Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

ΣΕ 50 ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΟΣ ΔΕΝ ΧΤΥΠΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ


Ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης προεξήρχε του πανηγυρικού Εσπερινού προς τιμή του Οσίου Λουκά του εν Στειρίω στον ενοριακό Ναό Δελφών.

Κατά την ομιλία του τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου της οικογενείας στην ανατροφή των παιδιών, μεταξύ των άλλων είπε: «εάν έχουμε σήμερα τον Όσιο Λουκά που γεννήθηκε εδώ στους Δελφούς, αυτό το χρωστάμε πρώτα στους ευσεβείς γονείς του. Οι γονείς του δεν φρόντισαν το παιδί τους να αποκτήσει μόνο μόρφωση και επιστήμες όπως κάνουν σήμερα οι περισσότεροι γονείς, αλλά φρόντισαν να μεταλαμπαδεύσουν ταυτόχρονα στο νου, στην καρδιά και στην ψυχή του παιδιού τους τον Χριστό, την αγάπη προς την Εκκλησία Του και την ορθόδοξη πίστη. Γι’ αυτό σήμερα έχουμε έναν μεγάλο άγιο σαν τον Όσιο Λουκά. Που είναι όμως σήμερα και κάθε Κυριακή τα παιδιά και τα εγγόνια σας;
Αν ρίξουμε μια ματιά στα εκκλησιάσματα των ιερών ναών μας θα διαπιστώσουμε ότι οι περισσότεροι των εκκλησιαζομένων είναι άνω των εβδομήντα ετών. Εξαίρεση θα είναι αν δούμε κάποιους νέους να εκκλησιάζονται. Ποιοι ευθύνονται; Κυρίως οι γονείς, οι οποίοι δεν φρόντισαν να μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη στον Χριστό και την Εκκλησία Του στις καρδιές των παιδιών τους. Όλο το ενδιαφέρον των γονιών ήταν και είναι να αποκτήσουν τα παιδιά τους γνώσεις, πτυχία και καλή εργασία. Ιδού τώρα τα αποτελέσματα.
Οι ναοί μας να μοιάζουν με γηροκομεία, τα μοναστήρια μας εκτός εξαιρέσεων να φυτοζωούν με έναν, δυο, τρεις το πολύ επτά μοναχούς ή μοναχές. Τα δε χωριά μας να στερούνται ευλαβών ιερέων. Ήδη στη Φωκίδα σε 50 χωριά τις Κυριακές και εορτές δεν χτυπά καμπάνα. Άλλοτε επιστήμονες άφηναν την καριέρα τους και φορούσαν το τιμημένο ράσο του ορθοδόξου Έλληνα κληρικού για να εργαστούν με ζήλο στον πνευματικό αγρό του Χριστού οδηγώντας ψυχές στη Βασιλεία του Θεού, η δε οικογένειά τους χαιρόταν και ήταν τιμή γι’ αυτούς ότι πρόσφεραν ένα παιδί τους στον Χριστό και την Εκκλησία.
Άλλη αιτία για τα σημερινά αποτελέσματα αποτελεί η εκπαίδευση που δέχονται τα παιδιά μας στο σχολείο, το οποίο παλαιότερα πρόσφερε εκτός από τις γνώσεις και τη μάθηση, πίστη στο Θεό και ήθος. Σήμερα χάθηκαν όλα αυτά. Ευσεβείς και καλοί εκπαιδευτικοί αγωνίζονται μέσα στη λαίλαπα της αθεΐας για να σώσουν ότι μπορούν…».
Μετά το τέλος του πανηγυρικού Εσπερινού προσφέρθηκε προς όλο το εκκλησίασμα πλούσιο κέρασμα. Οι πιστοί παρακάλεσαν τον Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεώς μας Γέροντα Νεκτάριο να τους επισκέπτεται πιο συχνά και να τους ομιλεί.
Εκ του γραφείου τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τις ευθύνες των παπάδων θα τις αγγίξει ο Πρωτοσύγκελλος; Όλοι αυτοί αγαθοί;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ας ευλογήσει η εκκλησία της Φωκίδας ακόμα περισσότερο τους γραβατοφορεμένους δωρητές που στήνουν αιολικά γύρω απο τον Όσιο Λουκά ερημώνοντας Στείρι Κυριάκι Δίστομο Αντίκυρα, αυτούς που στήνουν αιολικά δίπλα στην Ερατεινή ενώ τα απιδιά στο σχολείο έχουν γίνει είδος προς εξαφάνιση, ας στήσει και άλλες πανάκριβες εκκλησίες όπως στο Γαλαξίδι που ευλογεί τις ιχθυοκαλλιέργειες των δωρητών που ερημώνουν το χωριό και τα παιδιά στο σχολείο είναι όλο και λιγότερα και εκεί, ας ευλογήσει της ασύδοτη κυριαρχία της εξόρυξης βωξίτη που ερημώνει όλο το Νομό Φωκίδας και έχει προκαλέσει ανάπτυξη με 50 έρημα χωριά που δεν έχουν κανένα παιδί και ερημώνει ακόμα και την Άμφισσα πια, ας μην κάνει χαζομάρες όπως σε άλλους τόπους όπου οι εκκλησίες πρωτοστάτησαν εναντίον αιολικών, εξορύξεων, ρυπογόνων βιομηχανιών και ιχθυοκαλλιεργειών με τριτοκοσμικούς όρους λεηλασίας και ερήμωσης του τόπου τους και μετά ας ψάξει για παιδιά και πιστούς. Ας ενημερώσει κάποιος τους εκπροσώπους της εκκλησίας ότι είμαστε ο τόπος με τον όλο και λιγότερο πληθυσμο σε όλη την Ελλάδα, με τους πιο πολλούς γέρους και τα λιγότερα παιδιά , με τους περισσότερους ναρκομανείς με τους περισσότερους ανάπηρους με τους περισσότερο άνεργους, με τους περισσότερους φτωχούς που ψάχνουν κάθε μέρα φαί να βγάλουν την μέρα, και μετά αν δεν καταλάβουν και πάλι ποιός φταίει που ερήμωσαν οι εκκλησίες δεν σώζεται η κατάσταση. Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Μην ρίχνεται την ευθύνη μόνο στους γονείς.
.σας βλέπω στην εκκλησία μα μόνο εκεί.
.ο Χριστος ήταν πάντα ανάμεσα στον κοσμο..στους δύστυχους και αρρώστους..
.εσείς?
.κάντε το ιδιο και θα σας ακολουθήσουν και οι νέοι.
.αν θέλετε βέβαια.!
.όλοι οι άγιοι ήταν προσιτοι στους απλούς ανθρώπους.

Ανώνυμος είπε...

Για το ότι η εκκλησίες δεν έχουν κόσμο και κυρίως νέους κατά πρώτο λόγο φταίτε εσείς που από θρησκεία αγάπης πολλοί από σας διακηρύττουν το μίσος τον ρατσισμό τον μισογυνησμο και έχουν άποψη για τα πάντα και ας μην αφορούν τον οίκο σας...

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι πολύ για τον λόγο του αντιπροσώπου της εκκλησίας.
Και πιστεύω ότι άλλο εκκλησία άλλο πίστη.
Η εκκλησία χάνει καθημερινά πελάτες.... Έχει μειωθεί ο τζίρος και αυτό σας προκαλεί ανησυχία.
Η πίστη στον Χριστό όμως δεν έχει χαθεί.

Αντί να ρωτάτε τους γονείς πού είναι τα παιδιά τους ρωτήστε τον εαυτό σας που βρίσκεστε εσείς. Στα μοναστήρια; Να σώσετε ποιόν εκεί;
Στα γραφεία σας; Στα "φθηνά " σας αυτοκίνητα; Στους πολυτελείς θρόνους σας;
Πιστεύετε ότι με τέτοιους λόγους θα φέρετε τους πελάτες σας πίσω;
Αν δεν κάνετε "ανακαίνιση στο μαγαζί" , δεν αλλάξετε συμπεριφορά και υπηρεσίες και τέλος δεν αλλάξει η διοίκηση και οι νοοτροπία των περισσοτέρων εργαζομένων στην επιχείρησή σας, μην περιμένετε να επιστρέψει η πελατεία σας.
Σίγουρα βέβαια υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις,που με τον λόγο και την καρδιά τους έλκουν ακόμη τους πιστούς κοντά τους.
Ξέρουν οι κατοικούντες.

Ανώνυμος είπε...

Έδωσε ο Επίσκοπος Σαλώνων Ησαΐας την ζωή του για τον αγώνα και σημερινοί επίσκοποι μετακινούνται με αστραφτερές λιμουζίνες!
Κάτι δεν πάει καλά.Αλλα τι να συγκρίνεις?

Ανώνυμος είπε...

.που να ιδρώσει το αυτί.
.οταν έχεις την κουτάλα λες και κάτι να περάσει η ώρα.
. ρώτησαν η βοήθησαν αν τα σχολεία του νομού μας έχουν καθηγητές.?
.θα τανε πιο κοντά στα παιδιά και στους γονείς.
.δεν φτάνει μόνο το κατηχητικό.!
.ο Χριστός είχε μαθητές.δεν είχε αξιώματα και πετραχήλια.!