Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Ναγκασάκι / Βρετανία, ΗΠΑ και άλλες πέντε χώρες παραλείπουν εκδήλωση μνήμης γιατί δεν προσκλήθηκε ο ισραηλινός πρέσβης



Αμερικανός και ο Βρετανός πρέσβης στην Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα παραλείψουν μια επερχόμενη τελετή μνήμης για τα θύματα του ατομικού βομβαρδισμού από τις ΗΠΑ το 1945, επειδή ο δήμαρχος του Ναγκασάκι δεν προσκάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη.

Επιπλέον, ούτε οι πρέσβεις της ΕΕ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Αυστραλίας και του Καναδά θα παραστούν στην ιαπωνική επιμνημόσυνη δέηση για τον βομβαρδισμό του Ναγκασάκι την Παρασκευή, για τον ίδιο λόγο, επειδή το Ισραήλ δεν έχει προσκληθεί.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχουν επίσης αποκλειστεί από την εκδήλωση της ερχόμενης Παρασκευής από τις ιαπωνικές αρχές.

Η τελετή μνήμης της Ειρήνης στο Ναγκασάκι έχει σκοπό να σηματοδοτήσει την 79η επέτειο των αμερικανικών επιθέσεων με ατομικές βόμβες στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα, οι οποίες σκότωσαν δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες πολίτες, ενώ πολλοί περισσότεροι πέθαναν αργότερα από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας.

Οι επιθέσεις τον Αύγουστο του 1945 προηγήθηκαν της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας στις ΗΠΑ και του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τζούλια Λόνγκμπότομ, πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ιαπωνία, δήλωσε σε δημοσιογράφους τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι το Ισραήλ «ασκεί αυτοάμυνα στη Γάζα και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως η Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία».

Στα τέλη Ιουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο απέσυρε την αντίρρησή του στην αίτηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης με στόχο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η αμερικανική πρεσβεία δήλωσε ότι ο Ραχμ Εμάνουελ, ο πρέσβης των ΗΠΑ, «δεν θέλει να πολιτικοποιήσει την εκδήλωση στο Ναγκασάκι με την παρουσία του».

Ο Εμάνουελ, ο οποίος διετέλεσε προσωπάρχης του Λευκού Οίκου από το 2009 έως το 2010 υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, γεννήθηκε από Ισραηλινό πατέρα που ήταν κάποια στιγμή μέλος της εβραϊκής παραστρατιωτικής ομάδας Ιργκούν. Ο Αμερικανός πρέσβης θα παραστεί σε ξεχωριστή επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα σε ναό στο Τόκιο, ενώ το αμερικανικό προξενείο θα στείλει διαφορετικό εκπρόσωπο στην εκδήλωση στο Ναγκασάκι.

Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Σίρο Σουζούκι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ισραήλ δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση μνήμης λόγω «του κινδύνου απροσδόκητων περιστατικών κατά τη διάρκεια της τελετής».

«Θα ήθελα να τονίσω ότι η απόφαση αυτή δεν βασίστηκε σε πολιτικά κίνητρα, αλλά στην επιθυμία μας να πραγματοποιηθεί η τελετή μνήμης των θυμάτων των ατομικών βομβαρδισμών σε ειρηνική και επίσημη ατμόσφαιρα και να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή της τελετής», πρόσθεσε.

Αλλά ο Γκιλάντ Κόεν, πρεσβευτής του Ισραήλ στο Τόκιο, αντεπιτέθηκε τη Δευτέρα, κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι «επινοεί» ανησυχίες για την ασφάλεια: «Πραγματικά εκπλήσσομαι από το γεγονός ότι υποκλέπτει αυτή την τελετή για τα πολιτικά του κίνητρα», όπως είπε.

Ο Κόεν πρόσθεσε ότι το Ιράν έχει προσκληθεί στην τελετή, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή στέλνει το «αντίθετο μήνυμα από αυτό που πρέπει να σταλεί στον ελεύθερο κόσμο και στον πολιτισμό».

Ο Ισραηλινός πρέσβης συμμετείχε σε εκδήλωση μνήμης στη Χιροσίμα την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, πολλοί υπουργοί και αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει τη χρήση πυρηνικής βόμβας στη Γάζα, μετατρέποντας τον θύλακα σε «σφαγείο» και «σβήνοντας τη Λωρίδα της Γάζας από το πρόσωπο της γης», όπως έχουν δηλώσει.

Η Νότια Αφρική έχει υποστηρίξει ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν απόδειξη πρόθεσης γενοκτονίας στην εν εξελίξει υπόθεσή της ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στη Γάζα, κατηγορία την οποία το Ισραήλ αρνείται.

Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023 έχει ξεπεράσει τους 39.677, με περισσότερους από 91.645 τραυματίες και περίπου 10.000 αγνοούμενους, πιθανότατα νεκρούς και θαμμένους κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Lancet, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 186.000 όταν ληφθούν υπόψη όλοι οι θάνατοι που σχετίζονται με τον πόλεμο.

Αξιωματούχοι του τομέα της υγείας αναφέρουν ότι περίπου το 70% των θυμάτων στη Γάζα είναι παιδιά και γυναίκες.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: