηριότητας (ΚΑΔ). Για το 99% αυτών που καλύπτονται προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς την εφορία.    

Για τις δόσεις του Απριλίου παρέχεται έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν οι πληρωτέες υποχρεώσεις ΦΠΑ καταβληθούν εμπρόθεσμα, το 25% συμψηφίζεται με πάσης φύσεως μελλοντικές φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.    

Για τις επιχειρήσεις που δεν είχε προβλεφθεί η ένταξή τους μέχρι σήμερα, προϋπόθεση επίσης είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης από σήμερα. Καλύπτονται με διαφορετικά σχήματα 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που συνιστούν το 75%.    

Θεσπίζεται χρηματοδοτικό σχήμα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων, που είναι συνολικώς ή μερικώς επιστρεπτέα στο κράτος, ανάλογα με την πορεία τους. Η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος και το ύψος ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται τυποποιημένα με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας υπ' όψιν και άλλα χαρακτηριστικά της. Και γι' αυτό το μέτρο υπάρχει η ρήτρα μη απολύσεων.    

Για το δώρο Πάσχα 
Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό απ' όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους στις προβλεπόμενες προθεσμίες. Παράλληλα, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της χώρας, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ και όσοι υπηρετούν στη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.    

Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων των ενήμερων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση, όπως παρουσιάζονται οι κατηγορίες σήμερα.    

Θα διαμορφωθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Διατίθεται άμεσα από το ΥΠΟΙΚ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποσό ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι για να χρηματοδοτηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης.    

Αυξάνονται οι πιστώσεις για τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το κόστος από την αναστολή φορολογικών δηλώσεων ξεπερνά τα 2,1 δισ. ευρώ. Η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώνεται στα 1,6 δισ. ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.   

Το κόστος της επιβάρυνσης μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την υγεία, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την ενίσχυση για την καταβολή του δώρου Πάσχα και την έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων αγγίζει τα 6,8 δισ. ευρώ. «Η ζημιά στην οικονομία βραχυπρόθεσμα είναι σημαντική, αλλά θα είναι παροδική, γιατί η γενεσιουργός αιτία δεν είναι οικονομική» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. 


Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: