Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Observer: «Θαύμα στην Αθήνα» - Τεράστια άνοδος των τουριστών



Κάνοντας λόγο για «θαύμα στην Αθήνα», σχετικά με την ενίσχυση των αριθμών των τουριστών, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει τεράστια άνοδος επισκεπτών στην ελληνική πρωτεύουσα, μετά από την πτώση στα τέλη του 2008, εξαιτίας της «έκρηξης» των διαδηλώσεων.

«Αυτό που συμβαίνει στην Αθήνα είναι ένα θαύμα, δηλώνει στον Observer ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. «Η τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα αναπτύχθηκε 2-3 φορές ταχύτερα από ότι στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία ή τη Γαλλία πέρυσι. Φέτος περιμένουμε περίπου 4,5 εκατ. επισκέπτες, μόνο στην Αθήνα», συμπλήρωσε.

Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας για μία οικονομία που έχει «κολλήσει» στην ύφεση, σημειώνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι πέρυσι επισκέφθηκαν την Ελλάδα 23,5 εκατ. τουρίστες- αριθμός ρεκόρ- αφήνοντας πίσω του το 24% του ΑΕΠ.
Ο ΣΕΤΕ προβλέπει μία ακόμη εξαιρετική σεζόν, με τις αφίξεις να εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν τα 25 εκατ.- 27,5 εκατ. αν συμπεριληφθούν οι επιβάτες Κρουαζιερόπλοιων. 


«Η οικονομική ανάκαμψη θα εξαρτηθεί σε αυτόν τον τομέα σε μεγάλο βαθμό», σημειώνει ο Observer. «Αν έχουμε 1,5 εκατ. επιπλέον επισκέπτες, αυτό θα δημιουργήσει επιπλέον 800 εκατ. ευρώ έσοδα», σημειώνει ο Ανδρέαδης.

Αυτή η ανοδική τάση συνδέεται με την ασφάλεια στην Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι οι τουρίστες αποφεύγουν θέρετρα στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Τουρκία και άλλα μέρη, μετά από επιθέσεις.


Ομως, οι άνθρωποι της τουριστικής βιομηχανίας ανησυχούν για το business plan της κυβέρνησης και την όρεξή της για αύξηση φορολογικών συντελεστών, αναφέρει ο Observer, θυμίζοντας την άνοδο του ΦΠΑ στο 13% στα ξενοδοχεία και το 24% σε τρόφιμα και αλκοόλ.


«Εξ' ορισμού, οι φόροι λειτουργούν ενάντια στις επιχειρήσεις. Είναι ένας τομέας που ξεπερνά όλους τους άλλους, όμως ανησυχώ για την ανταγωνιστικότητα και το προϊόν που προσφέρουμε τώρα που υπερφορολογούμαστε. Σε μία ύφεση είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν το συνολικό ποσοστό των αυξημένων φόρων», δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος των Ελλήνων Ξενοδόχων.


Ομως, ο κ. Ανδρεάδης ανησυχεί και για την προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι η εικόνα των απελπισμένων ανθρώπων στα νησιά και το λιμάνι του Πειραιά μπορούν να επιβαρύνουν τον τουριστικό τομέα, αν επιτραπή να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Παρόλα αυτά, εκφράζει την αισιοδοξία ότι με την επίτευξη της συμφωνίας στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας θα σταθεροποιήσει και την αγορά. «Αυτό θα βάλει τέλος στις υποθέσεις για Grexit, που έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό σε ό,τι αφορά τις προπληρωμές για διακοπές. Οι χώρες με ασταθές νόμισμα δεν είναι η πρώτη επιλογή των τουριστών. 


Η επιστροφή της σταθερότητας βάζει τέλος σε αυτό», τονίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: