Σάββατο 1 Ιουνίου 2019

Σε ποιό βαθμό η Google ξέρει πράγματα για μας ;


Το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η Google μας παρακολουθεί. Αυτό που ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ο βαθμός στον οποίο ξέρει τα πάντα για εμάς. Ξέρει από πού συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, τι κάνουμε σε αυτό, ποιους συναναστρεφόμαστε αλλά και που πηγαίνουμε, τι αγοράζουμε και πολύ περισσότερα. Πρόκειται για έναν «μεγάλο αδελφό» με μια μεγάλη βάση δεδομένων για τον καθένα από εμάς.

Υπάρχει τρόπος να ξεφύγουμε από το άγρυπνο μάτι του; Μάλλον όχι, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο σε ό,τι συλλέγει η Google για εμάς και για πόσο καιρό διατηρεί τα δεδομένα μας στα κιτάπια της.

Αρχικά θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μιλάμε για δύο πράγματα: πρώτα από όλα την ποσότητα των δεδομένων που η Google συλλέγει και, δεύτερον, το τι κάνει με τα δεδομένα αυτά. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι συλλέγει τόσα δεδομένα, όσα χρειάζεται για να βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες της προς τους χρήστες. Είναι όμως έτσι; Υπάρχουν τρεις επιλογές: να εμπιστευτούμε την Google, να πάψουμε να χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες της ή να περιορίσουμε τις πληροφορίες που «μαθαίνει» για εμάς. Με δεδομένο ότι οι δύο πρώτες οδοί είναι αδιέξοδες, η τρίτη επιλογή μοιάζει πιο βατή.

Ας αρχίσουμε με το διαδίκτυο

Το καλύτερο μέρος για να αρχίσουμε να ελέγχουμε τις συνήθειες παρακολούθησης της Google είναι... ο λογαριασμός μας στην Google.

Κάνουμε κλικ στο «Απόρρητο και εξατομίκευση». Τα δεδομένα που διατηρεί η Google για την online δραστηριότητά μας χωρίζονται σε έξι ενότητες που θα βρούμε στην κατηγορία «Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητας». Μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την παρακολούθηση σε οποιοδήποτε από αυτά τα πεδία χρησιμοποιώντας τους αντίστοιχους διακόπτες εναλλαγής που βλέπουμε στην οθόνη.

Τα στοιχεία που συλλέγει η Google για την «Δραστηριότητα ιστού και εφαρμογών» αλλά και για το «Ιστορικό τοποθεσίας μας» είναι και τα πιο σημαντικά.

Αν έχουμε ενεργοποιημένη την πρώτη επιλογή η εταιρεία – κολοσσός ξέρει όλα όσα κάνουμε στον ιστό, όταν είμαστε συνδεδεμένοι στον Chrome, ό,τι αναζητούμε στη μηχανή αναζήτησης της Google και φυσικά ό,τι κάνουμε στις εφαρμογές της.

Αν έχουμε ενεργοποιημένη την δεύτερη επιλογή, είμαστε μια κουκκίδα πάνω σε έναν παγκόσμιο χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται κάθε βήμα μας. Και στις δύο περιπτώσεις μπορούμε να σβήσουμε τα δεδομένα που ήδη έχουν συλλεχθεί.


 


Ας συνεχίσουμε με τις συσκευές μας, τη δραστηριότητα φωνής και ήχου και το YouTube.

Η τρίτη κατηγορία, η «Δραστηριότητα φωνής και ήχου» καταγράφει τη φωνή μας και άλλους ήχους στις υπηρεσίες Google, καθώς και από ιστοτόπους, εφαρμογές και συσκευές που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ομιλίας της Google ή συνδέονται σε αυτές. Εάν κάνουμε κλικ στην επιλογή «Διαχείριση δραστηριότητας», θα δούμε μια λίστα με όλα όσα είπαμε και θα διαπιστώσουμε ότι έχουμε ακόμη και την επιλογή αναπαραγωγής της ηχογράφησης. Κάντε κλικ στις τρεις τελείες στο πλάι μίας εγγραφής για να τη διαγράψετε, στο εικονίδιο κάδου απορριμμάτων για να διαγράψετε μια ολόκληρη ημέρα ή στο σύνδεσμο «διαγραφή δραστηριότητας», για να σβήσετε τα πάντα.

Η τέταρτη κατηγορία είναι οι «Πληροφορίες συσκευής». Η ρύθμιση αποθηκεύει ένα αντίγραφο ορισμένων πληροφοριών από το τηλέφωνο ή το tablet σας με το οποίο συνδέεστε στον ιστό, συμπεριλαμβανομένων των εξής: επαφές, ημερολόγια, εφαρμογές, μουσική ακόμη και πληροφορίες σχετικά με τη συσκευή, όπως τη στάθμη της μπαταρίας. Μπορεί επίσης να αποθηκεύει πληροφορίες για την ποιότητα της σύνδεσης Wi-Fi ή Bluetooth, μετρήσεις της οθόνης αφής ή για τις αναφορές σφαλμάτων. Για να διαγράψετε όσα η Google ξέρει για τις συσκευές σας στην ενότητα «Πληροφορίες συσκευής», κάντε κλικ στη «Διαχείριση δραστηριότητας», επιλέξτε το εικονίδιο «Περισσότερα» και πατήστε «Διαγραφή όλων». Done!

Οι δύο τελευταίες κατηγορίες αφορούν τα βίντεο που ψάξαμε και τα βίντεο που παρακολουθούμε στο YouΤube. Μπορούμε να διαγράψουμε τα στοιχεία που θέλουμε, ένα προς ένα, κατά μέρα ή και μαζικά.

Στοπ στις στοχευμένες διαφημίσεις

Πολλοί συνεχίζουν να εκπλήσσονται για το πώς είναι δυνατόν να έψαχναν πληροφορίες για ένα προϊόν στο Google και λίγο μετά όταν πήγαν να διαβάσουν κάτι σε μια ιστοσελίδα ή να παρακολουθήσουν ένα βίντεο στο YouTube, να βλέπουν μια διαφήμιση του προϊόντος μπροστά τους.

Αν μπαίνοντας στον λογαριασμό μας στην Google, κάνουμε κλικ στην επιλογή «Δεδομένα και εξατομίκευση» που βρίσκεται στο αριστερό πλαίσιο πλοήγησης, θα εμφανιστεί η επιλογή «Εξατομίκευση διαφημίσεων». Ο λόγος πίσω από το γεγονός ότι η Google μας σερβίρει τις διαφημίσεις που θα «θέλαμε» να δούμε Εκεί μπορούμε να μεταβούμε στις ρυθμίσεις και να απενεργοποιήσουμε την εξατομίκευση διαφημίσεων, που θα είναι εκ προοιμίου ενεργοποιημένη. Αν πάλι θέλουμε να βοηθήσουμε τους διαφημιστές να μας βάζουν να βάζουμε το χέρι μας στην τσέπη και να αγοράζουμε ότι θέλει να πουλήσει η αγορά, μπορούμε να δηλώσουμε τα ενδιαφέροντά μας.

Οι διαφημίσεις Google εμφανίζονται στις υπηρεσίες της εταιρείας, όπως η Αναζήτηση ή το YouTube, αλλά και σε ιστοτόπους και εφαρμογές που συνεργάζονται με την Google για την εμφάνιση διαφημίσεων.

www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: