Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Fast track άδειες για επενδύσεις στη βιομηχανία υπόσχεται η κυβέρνηση



της Αλεξάνδρας Γκίτση
Λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες, που δεν είναι άλλο από την καθυστέρηση στην αδειοδότηση μιας επένδυσης, που μπορεί να φθάσει και τα 10 χρόνια, επιχειρεί να δώσει το υπουργείο Οικονομίας. 
Πώς; Μέσω της δημιουργίας γραφείου που θα λειτουργεί στην κεντρική αδειοδοτική αρχή για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης κάτω από το ένα έτος. Σχετικό θέμα είχε γράψει το Capital.gr στις αρχές του έτους
Σύμφωνα με τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας (ΓΓΒ), κ. Στρατή Ζαφείρη, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΓΓΒ, προβλέπει όπως οι αιτήσεις για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις να υποβάλλονται στη Γραμματεία, υπάλληλοι της οποίας θα έρχονται σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου και θα αναλαμβάνει την έκδοση των απαιτούμενων αδειών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η ίδρυση γραφείου πολεοδομίας εντός της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με αυτό που ισχύει σήμερα με την αδειοδότηση των τουριστικών επενδύσεων μείζονος σημασίας την οποία έχει αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) η οποία "στεγάζεται” στο υπουργείο Τουρισμού.
Τα κριτήρια προκειμένου μια επένδυση στη βιομηχανία να χαρακτηριστεί ως στρατηγική θα είναι, εκτός από το ύψος αυτής, η προστιθέμενη αξία, το αποτύπωμά της στο ΑΕΠ, αλλά και οι θέσεις απασχόλησης που θα δημιουργεί.
Σχετικές ρυθμίσεις θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνολική αναμόρφωση στο ισχύον καθεστώς για τις στρατηγικές επενδύσεις.
Εκτός οργανωμένων βιομηχανικών χώρων το 90% των μονάδων
Παράλληλα τάξη σε βάθος πενταετίας, στο χάος που υπάρχει σήμερα στις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις, ευελπιστεί να βάλει το αρμόδιο υπουργείο.
Με βάση σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί, σήμερα υπάρχουν 415 θεσμοθετημένες περιοχές με βιομηχανικές χρήσεις συνολικής έκτασης 238.390 στρεμμάτων και 181 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις συνολικής έκτασης 298.924 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τη μελέτη το 75% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας παράγεται εκτός οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών, όπου εδρεύει το 90% του αριθμού των μονάδων παράγωγης.
Προκειμένου να οργανωθεί η κατάσταση, σχεδιάζεται η θεσμοθέτηση βιομηχανικών χρήσεων σε περιοχές όπου έχει εντοπιστεί άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση, με προτεραιότητα την εξυγίανση των περιοχών της Βοιωτίας (Οινόφυτα), της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργος) και του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης.
Στο Επιχειρηματικό Πάρκο Οινοφύτων – Σχηματαρίου, θα ενταχθούν 11.000 στρέμματα που είναι εκτός σχεδίου στα οποία παράγεται το 35% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας, με την επένδυση για τη διαμόρφωσή του να αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Φορείς υλοποίησης θα είναι η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Τανάγρας.
Το πλάνο προβλέπει και τη χωροθέτηση και  εξυγίανση της βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Καλοχώρι, έκτασης επίσης 11.000 στρεμμάτων, αλλά και της περιοχής του Ασπροπύργου, για την οποία υπάρχει μελέτη για τη χωροθέτηση πάρκου 2.500-3.000 στρεμμάτων. Στα σχέδια του υπουργείου είναι και η χωροθέτηση των εκτάσεων κατά μήκος της Αττικής Οδού στις οποίες δραστηριοποιείται μεγάλο αριθμός επιχειρήσεων logistics.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Ζαφείρης, οι παρεμβάσεις αφορούν αφ ενός τη νομιμοποίηση των επιχειρήσεων που εδρεύουν στην περιοχή προκειμένου να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες logistics και να εγκαταστήσουν συστήματα συναρμολόγησης και αφ ετέρου να καθοριστούν οι όροι εγκατάστασης κάθε νέας επιχείρησης ώστε να ασκεί βάσει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου τις δραστηριότητές της.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης, το 2016 ανακόπηκε η φθίνουσα πορεία της μεταποίησης σημειώνοντας αύξηση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας κατά 2,2% ενώ πέρυσι η συνεισφορά της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας της μεταποίησης στην ελληνική οικονομία για πρώτη φορά την τελευταία 10ετία άγγιξε το 10,2%. Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανικές επενδύσεις το 2016 ως μερίδιο των συνολικών επενδύσεων αυξήθηκαν στο 20,2% από 10,4% το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: