Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Σε δύο ουρές, σε χωριστά εκλογικά τμήματα οι εκλογές του Μαΐου


Αργά το βράδυ της Δευτέρας κατετέθησαν τελικά στο “νομοσχέδιο-σκούπα” οι προαναγγελθείσες εκλογικές αλλαγές.  Συγκεκριμένα, μία εκλογική Τροπολογία του Υπουργού Εσωτερικών, καθώς και μία του Υπουργείου Εξωτερικών

Ειδικά ως προς τα άρθρα του Αλέξη Χαρίτση, επισημαίνονται τα εξής:

Ι) Το πρώτο αντικαθιστά την περ.α’ του αρ.6 που το αρ.46 του Κλεισθένη πρόσθεσε στο αρ.114 του Καλλικράτη.
Με απλά λόγια, δίνει την ευχέρεια στον Αλέξη Χαρίτση, με Απόφασή του, να σπάσει τις τέσσερις κάλπες του Μαΐου (κοινοτικές, δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές) σε χωριστά εκλογικά τμήματα. 
Τον Ιούλιο ψήφισαν ότι γίνονται στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής κλπ, τώρα το ξε-ψηφίζουν!

Πρόκειται για το σχέδιο του Υπουργού, που πανελλαδικά πρώτη είχε φέρει στο φως η Παράταξη “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ στις 13/3/2019.  O Επικεφαλής της, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, είχε ενημερώσει τους Δημάρχους για το σχέδιο να σπάσουν οι 4 κάλπες σε δύο αίθουσες, χαρακτηρίζοντας την ιδέα “απαράδεκτη”, καθώς το μόνο που θα καταφέρει είναι “ο πολλαπλασιασμός της αναμονής, της ουράς δηλαδή, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί ψηφοφόροι να φύγουν”.  “Δεν ξέρω εάν αυτό είναι τυχαίο ή εάν είναι επιδίωξη” είχε στηλιτεύσει ο Δήμαρχος κατά την ενημέρωση των Συναδέλφων του για τα κυβερνητικά σχέδια που τώρα επαληθεύονται 100% με την κατατεθείσα Τροπολογία.

Να σημειωθεί ότι το μείζον πρακτικό πρόβλημα των 4 καλπών, για το οποίο, όπως αποδεικνύεται, ακόμα προσπαθεί να βρει λύση το Υπουργείο, προκαλείται ακριβώς από την …καινοτομία του Κλεισθένη να ορίσει ότι οι κοινοτικές εκλογές γίνονται σε ξεχωριστή κάλπη, διάταξη που η ΚΕΔΕ έχει αναδείξει ως αντισυνταγματική

ΙΙ) Με το δεύτερο άρθρο της Τροπολογίας, αντικαθίσταται η παρ.4 του αρ.68 του π.δ. 26/2012 “Κωδικοποίηση σ' ενιαίο κείμενο των διατάξεων της νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών”.
Με αυτήν ορίζεται ότι εάν τα πρόσωπα που περιγράφονται στην παρ.3 του άρθρου ως διοριζόμενοι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής δεν επαρκούν, το Α' Τμήμα του Αρείου Πάγου, αφού διαπιστώσει την ανεπάρκεια, διορίζει, προς συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού, μόνιμους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους ή μόνιμους υπαλλήλους της Περιφέρειας, που είναι πτυχιούχοι Νομικής με βαθμό τουλάχιστον Β' και μόνο αν ούτε αυτοί επαρκούν, διορίζει πτυχιούχους άλλων σχολών που κατέχουν θέση προϊσταμένου τουλάχιστον τμήματος.

ΙΙΙ) Το τρίτο άρθρο καταργεί το εδάφιο β’ της παρ.2 του αρ.2 του ν.4255/2014 το οποίο μέχρι σήμερα ορίζει ότι « Οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους ». 
Η διάταξη, όπως ευρέως συζητείται όλο το τελευταίο διάστημα, νομοθετείται για συγκεκριμένους βουλευτές.

Η Τροπολογία του Υπ. Εξωτερικών, τέλος, στο τελευταίο άρθρο της ρυθμίζει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά της ευρωεκλογές του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: