Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

«Να μη γίνουν Έλληνες ποτέ»

«Να μη γίνουν Έλληνες ποτέ» 
Παρόλο που οι Αλβανοί και οι Αλβανίδες μπήκαν σε οικογένειες, γειτονιές ή παρέες Ελλήνων και ανήκουν εκεί, η κοινωνία μας παραμένει βαθιά ρατσιστική απέναντί τους. 
Παρόλο που οι Αλβανοί και οι Αλβανίδες μπήκαν σε οικογένειες, γειτονιές ή παρέες Ελλήνων και ανήκουν εκεί, η κοινωνία μας παραμένει βαθιά ρατσιστική. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από τους Αλβανούς και βλέπουν ένα σαφές όριο ως προς το πού μπορούν να φτάσουν αυτοί οι άλλοι, οι Αλβανοί. 



Το ρατσιστικό σύνθημα «δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ, Αλβανέ» ξεκινά από μια ιδέα που παραδέχονται περισσότεροι Έλληνες απ' αυτούς που δεν ντρέπονται να το φωνάξουν.   

Η ιδέα είναι ότι οι Αλβανοί θέλουν να γίνουν Έλληνες, όχι να είναι Αλβανοί στην Ελλάδα ή Έλληνες και Αλβανοί ή Αλβανοί και Έλληνες ή Αλβανοί σκέτο. Έτσι, στην καλύτερη περίπτωση παραδεχόμαστε ότι θέλουν να είναι ίσοι με τους Έλληνες και απορρίπτουμε το αίτημά τους, στη χειρότερη, ότι θέλουν από κάτι κακό που είναι, Αλβανοί, να γίνουν κάτι καλό, Έλληνες.   

Όπως και να έχει, η ιεράρχηση έχει γίνει και είμαστε ανώτεροι. Ακόμα και ανεκτικές απόψεις, που ζητούν καλύτερη ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας, συνήθως επιχειρηματολογούν εστιάζοντας στο ότι «είναι φτωχοί και ήρθαν εδώ για να δουλέψουν», αφήνοντας περιθώριο στη συνεχιζόμενη θέασή τους ως κατώτερων και δίνοντας ένα φθηνό άλλοθι στην οικονομική τους εκμετάλλευση. Αφού είναι φτωχοί και ήρθαν εδώ για να δουλέψουν, δεν χρειάζεται να παίρνουν και όλο τον μισθό, με τα μισά θα γίνει η δουλειά. Συχνά λέμε, πάλι με ανωτερότητα κρυμμένη πίσω από οικονομική λογική, πως οι Αλβανοί μετανάστες κάλυψαν τη ζήτηση για δουλειές που εμείς, οι Έλληνες, δεν θέλαμε να κάνουμε – πρόκειται για τις βαριές δουλειές.   

Φυσικά, μ' αυτές τις δουλειές πολλοί Έλληνες δώσανε ευκαιρίες στους μετανάστες κι έναν τρόπο να ζήσουν εδώ. Όμως τίποτα δεν αναιρεί το ότι οι Αλβανοί δούλευαν για ένα πιάτο φαγητό και ένα μέρος να κοιμούνται, συνήθως σε κάποια αποθήκη ή υπόστεγο, στην ανυπόφορη ζέστη ή στο υπερβολικό κρύο. Χειρίζονταν επικίνδυνα μηχανήματα, υλικά και χημικά χωρίς προστασία και όποιος πάθαινε κάτι απλώς το πάθαινε.     

Αλβανέ, όχι και να μιλάς, να έχεις απόψεις, να τα πάει καλά το παιδί σου στο σχολείο, να είσαι κάτι άλλο από απλήρωτος εργάτης ή να νομίζεις, γενικώς, ότι πέτυχες και τώρα γίναμε ίσα κι όμοια...   

Οι Αλβανίδες ήρθαν ως καθαρίστριες στα σπίτια των Ελλήνων και βοήθησαν τις Ελληνίδες σε μια περίοδο που η δήθεν «χειραφέτησή» τους τις έφερε αντιμέτωπες με τον διπλό ρόλο της γυναίκας καριέρας και της γυναίκας μαμάς και υπεύθυνης για τα πάντα στο σπίτι. Η απελευθέρωση από την αντρική καταπίεση δεν ήρθε ποτέ, αλλά η εκμετάλλευση διαιρέθηκε και μετατοπίστηκε, στο μισό, από τις Ελληνίδες στις Αλβανίδες. Οι Ελληνίδες μπορούσαν να εργάζονται εκτός σπιτιού και να στηρίζονται για τις δουλειές εντός σπιτιού στη βοήθεια κάποιας Αλβανίδας. Ταυτόχρονα, οι Αλβανίδες ανέλαβαν να φροντίσουν τους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους γονείς και τους αρρώστους μας.    

Οι Αλβανοί και οι Αλβανίδες είναι πια παλιοί εδώ. Έχουν ενσωματωθεί στις κοινωνίες μας. Μετά από χρόνια άγριας εκμετάλλευσης μπορούμε να πούμε ότι τα έχουν καταφέρει. Όχι μόνο δεν εισπράττουν περίεργα βλέμματα από τον περίγυρό τους αλλά έχουν ενταχθεί σε αυτόν πλήρως. Έχουν δουλειές, αποταμιεύσεις και μερικοί αγόρασαν σπίτια. Κατάφεραν να συμμετέχουν σε συζητήσεις με άψογα ελληνικά, να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο, μαζί με τα παιδιά του σοφότερου λαού στον κόσμο, να έχουν γιους και κόρες που βγαίνουν έξω, διασκεδάζουν και κάνουν σχέσεις με τους γιους και τις κόρες αυτών που και δεν τους θέλανε τους «ξένους» και που αφρίζουν κρυφά στην ιδέα το παιδάκι του παιδιού τους να 'ναι και λίγο «αλβανάκι». 

Όμως το στενό πεδίο της ανοχής μας δεν κρύβεται. Παρόλο που οι Αλβανοί και οι Αλβανίδες μπήκαν σε οικογένειες, γειτονιές ή παρέες Ελλήνων και ανήκουν εκεί, η κοινωνία μας παραμένει βαθιά ρατσιστική. Οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από τους Αλβανούς και βλέπουν ένα σαφές όριο ως προς το πού μπορούν να φτάσουν αυτοί οι άλλοι, οι Αλβανοί.   

Να δουλεύεις σαν το σκυλί χωρίς δικαιώματα; Ναι. Να σε εκμεταλλεύεται το αφεντικό σου επειδή δεν έχεις χαρτιά; Ναι. Να σου βάζουν χέρι οι Ελληνάρες και να μη μιλάς γιατί είσαι παράνομη μετανάστρια; Ναι. Να είσαι κλειδωμένη σ' έναν γάμο για τα χαρτιά και την επιβίωσή σου; Ναι. Να σε βρίζουν και να μην απαντάς, επειδή είσαι ξένος/ξένη και φοβάσαι μην μπλέξεις; Ναι. Ναι σε όλα αυτά, ένα μεγάλο ναι. Αλλά όχι και να μιλάς, να έχεις απόψεις, να τα πάει καλά το παιδί σου στο σχολείο, να είσαι κάτι άλλο από απλήρωτος εργάτης ή να νομίζεις, γενικώς, ότι πέτυχες και τώρα γίναμε ίσα κι όμοια.   

Όταν το όριο ξεπεραστεί, αντιδρούμε ρατσιστικά ή εθνικιστικά και φροντίζουμε να τους υποτιμήσουμε. Με την ανωτερότητά μας, που κανείς δεν αμφισβήτησε, και χωρίς ντροπές (γιατί να έχουμε;) αγωνιούμε να τους βάλουμε πίσω στη θέση τους. Έτσι, στηρίζουμε τελικά με τις λέξεις, τις συμπεριφορές, τις πράξεις βίας ή την αδιαφορία μας το επικίνδυνο έργο αυτών που υπόσχονται ότι η φυλετική μας υπεροχή από δω και πέρα θα είναι ασφαλής. 


ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ 
Πηγή: www.lifo.gr

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΑΝΤΗ ΟΣΟ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ

Ανώνυμος είπε...

Έχει δουλέψει η κυρία που υπογράφει με αλλοδαπούς;Έχει χάσει την δουλειά της από αλλοδαπούς;Έχουν τα παιδιά της μείνει άνεργα επειδή η θέση έχει καλυφθεί από αλλοδαπούς; Έχει χάσει επιδόματα από αλλοδαπούς; Έχει ακούσει συζητήσεις αλλοδαπών για τις απόψεις τους για τους ντόπιους;
Έχει καταλάβει τα παιχνίδια της εκάστοτε κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των αλλοδαπών στην Ελλάδα;Έχει προβληματιστεί με την πολιτική των χωρών στις οποίες ανήκουν οι αλλοδαποί προς την Ελλάδα;
Έχει η κυρία δει σε τι συνθήκες δουλεύουν και τι απόδοση έχουν στα ίδια επαγγέλματα οι Έλληνες σε σχέση με τους αλλοδαπούς;Ξέρει πολλούς αλλοδαπούς που έχουν προσφέρει δουλειά σε Έλληνες;Έχει συνειδητοποιήσει ότι τα παίρνουν όλα μαύρα και στην εφορία φαίνονται κάτω από τα όρια της φτώχιας;Ταυτόχρονα όμως δεν χρωστάνε πουθενά και παίρνουν και τα επιδόματα του "κράτους πρόνοιας" , Έχει;...

Το να μιλάτε εκ τους ασφαλούς:α)δεν σημαίνει ότι αντιπροσωπεύετε και την άποψη των υπολοίπων, β)δεν σημαίνει ότι έχετε αισθανθεί τα προβλήματα που υπάρχουν....

Και δεν αναφέρομαι στους πρώτους μήνες που εγκαταστάθηκαν στην χώρα μας αλλά αργότερα όταν αισθάνθηκαν δυνατοί τόσο λόγω οικονομικής άνεσης όσο και λόγω της προστασίας από πολλούς και διάφορους ¨΄ΕΛΛΗΝΕΣ"

Φυσικά δεν ισχύουν για όλους τους αλλοδαπούς τα παραπάνω.Φυσικά και πολλές φορές αποτέλεσαν αντικείμενο εκμετάλλευσης από Έλληνες.Φυσικά και υπάρχουν αλλοδαποί που πρόκοψαν μέσα από τίμια εργασία, σπούδασαν παιδιά , πλήρωσαν- πληρώνουν φόρους.Τέτοιους αλλοδαπούς τους χρειάζεται κάθε χώρα.Είναι αξιέπαινοι.

Καί κάτι τελευταίο:Ποιός σας είπε ότι θέλουν οι αλλοδαποί να γίνουν Έλληνες;Σας είπε κάποιος ότι η πλειονότητα των Ελλήνων τα φέρνει πολύ δύσκολα πέρα;Σκεφτήκατε ποτέ ότι πλέον οι αλλοδαποί θα μας λένε, σε εμάς όχι σε εσάς, :"Έλληνα Έλληνα δεν θα γίνεις αλλοδαπός ποτέ";

Υπάρχει όμως μια ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ : Οι Έλληνες όπου και να βρέθηκαν ως μετανάστες ήταν πάντα περήφανοι για την καταγωγή τους.Οι αλλοδαποί είναι;

Τέλος απορίας άξιο θα ήταν η αντίδραση σε περίπτωση συγγένειας με αλλοδαπό μιας και από τα γραφόμενά σας δεν θα αφρίσετε σε μια τέτοια περίπτωση.Δεν είναι καθόλου κακό βέβαια.

Καλή συνέχεια....

Ανώνυμος είπε...

Ένα απλό ερώτημα στην κυρία Στεργίου: Αφού η ζωή των αλλοδαπών στην Ελλάδα ήταν και είναι αφόρητη και νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται και καλά άσχημα, σύμφωνα με την κυρία, γιατί δεν πάνε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αλλά , κυρίως η συγκεκριμένη εθνικότητα έχει μετακομίσει σχεδόν ολόκληρη από την Αλβανία στην Ελλάδα;

Λυπάμαι πολύ........

Unknown είπε...

Οι Αλβανοί είναι ή πιό "συμβατή" ομάδα ανθρώπων με το ΝέοΕλληνικό μόρφωμα. Είμαστε βιολογικά ίδιοι ,αλλά Πολιτισμικά και κοινωνικά βρισκονται στην Ελλάδα του 1970. Οι έχοντες αντίληψη βλέπουν, πως άν δεν έρχονταν τα "ΝέοΑλβανικά εργατικά χέρια" στην Ελλάδα,στην θέση τους θα είχαν έλθει άλλα εργατικά χέρια (πιό μαύρα ή πιό κίτρινα) πολύ πιό Ασύμβατα με την Ελληνική αντίληψη.Προτιμώ γιά γείτονα έναν καλό εξ Αλβανίας καταγόμενο γείτονα, παρά έναν κακό γείτονα που γεννήθηκε στην Ελλάδα ακόμη και δίπλα στο πατρικό μου σπίτι.Επίσης οι περισότεροι Αλβανοί έχουν σπίτια κα περιουσία στην Ελλάδα και δεν χρωστούν σαν και εμάς.Αν λοιπόν γίνει μία εμπλοκή με την Τουρκία, αυτοί θα προστατέψουν την Ελλάδα και τα σπίτια τους, όχι εμείς που τα χρωστάμε και είμαστε απογοητευμένοι από το Ελληνικό κράτος.Ας μην αναζητάμε λοιπόν να χρεώσουμε τις ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ ΜΑ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΣ στις πλάτες απλών ανθρώπων από γειτονικά κράτη. Επίσης ποτέ μην ξεχνάμε ότι: Ελληνες είναι οι Μετέχοντες της Ελληνικής Παιδείας (βασισμένης στην αρχαιοΕλληνική φιλοσοφία & τρόπο Ζωής και σκέψης, καθώς επισης στην Χρι(η)στική Διδασκαλία του Ιησού.). Βλάκες γιά να σκοτώνονται μεταξύ τους (προς ανακούφιση κάποιων Πολιτικών κ.α. συμφερόντων) υπάρχουν σε όλες τις πληθυσμιακές ομάδες. ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τι ακριβώς σημαίνει "βιολογικά ίδιοι";
Οι έχοντες αντίληψη καταλαβαίνουν ότι τα "ΝεοΑλβανικά εργατικά χέρια" ήρθαν για άλλους λόγους σε μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα, καθώς επίσης ότι το χρώμα δεν έχει σχέση με το κατά πόσο συμβατά είναι με την Ελληνική πραγματικότητα.
Ο έχων αντίληψη καταλαβαίνει ότι όντως δεν χρωστούν διότι σε ένα σπίτι με 4 άτομα δουλεύουν και τα τέσσερα και δεν πληρώνουν τίποτα και πουθενά για ασφάλιση - φορολόγηση.Μόνο εισπράττουν , και καλά κάνουν, τα κάθε είδους επιδόματα.
Ο έχων αντίληψη αντιλαμβάνεται ότι σε περίπτωση πολέμου δεν θα μα σώσουν οι Αλβανοί αλλά ούτε ο ίδιος μας ο αδελφός. Δικαιολογία θα έλεγα τελείως αβάσιμη λοιπόν ότι οι Αλβανοί σε περίπτωση πολέμου θα προστατέψουν την Ελλάδα.Καλή όμως γιατί βοηθάει τους αναγνώστες να ευθυμίσουν και λίγο...

Φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις που θα πρέπει να θεωρούνται κέρδος τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους Έλληνες. Και οι περιπτώσεις αυτές δεν έχουν χρώμα ούτε ονομασία εθνικότητας.

Για την κατάντια της Ελλάδας δεν φταίνε σε καμία περίπτωση οι αλλοδαποί ούτε κάποιος με αντίληψη θα έριχνε τις ευθύνες σ' αυτούς.

Πιστεύω ότι οι αναγνώστες έχουν αντίληψη και μπορούν να κρίνουν τα γραφόμενα του καθενός.Υπάρχουν δυστυχώς όμως στον κόσμο και άνθρωποι που δεν έχουν την απαιτούμενη αντίληψη αλλά και αντικειμενική ματιά.Είτε γιατί δεν μπορούν είτε γιατί δεν θέλουν.
ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ....

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟ ΤΙΠΟΤΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΝΟΙΚΙΟ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΟΛΟΙ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ