Με τίτλο «Πιέσεις, απειλές, δολοφονία: Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές» η γαλλική ιστορική εφημερίδα Libération επισημαίνει τα έργα και τις ημέρες της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας όσον αφορά τον έλεγχο του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης.
Με αφορμή και την πρόσφατη έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων σημειώνει πως όλοι καταγγέλλουν την υποβάθμιση της Ελευθερίας του Τύπου μετά τη νίκη του δεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας το 2019.
Προσθέτουν πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει εμμονή με «τον έλεγχο του μηνύματος» και την ελαχιστοποίηση των διαφωνούντων.
Στο άρθρο σημειώνεται η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως «η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που διέπεται από το κράτος δικαίου και πως η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη», η εφημερίδα ωστόσο αντιτάσσει την έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων.
Σημειώνει στη συνέχεια πως οι Οργανώσεις Δημοσιογράφων ανησυχούν από τα πολλά αντίθετα μηνύματα.
Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες για να κάνουν ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό ή για να καλύψουν διαδηλώσεις.
Προσθέτει επίσης πως η έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, την Άνοιξη του 2019 δεν προχωρά. «Αυτά προκαλούν δυσπιστία όσον αφορά την ικανότητα ή και τη θέληση της κυβέρνησης να προστατεύσει τη δημοσιογραφική κοινότητα», αναφέρει το άρθρο παραπέμποντας στην έκθεση των Διεθνών Δημοσιογραφικών Οργανώσεων.
Η εφημερίδα αναρωτιέται πως η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο για να προσθέσει πως μετά την αριστερή παρένθεση στην κυβέρνηση (2015-2019) η Νέα Δημοκρατία με την άνοδο στην εξουσία μπήκε στην λογική να επαναφέρει την παλαιά τάξη πραγμάτων στο χώρο της Ενημέρωσης και των ΜΜΕ.
Παράλληλα σημειώνει τους πολλαπλούς νόμους της Νέας Δημοκρατίας για να περιορίσει της Ελευθερία του Τύπου, κάνοντας ειδική αναφορά στον τελευταίο νόμο περί Τύπου με το πρόσχημα των fake news καταλήγοντας πως φαίνεται πως όλα γίνονται για να εμποδίσουν τη δημοσιογραφική έρευνα.
«Ο Δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης το ξέρει καλά» σημειώνει στη συνέχεια προσθέτοντας πως βρίσκεται επικεφαλής της εφημερίδας Documento ενώ διώχθηκε το 2012 για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ.
Συμπληρώνει πως σήμερα οδηγείται και πάλι στο δικαστήριο γιατί απεκάλυψε το σκάνδαλο Novartis, μια υπόθεση με μίζες σε πολιτικούς και γιατρούς με στόχο να αυξηθεί η τιμή των φαρμάκων.
«Κατηγορήθηκα για συνωμοσία. Αλλά στην υπόθεση αυτή κάποιοι ψευδομαρτύρησαν και δεν τιμωρήθηκαν. Ορισμένοι υπουργοί είναι εμπλεκόμενοι αλλά δεν διώχθηκαν», δήλωσε στην Libération.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου