Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Εμμέσως πλην σαφώς η Johnson & Johnson σταματά την παραγωγή του εμβολίου της. Ξεκινά έρευνες για εμβόλιο δύο δόσεων


επιστημονική ομάδα medlabnews.gr iatrikanea

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) της χώρας ζήτησαν από τις πολιτείες την προσωρινή αναστολή της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19, για προληπτικού λόγους, καθώς έξι άνθρωποι στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα ανέπτυξαν σπάνιες μορφές θρομβώσεων.

Και τα έξι πρόσωπα που αντιμετώπισαν πρόβλημα μετά τον εμβολιασμό είναι γυναίκες μεταξύ 18 και 48 ετών, ενώ τα συμπτώματα εμφανίστηκαν μεταξύ 6 και 13 ημερών μετά τον εμβολιασμό τους, με βάση την ανακοίνωση των δύο οργανισμών. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της και μια δεύτερη, στη Νεμπράσκα, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους του χώρου της υγείας.

Η μια περίπτωση καταγράφηκε στη διάρκεια κλινικής δοκιμής πριν από την έγκριση του εμβολίου. Τρεις περιπτώσεις με παρενέργειες καταγράφηκαν κατά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόσληψης Νοσημάτων (CDC), ένας βασικός λόγος για την παύση είναι διότι η θεραπεία που συνήθως δίνεται στα περιστατικά θρομβώσεων και συγκεκριμένα το αντιπηκτικό φάρμακο ηπαρίνη, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και πρέπει τα περιστατικά αυτά να αντιμετωπιστούν διαφορετικά.

Πρόκειται για σύσταση και όχι εντολή προς τις πολιτειακές αρχές, ωστόσο στα κέντρα εμβολιασμού που διαχειρίζεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson σταματούν άμεσα, σε μια κίνηση που σημαίνει ισχυρή σύσταση και προς τις κυβερνήσεις των πολιτειών.

Το πλεονέκτημα του εμβολίου της Johnson είναι ότι είναι μονοδοσικό, σε αντίθεση με όλα τα μέχρι σήμερα εγκεκριμένα ανά τον κόσμο, που χορηγούνται σε δύο δόσεις, ενώ διατηρείται και σε θερμοκρασία ψυγείου, διευκολύνοντας τη χρήση του σε απομακρυσμένες περιοχές με φτωχές υποδομές συντήρησης.

Πέρα από τις αμερικανικές ακτές, η Johnson & Johnson δήλωσε ότι θα καθυστερήσει την έναρξη του εμβολίου στην Ευρώπη, όπου αρκετές χώρες ήταν έτοιμες να αρχίσουν να το χορηγούν αυτήν την εβδομάδα. Η Νότια Αφρική, που κατέγραψε μια πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού που εμφανίστηκε εκεί, ανέστειλε επίσης τη χρήση του εμβολίου. Η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι δεν θα αγοράσει δόσεις.

Η αντίδραση προκάλεσε έντονη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας για το αν η προστασία από μια τόσο σπάνια διαταραχή αξίζει το κόστος. Αρκετά ραντεβού εμβολίων ακυρώθηκαν αυτήν την εβδομάδα και ορισμένοι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας φοβούνταν ότι τροφοδοτώντας την διστακτικότητα των εμβολιασμών και τους συνωμοσιολόγους, η παύση θα μπορούσε να ωθήσει λιγότερους Αμερικανούς να εμβολιαστούν - και να τους εκθέσει σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο.

Άλλοι δήλωσαν ότι το FDA και το CDC απλά δεν είχαν άλλη επιλογή.

«Είναι απίστευτα προκλητικό, αλλά το να το αγνοήσουμε θα ήταν χειρότερο», δήλωσε ο Rachael Piltch-Loeb, ειδικός στην επικοινωνία για τον κίνδυνο για την υγεία στο NYU School of Global Public Health. Εάν το κοινό υποψιαζόταν ότι η κυβέρνηση έκρυβε σοβαρές πιθανές παρενέργειες, είπε, πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να αποφασίσουν κατά του εμβολιασμού

Η απόφαση είναι ένα νέο χτύπημα για την Johnson & Johnson. Στα τέλη του περασμένου μήνα, η εταιρεία ανακάλυψε ότι οι εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Βαλτιμόρης είχαν μολύνει κατά λάθος μια παρτίδα του εμβολίου της , αναγκάζοντας την εταιρεία να πετάξει εκατομμύρια δόσεις. Με την ομοσπονδιακή πιστοποίηση αυτού του εργοστασίου σε αμφιβολία, οι αποστολές της Johnson & Johnson μειώθηκαν στο ένα τέταρτο ή λιγότερο από αυτό που αναμενόταν, μια σοβαρή απογοήτευση για τον Λευκό Οίκο και τους κρατικούς αξιωματούχους.

Επειδή η Johnson & Johnson είναι μία δόση και αποθηκεύεται εύκολα, προοριζόταν για εξειδικευμένα προγράμματα εμβολιασμού. Στο Κολοράντο και την Καλιφόρνια την Τρίτη, οι κινητές κλινικές εμβολίων σε αγροτικές περιοχές ακυρώθηκαν. Στο Σικάγο, οι εκδηλώσεις εμβολιασμού για υπαλλήλους εστιατορίων και αερομεταφορείς αναβλήθηκαν επ 'αόριστον.,Σε κολέγια στο Οχάιο, στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πολιτείες, όπου το εμβόλιο μίας δόσης πρόσφερε την ευκαιρία να εμβολιάσουν γρήγορα μαθητές πριν φύγουν από την πανεπιστημιούπολη για το καλοκαίρι, τα ραντεβού ακυρώθηκαν μαζικά

Το CDC και το FDA συνέστησαν στα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson τον τελευταίο μήνα να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς τους εάν παρουσιάσουν σοβαρούς πονοκεφάλους, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πιο κοινό σύμπτωμα της διαταραχής ήταν ένας επίμονος, μέτριος έως σοβαρός πονοκέφαλος που ξεκινά έξι ημέρες ή αργότερα μετά τον πυροβολισμό.

Ο Δρ Schuchat, αξιωματούχος του CDC, δήλωσε ότι ο κίνδυνος επικίνδυνων θρόμβων αίματος ήταν «πολύ χαμηλός» για άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson περισσότερο από ένα μήνα πριν.

Σε μια δήλωση , η Johnson & Johnson δήλωσε ότι υποστηρίζει την «ανοιχτή επικοινωνία» με επαγγελματίες υγείας και το κοινό και συνεργάζεται στενά με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και αρχές υγείας, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. «Έχουμε λάβει την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου μας», είπε η εταιρεία.

Η εταιρεία είπε επίσης ότι σταμάτησε τους εμβολιασμούς στις κλινικές της δοκιμέςΑυτή τη στιγμή δοκιμάζει την αποτελεσματικότητα δύο δόσεων, σε αντίθεση με την εφάπαξ δόση που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο.

Εμμέσως πλην σαφώς η εταιρεία λέει ότι σταματά την έρευνα για το μονοδοσικό της εμβόλιο και στρέφεται στην έρευνα ενός εμβολίου με δύο δόσεις. Δηλαδή όταν σταματά μία εταιρεία τις κλινικές δοκιμές σταματά και την υποστήριξη του συγκεκριμένου φαρμάκου που στην προκειμένη περίπτωση είναι το εμβόλιο. Το τι θα κάνει με το νέο εμβόλιο των δύο δόσεων είναι ένα άλλο θέμα που θα δείξει τα αποτελέσματά του το λιγότερο μετά από έξι μήνες

Πηγή Με πληροφορίες από nytimes.com



Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2021/04/emmesos-plin-safos-i-johnson-and-johnson-stamata-tin-paragogi-tou-emboliou-tis-xekina-ereunes-gia-embolio-dyo-doseon.html#ixzz6s6BhF2gw

Δεν υπάρχουν σχόλια: