Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Foxconn (Κινέζικη εταιρία) : Ρομπότ αντικατέστησαν 60.000 εργαζόμενους !!



foxconn_679_355

Μέχρι πρόσφατα την κατηγορούσαν ότι κακομεταχειρίζεται τους εργαζομένους της. Τώρα, η Foxconn τους αντικαθιστά με μηχανές: ο μεγάλος προμηθευτής της Apple και της Samsung φέρεται να μείωσε στο μισό τους εργάτες σε ένα από τα μεγάλα εργοστάσιά της προσλαμβάνοντας 60.000 ρομπότ.

Και η Foxconn δεν είναι η μόνη που μειώνει το εργατικό δυναμικό στην περιοχή Κουνσάν της επαρχίας Τζιανξού, σημαντικό κατασκευαστικό κέντρο της βιομηχανίας ηλεκτρονικών. Συνολικά 35 εταιρείες του Κουνσάν επένδυσαν πέρυσι 4 δισεκατομμύρια γουάν (545 εκατομμύρια ευρώ) για τεχνολογίες αυτοματισμού, αναφέρει η South China Morning Post.

«Το εργοστάσιο της Foxconn έχει μειώσει τους υπαλλήλους του από τις 110.000 στις 50.000 χάρη στην εισαγωγή τω ρομπότ. Έχει καταφέρει να μειώσει τα εργατικά κόστη» δήλωσε στην εφημερίδα ο Σου Γιουλιάν, εκπρόσωπος Τύπου της τοπικής κυβέρνησης.

«Πιθανότατα θα ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες» πρόσθεσε.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του προς το BBC, ο όμιλος Foxconn επιβεβαιώνει ότι επενδύει στα ρομπότ, ισχυρίζεται όμως ότι θα διατηρήσει το εργατικό δυναμικό της.

«Εφαρμόζουμε τη ρομποτική μηχανική και άλλες καινοτόμες κατασκευαστικές τεχνολογίες προκειμένου να αντικαταστήσουμε επαναλαμβανόμενες εργασίες που εκτελούνταν προηγουμένως από υπαλλήλους, και, μέσω της εκπαίδευσης, επιτρέπουμε στους υπαλλήλους να εστιάζονται σε στοιχεία υψηλότερης πρόσθετης αξίας στην κατασκευαστική διαδικασία, όπως η έρευνα και ανάπτυξη, ο έλεγχος διαδικασίας και ποιότητας».

»Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον αυτοματισμό αλλά και τα εργατικά χέρια στις κατασκευαστικές δραστηριότητές μας και εκτιμούμε ότι θα διατηρήσουμε το σημαντικό εργατικό δυναμικό μας στην Κίνα» δήλωσε η εταιρεία.

Όπως επισημαίνει το βρετανικό πρακτορείο, αρκετοί οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει για επιπτώσεις της ρομποτικής τεχνολογίας στην αγορά εργασίας. Έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη συμβουλευτική εταιρεία Deloitte εκτιμούσε ότι το 35% των θέσεων εργασίας θα κινδυνέψουν τα επόμενα 20 χρόνια.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: