Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Δείτε το ταξίδι του νερού από τον Μόρνο στην Αθήνα (video)

Ο υδάτινος δρόμος μήκους 192χλμ διασχίζοντας τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας



Το υδραγωγείο του Μόρνου που μεταφέρει το νερό της λίμνης στην Αττική, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης με συνολικό μήκος 188 χλμ. Διασχίζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής.

Στη διαδρομή αυτή έχουν κατασκευαστεί 15 σήραγγες συνολικού μήκους 71 χλμ. Το νερό από το κανάλι καταλήγει στις μονάδες επεξεργασίας νερού της ΕΥΔΑΠ, στη Μάνδρα, στις Αχαρνές και στο Γαλάτσι, ενώ μέρος του νερού τροφοδοτεί το υδραγωγείο Υλίκης- Λίμνης Μαραθώνα.

Ο δρόμος του νερού – ο πλωτός δρόμος έχει μήκος 192 χλμ., διασχίζει τους νομούς Φωκίδας και Βοιωτίας. Το 1950 ο πληθυσμός της Αθήνας αυξήθηκε ραγδαία και τα αποθέματα νερού έφτασαν σε κρίσιμο σημείο, έτσι η λίμνη του Μαραθώνα, που παρείχε νερό από το 1931, δεν ήταν πλέον επαρκής.

Το επόμενο μεγάλο έργο για την ύδρευση της Αθήνας ήταν από τη λίμνη Υλίκη, αλλά όπως αποδείχθηκε ήταν μια προσωρινή λύση γιατί είχαν αρκετά προβλήματα με τις πηγές που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν το νερό.

Τη δεκαετία του 1960, η περιοχή που βρίσκεται σήμερα η λίμνη, αποτελούνταν από μια καταπράσινη πεδιάδα στην οποία βρισκόταν το χωριό Κάλλιο.

Το χωριό Κάλλιο ξαναχτίστηκε από την αρχή σε ψηλότερο σημείο, ωστόσο ακόμα και σήμερα σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας, όπως συνέβη τη δεκαετία του 1990 και σήμερα, η στάθμη της λίμνης πέφτει και αποκαλύπτονται τα πέτρινα σπίτια του παλιού οικισμού, προσφέροντας ένα απόκοσμο θέαμα.

Το έργο κατασκευής της ύδρευσης της Αθήνας ξεκίνησε τον Μάιο του 1969 και ολοκληρώθηκε μετά από μια δεκαετία, το 1979, αλλά η κανονική λειτουργία του ξεκίνησε το 1981.

Ο ταμιευτήρας του Μόρνου δημιουργήθηκε με την κατασκευή χωμάτινου φράγματος στην κοίτη του ποταμού Μόρνου, 7 χλμ. δυτικά του χωριού Λιδωρίκι του Νομού Φωκίδας.

Το φράγμα, ύψους 126 μέτρων, είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και αποτελείται από έναν αδιαπέραστο πυρήνα αργίλου. Το νερό φτάνει στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου, του δεύτερου μεγαλύτερου υδραγωγείου στην Ευρώπη.

Η ΕΥΔΑΠ προμηθεύει την Αθήνα με ακατέργαστο νερό, κυρίως από πηγές επιφανειακών υδάτων (Μαραθώνας, Υλίκης, Μόρνος, Εύηνος).




Από αυτούς τους ταμιευτήρες μόνο αυτός της Υλίκης είναι φυσικός, ενώ οι υπόλοιποι είναι τεχνητοί και έχουν δημιουργηθεί με την κατασκευή φραγμάτων σε κατάλληλες θέσεις στην κοίτη των αντίστοιχων ποταμών Εύηνου, Μόρνου και Χαράδρου.

Οι πηγές άντλησης νερού που χρησιμοποιεί η ΕΥΔΑΠ περιλαμβάνουν υπόγειους υδάτινους πόρους που εκμεταλλεύονται με τη λειτουργία 100 γεωτρήσεων συνολικής ετήσιας ικανότητας άντλησης 70-125 εκ.κυβικά μέτρα νερού περίπου το χρόνο.

Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες λειτουργίας, οι πηγές υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ μπορούν να χωριστούν σε: Κύριες πηγές νερού (Μόρνος, Εύηνος) Βοηθητικούς διανομείς νερού (Γιηλίκη, Μαραθώνας) Εφεδρικοί υδροφορείς (υπόγειοι υδάτινοι πόροι).Ο «υδάτινος δρόμος» διανύει 192 χιλιόμετρα και διασχίζει οι νομοί Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής να καταλήξουν στις μονάδες επεξεργασίας νερού της ΕΥΔΑΠ, σε Μάνδρα, Αχαρνές και Γαλάτσι.

Η λίμνη του Μόρνου βρίσκεται ανάμεσα στα δύο μεγάλα βουνά της Ρούμελης, στα βουνά Γκιώνα και Βαρδούσια του νομού Φωκίδας, βρίσκεται η 9η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, η οποία υδρεύει την Αθήνα από το 1981.

Μετά από δύο συνεχόμενα χρόνια χωρίς βροχή και ξηρασία, η λίμνη του Μόρνου συρρικνώθηκε αισθητά. Η στάθμη του νερού της λίμνης που τροφοδοτούσε συνεχώς την Αθήνα εδώ και χρόνια έχει πλέον πέσει πάνω από 35 μέτρα και άλλα 18 μέτρα τον τελευταίο χρόνο.

Για τη μεσοπρόθεσμη εξυπηρέτηση, η ΕΥΔΑΠ εξετάζει το ενδεχόμενο τροφοδοσίας με νέους αγωγούς – σήραγγες που θα δημιουργηθούν από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών στον Αχελώο και θα μεταφέρουν με βαρύτητα 100 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, στη λίμνη του Μόρνου, ώστε να μην αντιμετωπίζει για την επόμενη Αθήνα έχει πρόβλημα υδροδότησης εδώ και 30 χρόνια. Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να παραδοθεί το 2027 – 2028.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: