Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ "ΨΑΡΟΜΥΤΑ" : Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ




Μία παράμετρος της συζήτησης για την περαιτέρω καταστροφή του Δελφικού  Τοπίου  με την κατασκευή αιολικών πάρκων στην χερσόνησο της Δεσφίνας , είναι η δήθεν νομιμότητα των αποφάσεων.  
Πίσω από το ίδιο δάχτυλο κρύφτηκε ο "ελέφαντας της διαπλοκής" και στην περίπτωση του αιολικού πάρκου της Ψαρομύτας , εκτός Δελφικού Τοπίου αλλά στο παραλιακό μέτωπο της Φωκίδας στην ευρύτερη  περιοχή των Δελφών μέσα σε περιοχή NATURA. Μία απόφαση που καταδίκασε κάθε ελπίδα για σοβαρή  τουριστική  ανάπτυξη. Αν κάποιος ψάξει ποια άλλη αναπτυξιακή προοπτική έμεινε στην περιοχή, θα αντιληφθεί εύκολα το έγκλημα…
Το μόνο σχετικό νομικό πλαίσιο που έχει μέχρι σήμερα η Ελλάδα είναι το Εθνικό Ειδικό Χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)   ΦΕΚ 2464 Β 03.12.2008 το οποίο όμως έχει κριθεί ως εντελώς ανεπαρκές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή  από το 2014. Το ίδιο πόρισμα είχε καταλήξει ότι  η Ελληνική Δημοκρατία παραβίασε μέχρι τότε μία σειρά άρθρων των σχετικών Ευρωπαϊκών οδηγιών χωροθετώντας  αιολικά πάρκα σε μία σειρά περιπτώσεων στην Εύβοια και στην Κρήτη χωρίς να λάβει υπόψη τις αρνητικές  επιπτώσεις.    
Λίγους μήνες μετά το πόρισμα, ο νέος τότε Υπουργός περιβάλλοντος Κος Τσιρώνης της   Κυβέρνησης του Κου Τσίπρα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ,  σε ημερίδα των Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών, υποσχόμενος με την κυβέρνησή του  την ανατροπή της διαπλοκής που κατέστρεψε την Ελλάδα,  είχε παραδεχτεί ότι τα Εθνικά Χωροταξικά των ΑΠΕ όπως και της Βιομηχανίας και των Υδατοκαλλιεργειών  ήταν φτιαγμένα ώστε να εξυπηρετούν μεμονωμένα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος της Εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών
Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, το έργο της κυβέρνησης  Τσίπρα στο χώρο του Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Δελφών και του Δελφικού Τοπίου  φαίνεται να είναι ότι χειρότερο και για την τοπική κοινωνία και για την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά. 
Εάν  ο Κος Τσίπρας και οι Υπουργοί του  δεν προβούν άμεσα σε ανάκληση κάθε σχετικής απόφασης και πάγωμα κάθε εργασίας,  αποχωρώντας στις επόμενες εκλογές  θα έχουν κάνει αυτό που δεν τόλμησαν ούτε οι προηγούμενοι «οι διεφθαρμένοι και οι διαπλεκόμενοι» όπως οι ίδιοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν και  στους απελπισμένους  πολίτες και της Φωκίδας  πριν τις εκλογές.   
Ακολουθεί το προαναφερόμενο Πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το οποίο σίγουρα γνωρίζουν αλλά  έχουν  περιφρονήσει μέχρι σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι «ελέφαντες  που προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους».    


Δεν υπάρχουν σχόλια: