Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΓΚΡΙΖΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ ΟΠΩΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ




Η περίπτωση του Χωροταξικού της Στερεάς Ελλάδας αποτελεί σπάνια ή μοναδική περίπτωση όπου οι πάντες  προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας  εναντίον  μιας τέτοιας απόφασης . Σε τοπικό επίπεδο αναμένονται οι επόμενες  κινήσεις  όλων των εμπλεκομένων  προκειμένου να γίνει σαφές ποιος εννοεί  πραγματικά την αντίθεσή του και ποιος  απλά  προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα , αποδεικνύοντας πως δεν ήταν «κατά λάθος»  τα όποια δικά του λάθη συνέβαλαν έστω και ως δικαιολογία στην υπογραφή αυτού του επαίσχυντου Χωροταξικού που σβήνει τις σοβαρές προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης των Δελφών για πάντα.

Οι Δελφοί όμως δεν είναι τοπική υπόθεση. Είναι παγκόσμια υπόθεση που έχει ήδη ξεφύγει από τα  όρια του νομού Φωκίδας και όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να ανακαλέσει απλά και ανθρώπινα , η  απόπειρα μετατροπής  των Δελφών σε «χωματερή» ξεφεύγει και από τα Εθνικά όρια. 
Σε αυτή την συγκυρία, πολλοί  που βρίσκονται μακριά δυσκολεύονται να πιστέψουν  το έγκλημα που επιχειρείται εις βάρος του Δελφικού Τοπίου και κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να  ψεύδονται και να αποπροσανατολίζουν  απλούς πολίτες που κάνουν το λάθος να εξακολουθούν να τους εμπιστεύονται.

Όποιος θέλει  να δει στο Google Earth  τα όρια των διάφορων προστατευόμενων περιοχών και που προβλέπεται ποια καταστροφή του Δελφικού Τοπίου από το εν λόγω Χωροταξικό, μπορεί στην διεύθυνση http://karteria1.blogspot.com/2019/02/google-earth.html

Για να δείτε  την προβλεπόμενη καταστροφή σε πραγματική εικόνα, κατεβάστε τις φωτογραφίες στις ακόλουθες διευθύνσεις:  


Κάθε διεύθυνση  περιέχει δύο αρχεία φωτογραφίας.  Αποθηκεύστε αν θέλετε το κάθε ζεύγος σε ένα ξεχωριστό φάκελο στον υπολογιστή σας ή σε κάποιο εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.

Η Αποθήκευση των φωτογραφιών στον υπολογιστή σας γίνεται με την επιλογή "περισσότερες επιλογές" 


και εν συνεχεία με την "Λήψη όλων"


-Δεν υπάρχει  φωτογραφίας από το  Γαλαξίδι διότι  θα ταυτίζεται με την «ΑΠΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΓΑΛΑΞΙΔΙ»  με επιπλέον αλλοίωση του τοπίου όλη τη θάλασσα της εικόνας να προορίζεται  για ιχθυοκαλλιέργειες.
-Δεν υπάρχει φωτογραφία από την Άμφισσα διότι  θα ταυτιζόταν με την «ΑΠΟ ΕΛΑΙΩΝΑ ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ» με επιπλέον αλλοίωση του τοπίου όλα τα πρανή  γύρω από την κοιλάδα μαζί με το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης να προορίζονται για εξόρυξη βωξίτη.

Πολύ σημαντικές πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση αυτού που θα δείτε:

-Π.χ. το πρώτο  ζεύγος αρχείων  φωτογραφίας είναι   το αρχείο με όνομα «Α  150 ΑΠΟ ΔΕΛΦΟΥΣ  ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ»  και το αρχείο «Β  150 ΑΠΟ ΔΕΛΦΟΥΣ  ΜΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ».


α)Η φωτογραφία «Α …» είναι μία πανοραμική φωτογραφία σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία  του Δελφικού Τοπίου, στην συγκεκριμένη περίπτωση έξω από τον οικισμό των Δελφών.    
β)Η  φωτογραφία  «Β …» είναι η προηγούμενη «Α …» με πρόσθετα περιγράμματα   που δείχνουν  που προβλέπονται μεταλλευτικές περιοχές, αιολικά πάρκα και ιχθυοκαλλιέργειες από το εν λόγω  Χωροταξικό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

- Για να αποκτήσετε  την βέλτιστη δυνατή αντίληψη του πραγματικού τοπίου, ανοίξτε το αρχείο της φωτογραφίας και κάντε ζούμ σε ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ , ή ΜΙΣΗ ΟΘΟΝΗ  όπως υποδεικνύει η αναφορά του τίτλου του αρχείου της φωτογραφίας Α («Α  150 ΑΠΟ ΔΕΛΦΟΥΣ  ΠΛΗΡΗ ΟΘΟΝΗ»). 
Μετακινηθείτε στην συνέχεια προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά και θα δείτε την εικόνα με καλή προσέγγιση όπως θα την δείτε   εάν βρεθείτε  στο ίδιο σημείο και γυρίζετε το κεφάλι σας από τέρμα δεξιά μέχρι τέρμα αριστερά και ακόμα περισσότερο σε κάποιες περιπτώσεις (ο αριθμός π.χ. 150 που ακολουθεί το Α και το Β στην συγκεκριμένη φωτογραφία  είναι περίπου  οι μοίρες της γωνίας από την θέα που καλύπτει αυτή η πανοραμική φωτογραφία).

ΓΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ  ΣΤΗΝ ΘΕΑΣΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ  ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Έχοντας αποθηκεύσει το κάθε ζεύγος φωτογραφιών σε ξεχωριστό φάκελο,  ανοίξτε την μία φωτογραφία με το γνωστό πρόγραμμα των Microsoft Office Picture Manager . Αυτό το πρόγραμμα   όταν έχει δύο φωτογραφίες με την ίδια βάση (όπως στην περίπτωσή μας της Α…  και της Β… ) έχει το εξής χαρακτηριστικό:
 Έστω ότι ανοίγεις την φωτογραφία Α … .  Κάνεις  ζούμ στην φωτογραφία   και γυρίσεις σε  οποιοδήποτε  σημείο δεξιά ή αριστερά ώστε να βλέπεις όποια οπτική γωνία του Δελφικού Τοπίου σε ενδιαφέρει.



Εάν  στο κάτω μέρος της οθόνης στο κέντρο  πατήσεις το βέλος  (επόμενης   φωτογραφίας) εμφανίζονται  οι γραμμές  που δείχνουν ποιες δραστηριότητες προβλέπονται  μέσα στο τμήμα του Δελφικού Τοπίου που βλέπεις (ανοίγει την φωτογραφία Β στο ίδιο ακριβώς σημείο με το ίδιο ζούμ). 





ΛΑΒΕΤΕ ΥΠΟΨΗ ΠΩΣ:
-Το σύνολο των φωτογραφιών αποτυπώνουν  το σύνολο των οπτικών γωνιών του Δελφικού Τοπίου (στεριάς και θάλασσας) όπως αυτό οριοθετήθηκε με το σχετικό ΦΕΚ του 1981 από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας.

-Οι εκτάσεις  στεριάς και θάλασσας    που αποτυπώνονται σε αυτές τις φωτογραφίας βρίσκονται όλες  μέσα στα όρια του θεσμοθετημένου από το 1981 Δελφικού Τοπίου (εκτός της περίπτωση που φαίνεται η Πελοπόννησος).

-Οι μόνες περιοχές    που προστατεύονται σήμερα από κάποιο ειδικό νομικό πλαίσιο, είναι αυτές μέσα στις Ζώνες Α και Β του πυρήνα του Δελφικού Τοπίου οι οποίες υποδεικνύονται  με σημειώσεις μέσα στην  φωτογραφία Β κάθε ζεύγους φωτογραφιών. Αυτό δεν ισχύει για τις  δύο παραλιακές περιοχές  μεταλλευτικών εγκαταστάσεων δυτικά της Ιτέας. Οι εγκαταστάσεις αυτές βρίσκονται εντός Ζώνης Β Δελφικού Τοπίου αλλά έχουν αναπτυχθεί παράνομα καταπατώντας (αγνοώντας για την ακρίβεια) το ανάλογο νομικό πλαίσιο και παρόλα αυτά έχουν πάρει   ανανεώσεις αδειών λειτουργίας. Επίσης έχουν  χαρακτηριστεί ΚΑΙ  από τα ΓΠΣ της Ιτέας και της Άμφισσας ως «μεταλλευτικές»  και εκκρεμεί  από το Υπ. Πολιτισμού η επίσημη απόφαση για τις χρήσεις γης στις ζώνες Α και Β όπου τα μέχρι σήμερα δεδομένα  λένε ότι θα εγκρίνει μερικώς ή ολικά  τις σχετικές  αποφάσεις των ΓΠΣ. Η ανανέωση των αδειών λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών παρότι έχουν   καταπατήσει το Δελφικό Τοπίου αποτελεί   υποχώρηση του πλαισίου προστασίας των ζωνών Α και Β. Στην περίπτωση  μερικής έστω έγκρισης των χρήσεων γης των ΓΠΣ ως «μεταλλευτικές» θα αποτελέσει  πλήρη υποχώρηση.   Οι εγκαταστάσεις αυτές από ευρισκόμενες   στην Ζώνη Β με όποια μικρά   ή μηδενικά δικαιώματα   «ΠΡΟΫΠΆΡΧΟΝΤΟΣ», θα βρεθούν με το επίσημο χαρακτήρα «μεταλλευτικής» περιοχής και σχεδόν όλα τα ανάλογα    νομικά δικαιώματα  http://karteria1.blogspot.com/2018/12/blog-post_578.html     παρότι βρίσκονται και κυριαρχούν οπτικά στο πιο κεντρικό σημείο του Δελφικού Τοπίου.

Μεταξύ άλλων το Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας, προβλέπει εξορύξεις ακόμα και μέσα στις Ζώνες Α και Β του Δελφικού Τοπίου εάν το επιτρέψει το ειδικό πλαίσιο προστασίας με μόνη ειδική πρόβλεψη,, …,  την λήψη κάποιων μέτρων στις Μελέτες, όπως αυτά που προβλέπονται και σήμερα αλλά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα  και  κανείς δεν κάνει κάτι για αυτό.

Σελ. 3329 του ΦΕΚ:
• Σε περιοχές του δικτύου ΦΥΣΗ (NATURA) 2000, …,  και στις περιοχές προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, είναι δυνατή η άσκηση εξόρυξης και η λειτουργία εγκαταστάσεων που τη συνοδεύουν σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τα νομικά καθεστώτα προστασίας τους. Η διακίνηση προϊόντων εξόρυξης στους ανωτέρω χώρους καθώς και σε ευρύτερες περιοχές αστικών κέντρων πρέπει να αντιμετωπίζονται από τις αντίστοιχες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων με ειδικούς όρους προστασίας της ατμόσφαιρας και του τοπίου.





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΚΛΗΣΗ
-Σταθείτε μέσα στο Δελφικό Τοπίο σε όποιο σημείο θέλετε.
-Υποθέστε αρχικά  ότι  οι ζώνες Α και Β   θα προστατεύονται  και στο μέλλον από εξορύξεις βωξίτη.
-Βρείτε έστω μία οπτική γωνία σε  ένα έστω σημείο του Δελφικού Τοπίου, όπου μετά από κάποια χρόνια που θα συμβεί ότι προβλέπει το Χωροταξικό της Στερεάς Ελλάδας, θα υπάρχει τοπικά έστω μία μεμονωμένη οπτική γωνία  που να θεωρείτε το Τοπίο που βλέπετε  μοναδικό , αξιόλογο ή οτιδήποτε άλλο   αξίζει να εξακολουθήσουμε να μιλάμε για προστατευόμενο  Δελφικό Τοπίο και ζώνες Α και Β.
-Κάντε  εναλλακτικά θεωρητικά σενάρια θέασης  με μία ή και τις δύο παράνομες  παραλιακές εγκαταστάσεις εντός Ζώνης Β να χαρακτηρίζονται τελικά επίσημα ως «μεταλλευτικές» περιοχές  και να παραμένουν  ως έχουν στην χειρότερη των περιπτώσεων.
-Βρείτε ένα λόγο να μην γίνουν εκσκαφές και μέσα στην ζώνη Α και Β  όταν το τοπίο θα έχει καταντήσει όπως προβλέπεται από το Χωροταξικό της Στερεάς, η ανεργία θα έχει ερημώσει την περιοχή, η παραλία θα έχει απαξιωθεί πλήρως  και οι Δελφοί θα είναι μόνο το μουσείο και ο αρχαιολογικός Χώρος με μονοήμερη πρόσβαση από την Αθήνα (το τελευταίο συμβαίνει ήδη σε μεγάλο βαθμό).

Η ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΣΑΣ
-Θα  εξασφαλίσετε   προσωπική άποψη για το τι συμβαίνει.
-Δεν θα κινδυνεύετε σε καμία περίπτωση να εκτεθείτε προσωπικά επειδή εμπιστευτήκατε λάθος άνθρωπο (εάν το συνηθίζατε).
-Μπορείτε στην συνέχεια να συμβάλλετε καθοριστικά  στην σωτηρία του Δελφικού Τοπίου εάν συμπεράνετε  ότι κινδυνεύει και ότι  σας χαρακτηρίζει  ανάλογο   επίπεδο πολιτισμού.
-Αν είστε κάτοικος της περιοχής μπορεί  επιπλέον να αντιληφθείτε:
α)εάν  έχει τεθεί σε κίνδυνο πλήρους απαξίωσης κάθε αναπτυξιακή  προοπτική   του τόπου σας, να κατανοήσετε τι έχει προκαλέσει την πανελλαδικά κορυφαία ανεργία στην περιοχή των Δελφών και  γιατί  ήδη τα καταστήματα και τα σχολεία ερημώνουν και κλείνουν το ένα μετά το άλλο.  
β)εάν έχει  δρομολογηθεί η πλήρη οικονομική απαξίωση οποιουδήποτε ακίνητου περιουσιακού στοιχείου διαθέτετε  στην περιοχή.


Για όποιον θέλει παραπάνω πληροφορίες, τα σημεία θέασης των φωτογραφιών φαίνονται στον ακόλουθο χάρτη.




Καλή σας περιήγηση στο πιθανότερο μέλλον του Δελφικού Τοπίου αν δεν σταθούμε όλοι σήμερα στο ύψος των περιστάσεων. 



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tη Πελοπόννησο απέναντι τη ξεχάσατε.....

Ανώνυμος είπε...

Λέει κάπου ότι όλα τα εδάφη των φωτογραφιών βρίσκονται στο Δελφικό Τοπίο εκτός από την Πελοπόννησο.Τι εννοείς 12:54; Προορίζεται και η Πελοπόννησος για εξόρυξη βωξίτη ή εννοείς τα αιολικά που έχουν βάλει προς την Πάτρα; Ξέρεις κάτι παραπάνω;Στα τουριστικά μέρη του εξωτερικού που έχω πάει, ούτε τόσο μακριά στον ορίζοντα δεν φαίνονται αιολικά πάρκα αλλά ευτυχώς μόνο την νύχτα χτυπάνε άσχημα τα φωτάκια τους στην θέα από την περιοχή μας. Νύχτα από τις παραλίες της Δεσφίνας που χαζεύεις τον ουρανό και τα αστέρια είναι εντελώς σπαστικά τα φωτάκια απο αυτές τις ανεμογεννήτριες αλλά σκέψου ότι έχουμε ήδη και αυτά στο Γαλαξίδι και αν δεν ξεσηκωθούμε σε λίγο καιρό θα έχουμε απο την Ιτέα και το Γαλαξίδι και αυτά στην Δεσφίνα. Νομίζω ότι αυτά μας καίνε. Εγώ όσο κοιτάω αυτές τι φωτογραφίες, τόσο μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά λένε και ξαναλένε τα στελέχη της S&B (ή όπως την λένε κάθε φορά αλλά με πάντα τα ίδια πρόσωπα απο πίσω)πως για όλα φταίει το Δελφικό Τοπίο. Κοιτάξτε πόσα πράγματα θέλουν αν κάνουν αυτοί και οι συγκοινωνούν τες (τουλάχιστον απο πλευράς της γνωστής ομάδας πολιτικών που τις υποστηρίζουν πιστά και διαχρονικά) εταιρίες τους. Καταργήστε το επιτέλους να τελειώνουμε. Να μην έχουμε και την Καρτερία να μας πρήζει. Τέλος. Αυτός είναι ο πολιτισμός μας σήμερα. Έως να κάνουμε ωχ την ώρα που σκάει η κλωτσά στα παϊδια μας και μετά πάλι τίποτα. Ούτε το συμφέρον μας δεν καταλαβαίνουμε μπροστά στον αγά. Χαζόλογα πως πρέπει κάτι να κάνουμε αρκεί να μην κάνουμε τίποτα. Ας το παραδεχτούμε. Φάγαμε, ήπιαμε, ας αρπάξει και ο κώλος μας ότι του αναλογεί να κλείσει ο λογαριασμός. Κλείστε το το μαγαζί και άντε γειά. Προσεχώς καλό ψόφο.

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρησε κανεις οτι το φεκ λεει για μετρα για την σκονη και το τοπιο μονο για την διακίνηση προιόντος; ο σπαστήρας κ.λ.π., υποδομές, βουναλάκια με στοκ κ.λ.π., ουτε καν τα γελοία μέτρα που δηθεν λαμβανουν και σημερα. και τους κοιτάμε ακόμα! μπράβο μας!